Friday, December 3, 2010

Blog oh Blog !!


Hmm....see...see.....when Ben's blog header dah bertempek kat sini, mean that this is one of his creative and unique way of his blogging styles. Ok..ayuh kita menjawab soalan2 wajib dari segmen "Blog oh Blog!" ni.

Usia saya berblog ..


Hmm...baru je...belum setahun pun lagi. It was started on March 2010 with my first entry yg agak kelakar..(sebab x tau nk tulis apa, org berblog, kita pun nk join..)

Sapa mempengaruhi saya untuk membuat blog


Nobody. But saya mula tertarik untuk berblog bila sometimes kawan2 memforwardkan email2 yang menarik yang dipetik2 dari blog2 yang lain, dan dari situ mulanya minat untuk menulis blog.


Perkara pertama yang timbul dalam kepala bila saya mendengar perkataan "blog"



"idea"..; sebab dari idea lah datang inspirasi kita untuk menulis dan membebel di blog tu. Sometimes, too many things yang kita fikir dalam satu2 masa, dan x sempat nk luahkan secara oral, so, the best way is via blogs!


Mereka yang menjadi sumber inspirasi saya dalam dunia blog ..


buat masa ni, frankly speaking enche Ben Ashaari kita la. hehe! bukan nk jet, but it's true, his blog was one of the first few blogs yang i adore dengan cara penulisannya yang simple & boleh dikatakan
"it's nothing, but there's something!"
Selain tu blogger2 lain mcm abg Mat Gebu, KakChik, Borak Kosong, dll~ yang otai2 ni.


Bagaimana anda nak terangkan mengenai blog pada rakan saya yang buta IT


Hmm..pernah juga berhadapan dengan situasi itu, saya just bagitau yang dunia blog ni macam kita punya catatan peribadi, kongsi2 info, release tension,...and so on.


Dalam 100 patah perkataan , Apakah blog mampu mempengaruhi kehidupan seharian anda ?


100? Baeklah cikgu Ben; (kesalahan grammar x kira kan? LOL!)
Pada pendapatan saya, penulisan blog ini merupakan salah satu cara untuk saya melepaskan something yang kadang-kadang kita rasa nak cakap, tapi tak tahu dengan siapa...so, daripada kita duk membebel sorang-sorang, maka menulis blog adalah the best way. Tapi saya sentiasa beringat dengan pesanan salah seorang akak kat ofis saya ni yang kata kalau nk menulis tu, jangan la menulis dengan emosi, tulislah dengan hati, ewahh! kemain sopan kan. Tapi betul lah, bila kita menulis dengan hati, penulisan kita pun akan 'kelihatan' ikhlas, walaupun kita tengah marah ke, tetap nampak beretika dan rasional. (erkk..dah cukup 100 ke? jap nk kira....ooo..sikit lagi~) Kesimpulannya, (wah...kata kau!) SO-SO...blog kadang-kadang akan mempengaruhi kehidupan seharian saya jika yang niat dan matlamat kita nak sampaikan dan terima sesuatu penulisan itu dengan cara yang betul. Ingat..matlamat tidak menghalalkan cara~! Haha!


p/s : thanks bro!