Friday, October 29, 2010

i need a break.

'sigh...!' Just arrived at home by 2130hours. The outstation tasks was really challenging, but Alhamdulillah its went smoothly, yet...really exhausted. Another new experiences for me on how to deals with various types and attitudes of people. Luckly all of them was really profesionals...so then i'll become more professionalistas....hihihi~!
Hmm..just before leaving the headquaters, mr.boss has told me that please be at the office tomorrow morning, no excuse, even we're just finished our over timing job...so, i'm just nooded 'OK'...but the truth is, i'm really need a break, i'm really not feeling well. A bit of dizzy.

*muka sembab+exhausted+dizzy2 lalat*

Arrived at home, starts to unpack all the things (but some still in my luggage coz i've already sort it for all the outstations task...jimat masa packing! hihi). Banyak giler baju2 kotor this week..x sempat nak basuh, usually i'll wash them twice a week, but this time....ke dobi lah jawabnya!...lagipun sekali dgn baju2 yg nak di'dry-clean'kan. Then bermula lah sesi memanjakan diri...mandi sepuas2 hati, dgn body n facial scrub, cuci n conditioning my new cut hair (new trimming after the incident!), manicures n pedicures....all by myself, tak payah nak pegi spa..hahaha! May be some will assuming that i'm really pampered, but the truth is, tak salahkan memanjakan diri sendiri selepas penat n letih mencari rezeki. Kadang2 some of my friends pelik n annoyed with my over-maintainance..hmm..lantaklah..memang pun each month i'll spending some of my income with all the stuff..coz i really need it, bukan membazir pun kan. OKlah...beta nak beradu dulu..see ya~!

Tuesday, October 26, 2010

ku kaku di sini...

Erk...giler.  
That's all that i'm really feel right now.
No 3G reception, no WiFi, just an internal internet connection yang sangat 'lembs'...
No Facebook, No Youtube, NOTHING interesting, just Google web, Yahoo pun Yahoo!Mail je...YMessegers Xboley~ Arggggggggghhhhhhhh!

This short entry was taking about 1 hours to saved & uploaded!!!! What the funny~~~

p/s : Err...kalau x kerana tgh outstation skrg ni,...i'm not going here...anymore..sorry!

Monday, October 25, 2010

Malam Pertama..ehem~

Malam pertama?..ehem2...psst..pssttt...MJ..hehehehe...!
Ni bukan mlm pertama yang 'ittew' yea...ni mlm pertama yg smua akan lalui, x kira muda @ tua.
Just for sharing, this post yg ditag di fB seorang sahabat bernama Arni Suhaila. Renung2kan, dan selamat beramal~~ewah!

~~~~~~~~~~~~~~~~

Satu hal sebagai bahan renungan Kita...

Tuk merenungkan indahnya malam pertama
Tapi bukan malam penuh kenikmatan duniawi semata
Bukan malam pertama masuk ke peraduan Adam Dan Hawa


Justeru malam pertama perkawinan kita dengan Sang Maut
Sebuah malam yang meninggalkan isak tangis sanak saudara


Hari itu... mempelai sangat dimanjakan
Mandipun...harus dimandikan
Seluruh badan Kita terbuka....
Tak ada sehelai benangpun menutupinya. .
Tak ada sedikitpun rasa malu...
Seluruh badan digosok dan dibersihkan
Kotoran dari lubang hidung dan anus dikeluarkan
Bahkan lubang-lubang itupun ditutupi kapas putih...


Itulah sosok Kita....
Itulah jasad Kita waktu itu


Setelah dimandikan.. ,
Kitapun dipakaikan gaun cantik berwarna putih
Kain itu ...jarang orang memakainya..
Karena sangat terkenal bernama Kafan
Wangian ditaburkan kebaju Kita...
Bahagian kepala.., badan. .., dan kaki diikatkan
Tataplah.... tataplah. ..itulah wajah Kita
Keranda pelaminan... langsung disiapkan
Pengantin bersanding sendirian...


Mempelai diarak keliling kampung yang dihadiri tetangga
Menuju istana keabadian sebagai simbol asal usul
Kita diiringi langkah longlai seluruh keluarga
Serta rasa haru para handai taulan
Gamelan syahdu bersyairkan adzan dan kalimah Dzikir
Akad nikahnya bacaan talkin....
Berwalikan liang lahat..
Saksi-saksinya nisan-nisan. . yang telah tiba duluan
Siraman air mawar.. pengantar akhir kerinduan
Dan akhirnya.... tiba masa pengantin..
Menunggu dan ditinggal sendirian,
Tuk mempertanggungjawab kan seluruh langkah kehidupan


Malam pertama yang indah atau meresahkan..
Ditemani rayap-rayap dan cacing tanah
Di kamar bertilamkan tanah..


Dan ketika 7 langkah telah pergi.....
Sang Malaikat lalu bertanya.

Kita tak tahu apakah akan memperoleh Nikmat Kubur...
Ataukah Kita akan memperoleh Siksa Kubur.....?
Kita tak tahu...Dan tak seorangpun yang tahu....


yeah...it's Monday-blues..Think It POSITIVE way~

Hmmm...it's Monday, again! Hehehe..i'm sure that most of us was really hated this Monday-blues feeling. After haved the relaxing weekend, sometimes it's hard to change our 'mode' to working mode...
It's same here...before this, my Monday is like the worst day in a week..(previous entry).
So...apa kata starting from today, kita tukar 'mode' blues tu kepada something yg lebih POSITIVE!

Last week, sempat2 jugak la melapangkan masa ke Library office to look after some books (yeah~i'm a bit bookworm, not a nerd..k!) and dalam masa yang sama pulangkan buku2 yang dah agak lama dipinjam. hihi!
So, this is something that i want to share with all of you; from Positive Thinking by Susan Quilliam ; "Ten Tips for a Positive Lifes".

1. Most negative thoughts are based on a misinterpretation of the situation. If you feel negative, look around the situation. Are the facts on which you base your pessimism correct? Are you really judging other people accurately? Are you imagining the worst, with no actual reason for doing so? Try to shift your attitude to a more positive one.


2. Keep a daily thought diary. In it, note down key thoughts, with the circumstances that created them. For example, if you felt irritated at work, think about why and make a note of it. Think about your emotional reaction. It should help you learn which situations provoke a negative or positive reaction. Regularly re-read your diary to trace your thought patterns and gauge whether you are becoming more positive.


3. Alter your mental images. By exploring and developing your mental representations you can feel much better about yourself and life. For example, if you're feeling resentful towards your partner, imagine him as a small child who needs a hug. If you feel threatened by a colleague, imagine her in a silly hat. If the weather's awful, imagine a sunny day.


4. One way to achieve long-term positivity is to ask why you are thinking negatively. Are you frightened of what might happen in life - scared of being cut dead by friends, losing your job, splitting up with your partner? The answer is to face the fear, imagining what you would do and how you would cope if these things happened. Once you've faced up to your worst fear, it will automatically feel less scary and you'll be more able to cope.


5. Using constructive language can turn your negative thoughts around. Be aware of your words. Instead of thinking 'I can't', tell yourself how you can. Instead of saying, 'I regret' say, 'next time I will'. Instead of 'this is awful' tell yourself what opportunities there are in the situation.

6. Learn to handle strong negative emotions. If you feel bad, don't bottle it up or push it down. Instead, work off the bad feeling with physical exercise. Calm yourself by relaxing and focusing on calming thoughts. Talk through your feelings with a friend or a professional counsellor.



7. Optimists take credit for the good things that happen, while putting the bad things down to coincidence, circumstance or mistake. Although you need to take responsibility for what goes on in your life - if something goes wrong, don't take all the blame. Focus on your successes and recognise your contribution to things that turn out well.


8. You won't feel positive if you spend most of your time doing things you hate. If you are in the wrong job, change it. If you are in the wrong relationship, move on. Make time each day to do activities you enjoy and to indulge yourself.


9. Don't let a tiny problem escalate into disaster. Immediately stop the downward spiral by injecting some positivity into the situation. Do something small that you know will succeed - such as a small specific task that you've done many times and that you know you are not going to fail at - this can be anything from making a cup of tea, writing an email or tidying a file. Let this sense of achievement boost you to take another, bigger step to success.


10. Research suggests that the more meaning you see in life, the easier you will find it to be positive. This doesn't necessarily mean having a religious faith - but it does mean having a sense that there is a plan, a point, a purpose to life. Spend time thinking about why you are here in this world - and then let that sense of purpose guide you.

p/s : So, bak kata Puteri....hidup cuma sekali...sooo..kiter enjoyyys!!

Sharing...is caring (Life is Wonderful)

"It's nothing. Regarding to my previous entry on this matter,...i've decided, soon after get the permissions &  blessings from my dearie family (dear sis, dear bros, & of course...dear mom & dad)..i'll sent off this 'gift' for registration.



I knew, it's really hard for them to accept this decision, but for me, i really wanted to do this as a human being, my feels will be more calm if i'm doing this, giving this 'gift' to those who really need this. Sharing the beauty of life with all the human. And who knows, may be one day, other people will do the same to any of my family...rite?



p/s : thanks to one of my friend, which gives me the inspiration last weekend by watching together the "Seven Pounds" di saat aku begitu memerlukan.


Saturday, October 23, 2010

ini blog saya...kan?

When I'm talking about my new world...blogging, a few of my collegues were stare at me with synical looks, hehehe...dalam hati mesti nak cakap "eleh..sume ko nak buat..~!" hihihi...! 
But at last, bila aku dah start mengakses dan memfollow citer2 yg best (off office hour..k), unik..sikit2 ada yg mula jenguk PC aku. Hmm...pastu mula la memberi kritikan dan kritisan yg best utk aku upgrade.
Antaranya;
- kenape lah blog ko ni macam playground jer,,kalerful semacam jek..tapi xde la sesak sgt mata nk baca..
jwpn aku : erkk....ye ke kak? hmm..sy ni a bit of colour blind kak...so kdg2 ala2 telebey plak mengadjust kaler2 font & text...lagipun senang saya nak baca sendiri2 kak..other than that, it shows the real me..kan life is full of colours?? hihi!

- Kenape blog2 lain ade iklan2 nuffnang la..adsense la...blog ko xde ke? sebab ko x glamer eh? hihi!
jwpn aku : eleh...sy tulis blog bukan nak glamer kak...kan ke sharing is caring. Xde la kak, sebenarnya saya baru je nak blajo2 tulis blog ni, setting2 dia pun baru blajo, nanti2 dah menuntut ngan blogger2 yg power mcm Ben Ashaari ke Mat Gebu ke, sy letak la iklan sket2...tu pun kalau ada org yg nak baca la kak..hihihi~!

- Apasal citer2 ko mcm syok sendiri je...citer pasal diri sendiri..ade ke org kesah? 
jwpn aku : (Haa..ni agak pedas sket lah...so aku pun jawab agak noty2 sket) Lorrr..akak ni...kan ke saya dah kata saya saje je nak tulis2, kongsi2, ada saya kesah ke orang nak baca ke tak..kalau ada yg baca n suka n follow tu..alhamdulillah sangat2...at least takde la saya keja dok membebel dengan akak je...hihihi~!


p/s : "hmmm..klu ko free2, cilok la resepi2 best kat belog (dia sebut camtu) yg gambar mangkuk tingkat biru tu.." erk...tu kena tanya abang Mat Gebu dulu~



Friday, October 22, 2010

Mati Yang Diketahui!

This entry was actually an forwarded email that i've received just after the Friday prayer.
Renung2kan...dan selamat beramal...ewah~!!!

Jom apa kata sekali sekala kita baca juga informasi yang penting juga la. Mana la tau kot² boleh menimbulkan keinsafan.:).

Tali gantung yang diimport ini diperbuat dari jenis jut yang paling bagus dan dibalut dengan kulit lembut supaya tidak mencederakan kulit banduan yang akan digantung.
Setiap satu berharga di antara RM4,000 satu hingga RM5,000. Tali gantung ini semasa diterima daripada ejen pembekalnya akan diuji ketahanannya dengan menggantungkan patung seberat lebih 90 kilo selama 72 jam.
Setiap tali gantung ini mempunyai nombor siri dan ia diklasifikasikan sebagai senjata dan disimpan di dalam peti besi.
'Setiap tali gantung kita terima ada perkiraannya. Kita tak boleh poie terus dan pasang, ada cara-cara yang kita kena ikut. Kita ada empat jenis tali dan kita pilih mengikut berat banduan,' jelas Samuel.
Di antara ciri utama tali gantung ialah tembaga pembunuh yang berfungsi untuk mematahkan tengkok banduan.


APABILA RAYUAN DITOLAK
Di Penjara Kajang umpamanya banduan yang dijatuhi hukuman gantung dikenali sebagai banduan akhir dan ditempatkan di Blok Abadi sehingga hukuman dilaksanakan.
Mereka ini menghabiskan hampir 23 jam sehari sendirian di sel mereka dan hanya boleh meninggalkan sel atas kelulusan pegawai yang bertugas.
Banduan akhir mungkin terpaksa menunggu bertahun-tahun sehingga habis keseluruhan proses rayuan yang membabitkan Mahkamah Rayuan, Mahkamah Persekutuan dan Jemaah Pengampunan Negeri.
Sekiranya rayuan kepada Badan Pengampunan ini juga ditolak, Mahkamah Persekutuan akan mengeluarkan waran untuk melaksanakan hukuman di mana di dalam waran itu akan disebut nama banduan, nombor kad pengenalannya serta masa hukuman akan dijalankan iaitu di antara 5.30 pagi hingga 6.30 pagi.
'Kita diberi satu jam untuk laksanakan hukuman. Untuk banduan beragama Islam biasanya kita akan jalankan hukuman gantung ini pada hari Jumaat, selepas solat subuh. Bagi yang bukan Islam, waktunya lebih kurang sama, cuma harinya boleh berbeza,' kata Samuel.
Selepas waran dikeluarkan, banduan akhir akan dibawa berjumpa dengan pengarah penjara yang akan memaklumkan tentang pelaksanaan hukuman gantung selepas segala proses rayuan terakhir ditolak.
'Biasanya banduan akhir ini akan tahu apabila dia dibawa keluar dengan tangan bergari dan ada kawalan ketat, dia tahu keesokan harinya sesuatu yang buruk akan berlaku (dia akan digantung),' kata Samuel.
Semasa banduan akhir berada di bilik pengarah ini, kaum keluarganya yang biasanya sudah dimaklumkan seminggu lebih awal sudah menunggu di luar penjara untuk 'perjumpaan terakhir.'
Lazimnya suasana dan pilu akan menyelubungi setiap perjumpaan terakhir ini.
Banduan juga diberi pilihan untuk 'hidangan terakhir' bernilai RM7.50.


HARI PENGGANTUNGAN
Menurut Samuel, kebanyakan banduan akhir yang menjalani hukuman gantung 'poie dengan rela' setelah menunggu begitu lama untuk hukuman dilaksanakan.
'Mereka yang rajin sembahyang, tak kira agama, menunggu dengan tenang dan sudah bersedia. Ada beberapa orang sahaja yang menjadi agresif sehingga ke saat-saat terakhir.
' Ada sesetengah banduan puas hati dan beritahu saya nasib mereka lebih baik dari saya kerana mereka tahu bila mereka akan mati. Bila kita buka pintu untuk bawa mereka keluar ke bilik gantung, ada yang salam dengan kita dan ucap terima kasih. Mereka kata mereka dah tak tahan lagi menunggu,' katanya.
Di hari mereka diberitahu hukuman gantung akan dijalankan, mereka akan meminta pena dan kertas untuk nota terakhir.
'Jangan ikut tabiat buruk ayah' antara kata-kata terakhir seorang banduan untuk anak-anaknya, yang masih Samuel ingat.
Banduan juga boleh memilih pakaian apa yang hendak dipakainya pada hari hukuman.
'Ada banduan beragama Islam hanya mahu pakai kemeja T dan seluar sembahyangnya. Ada yang memilih kot dan tali leher. Ada yang pakai kasut berharga RM300. Mati penuh gaya . Banduan itu kata dengan jenaka,' cerita Samuel.
Hukuman gantung pula hanya dijalankan selepas semua pihak termasuk pengarah dan doktor berpuas hati dengan keadaan banduan pada hari hukuman akan dilaksanakan.


BILA PINTU PERANGKAP RENGGANG
Pintu perangkap di bilik gantung di mana banduan akhir berdiri akan secara automatik renggang sepenuhnya bila 'gear' ditarik.
Di bawah lantai pintu perangkap ada ruang kosong dengan ketinggian 5.18 meter.
Bunyi pintu perangkap yang terbuka dengan kuatnya memecah kesunyian suasana penjara.
Menurut Samuel, proses menggantung dari masa banduan dibawa keluar dari bilik menanti ke bilik gantung dan pengarah memberi isyarat kepada tukang gantung untuk menarik 'gear' yang akan antaranya membuka pintu perangkap hanya mengambil masa kira-kira 15 saat.
Semuanya perlu dibuat dengan lancar dan menurut Samuel, kematian berlaku dalam masa di antara 30 saat hingga satu minit dan banduan akan diturunkan dan diletak di atas troli selepas setengah jam dibiar tergantung.
'Saya sering mengingatkan pembantu-pembantu saya supaya menghormati jenazah kerana dia sudah menjalani hukuman.. Kalau kita hormat pada dia, semuanya tak ada masalah.
'Bagi saya pula, kebiasaannya saya akan pandang muka jenazah ini dan letakkan tangan saya di atas dadanya. Ini petua yang diberi oleh bos-bos saya dulu,' kata Samuel.
Menjalankan tugas khas ini memberikan banyak keinsafan kepada Samuel. Beliau menasihatkan ibu bapa supaya memupuk nilai-nilai murni kepada anak-anak mereka untuk mengelak mereka terjerumus melakukan jenayah.
'Segala-galanya bermula dari keluarga. Kalau keluarga tak kawal, lingkup. Dadah, umpamanya, kalau seorang dalam keluarga jadi penagih, satu keluarga akan terjejas,' katanya sambil menjelaskan bahawa kebanyakan kes hukuman gantung adalah berkaitan dengan dadah.

finally...it's unBLOCKED~!

"Yeay~!" Suddently aku terjerit kuat2 plak..and all my collegues at this office was looked at me with pandangan yang ala2 blur..hihi~!
Bukan apa, tiba2 je hari ni akses ke laman muka buku aka Facebook telah di unBLOCK oleh server office kitorang. Hmm....tau pun. It's not about the mengular buang masa menghadap Facebook ni, sbb sometimes, we just need the space utk berhubung dengan our fBies, other than via emails or texting.

Mcm aku jugak la...skrg ni most of my working hour was in front of the PC (yeay~PC baru..hihihi~), so, dalam tgh2 bZ buat keja tu, boleh gak la singgah2 kat FB tu, updated2 or komen2 sket, blogwalking ke...sambil2 je pun kan..bukan menghadap pun.

Before this, all the access to the social page was BLOCKED coz there's some incidents; salah gunakan kemudahan tu, so, the servers terus  BLOCKED tanpa sepatah dua kata. May be sekarang ni dah unBLOKED sebab my office pun dah ada Facebook Account...(hihi..! diorg suruh ADD & LIKE..tapi..nanti lah..my FB is just for personal matters, tak mau campur hal2 office..bahaya!).  :-)

Di manakah?

"Speechless....'coz i'm really adore him, the most talented artist we ever had."
 

p/s : Bunkface was COOLer than KRU..coz x sesswei dah KRU act ala2 teenagers zaman dey'all muda2. Hihi~! Opss...telebey sudah! Anyway Vince n Stacy mmg best, husky&under controlled~!

Thursday, October 21, 2010

WASHING MACHINE ROSAK

There is this couple who has a son and a small house. They lived comfortably and happily.They have this habit of informing each other when they want to have sex so that each partner will be prepared. Lately the wife's parents had been frequently visiting them and will make it a habit to stay for quite a while .. so their privacy of discussing their night activity is rather limited with so many ears around and so little space. So the husband cameup with an idea.


Husband : Sayang, bila mak bapak yang ada sini, kalau kita nak


projek,abang nanti kata, malam ni kena basuh kain tau .. jadi yang


fahamlah yang malam tu abang nak projek ...


Wife : OK-lah bang ..




So, the "basuh kain" thing worked out fine .. one day they had a misunderstanding and they were not on speaking terms and to make things worse the in laws came for another stay. After a day or two, the husband
wanted to have sex, so he called his son and said :-


Husband : Atan, pi habak kat mak hang, malam ni dia kena basuh kain And so, atan went to the mother and said:-


Atan : Mak, mak ... abah kata malam ni mak kena basuh kain .........


Wife : Pi habak kat bapak hang, mak kata WASHING MACHINE ROSAK ..


So, Atan went and told his father .. he was frustrated but he waited. The inlaws were still around and after a few days, he had the urged again, so he sent his son again with the same message...




Husband : Atan, pi habak kat mak hang, malam ni dia kena basuh kain, dah


banyak dok simpan.

And so atan went and came back to his father with this answer :-


Atan : Mak kata, abah hang ni tak faham ka .WASHING MACHINE DOK ROSAK LAGI... simpanlah dulu...



Then the inlaws went back, and thinking that they already had a long fight and she also had the urge to have sex, the mother sent the son to the father :-




Wife : Atan, pi habak kat bapak hang, mak kata WASHING MACHINE DAH


BAIK,malam ni boleh basuh kain ..

So, Atan went and told his father ...
and he went back to his mother with his father's reply:-


Husband : Hang pi habak kat mak hang .. bapak kata tak payahlah nak


basuh kain malam ni .. BAPAK DAH BASUH DENGAN TANGAN!!!!!

Berhati-hati...!!

I've just received this email via my official email address at my office last 2 days,
some of my collegues also did received the same mail from the same sender.
It's really wierdo 'coz this people easily fly this kind of msg/mails openly.

Of coz we won't dare to reply her mail...coz it's truely wierdo...

BEWARE!!

AWAS !, abaikan e-mel seperti ini. Tidak ada jalan singkat untuk mendapat kekayaan.


From: Farah Binti Aziz [farah.aziz@sify.com]
Sent: Monday, October 18, 2010 12:18 AM
Subject: ASSALAMULAIKUM

Salam Sejahtera.
Apa khabar?
Diharap tuan sihat sejahtera.
Terlebih dahulu saya ingin memperkenalkan diri. Nama saya Farah dan juga warganegara Malaysia. Saya berkerja di London, United Kingdom. Saya tahu tuan tentu terkejut menerima email dari orang yang tidak dikenali. Untuk pengetahuan tuan, saya ingin menawarkan usul perniagaan dimana ia adalah sulit dan penting untuk masa depan dan kerjaya saya. Saya berharap tuan tidak menyalah ertikan maksud kedatangan email ini lalu menyebarkan kepada umum kerana ia akan memberi impak yang besar kepada kerjaya saya.
Untuk pengetahuan tuan, saya memerlukan produk SAPHIRE BLUE STONE dimana mineral ini boleh didapati di Malaysia melalui pembekal yang dikenali dan kualiti produknya dijamin oleh syarikat kami. Produk ini digunakan untuk perhiasan seperti barang kemas, jam, kemasan lantai dan sebagainya. Memandangkan tuan seorang rakyat Malaysia, saya ingin menawarkan tuan untuk menjadi ejen bagi pihak syarikat semasa mereka datang untuk membelinya di sana. Untuk pengetahuan tuan, syarikat kami memerlukan bekalan tersebut setiap dua bulan dengan kuantiti yang ditetapkan dalam kontrak di antara syarikat dengan tuan.
Sebelum ini pihak syarikat menghantar wakil untuk membeli mineral ini tetapi dia telah terlibat dengan kemalangan dan hilang keupayaan. Oleh itu saya mengambil kesempatan mendapatkan nombor telefon pembekal di Malaysia darinya.
Di sini saya sekadar cuba nak bertanya, adakah tuan berminat untuk melakukan urusniaga ini? Ini kerana saya ada nombor telefon ejen dari Malaysia tersebut.Saya kalau boleh tidak mahu pembekal di Malaysia tersebut berhubung terus dengan syarikat kerana mereka mengaut keuntungan di pihak mereka sahaja. Harga yang dijual oleh pembekal ialah US$2,250 manakala syarikat membeli mineral tersebut dengan harga US$7,500 seperti yang ejen lama jual. Saya juga akan mencadangkan tuan sebagai pembekal kepada syarikat dari Malaysia kepada CEO kami dengan persetujuan tuan.
Sekiranya tuan berminat dengan usul ini dan ingin bertanya dengan lebih lanjut, diharap tuan mengambil inisiatif untuk menghantar email terus kepada saya berdasarkan alamat di bawah atau sila berikan number untuk dihubungi dan saya akan terangkan melalui telefon: 
Yang benar, 
Farah

O.I.C

Today, 21.20.2010, i've got to organized a QUALITY ENVIRONMENT SYSTEM (QES) visits from the participants of Malaysian Technical Coorperation Program (MTCP), which is consisting the various nations of the peoples from the OIC countries. They will be arrive around 1000hrs time.

Hope that everythings going smoothly...hm..berbuih2lah mulut i kena 'speaking London' jap lagi. Hihihi~!

Wednesday, October 20, 2010

Alhamdulillah...it's 20.10.2010.

20.10.2010;
Genap 1 tahun aku berkhidmat di Wilayah Persekutuan Putrajaya.
All the memories remains unforgettable, deep in my heart.

Teringat kembali susah payah nk dapat permanent job...turun naik ofis orang, berbekalkan sijil yg x berapa nk cemerlang,
everyday i'll woke up in the morning, either go to the interview, or just sitting at home belek2 newspaper cari job vacancies.
Paling seronok bila abg.posto hntr surat..teruja klu2 ada company yg panggil interview.
But, besides that, i'm not just hanging at home thus jobless all the times. Banyak kerja2 'tidak tetap' those i've experience, and it also doesn't mean

that i'm a 'job-hopper'..just kadang2 kita kena pandai sesuaikan masa dan keadaan, dan bila masa kita cuba nk adjust smua benda tu, sometimes

i've just realized that the things i've done was not suit to me. May be ada yang kata aku ni cerewet, let it be. Kamu ga' rasa apa yg saya rasa, kalau

ya ada, koq ga' sama donk~! OK..let's just remain it as a memory lane~..k!

Sepanjang setahun ni, macam2 perkara dah aku lalui. CTKD = bkn Siti&Kris, Canda, Tangis, Ketawa, dan Duka...LOL!~ hihi!

But 1stly nk credit to those whom yg banyak support aku sampai aku bisa berdiri-di-atas-kaki-sendiri (tulis berdikari je kan senang!);

1- My Family;

Mak; yg sentiasa bnyk bg harapan n doa' buat anak yg sgt degil n kuat makan ni;
Akak; yg sentiasa support aku, whateva happen, always treats me like her baby boy; n selalu kongsi cerita, gossips, tips, n kepenatan melayan karenah anak2nya.
Abang2; (5 orang smuanya yer), yg akan sound direct kalau2 aku sedikit tersasar dr landasan hidup, bagi elaun2 bulanan, bagi pinjam baju then buat2 terlupa nk pulangkan...hihi!..
Adik; the only sis yg aku ada kat dunia ni yang slalu meng'iya'kan cerita2 aku..even though dia x mcm aku yg kuat membebel, dia cool je melayan

bebelan abg dia yg cerewet nauzubillah ni.. :-)
Sis & Bro in-laws; yg sudi terima aku sebagai iparan diorg yg bnyk hal.
Abah; yg always in my mind n heart, whateva happen.

2-My BFFs;
Mawar, Arin, Coqma, Kezan, Daya, dll (maaf, aku nak tulis smua, tapi nnt malu plak bila korg ckp "bila masa kita BFF?")
Korg always still layan perangai aku yg agak annoying n dramatik ni sampai sekarang ni. Thanks yer dudes...!

3-Kawan2 STAR, High School, UiTM, MAS, yg pernah sama2 susah-senang time aku baru2 nak belajar erti berdikari di rantauan..ewah!

4-Always being my families;
Keluarga Mawar; Mama, Kak Nor, Abg.TJ, AmuDy, Kak Lin, AmuTak, Kak Fiza, Ummi, Uncle, Along, Dik Man, Acin, Rashid, Yaya
Keluarga Abg.Herry; Kak Tie, Njang Ta, Lang Ya, Ayid, Nina, Nani, JiJy, Shasha, Jiha, Abg.Trimo,
Keluarga Abah Anuar, Abah, Mak, Along Faez, Angah, Ain, Syuhada, Adik.
Keluarga Kezan; Cik Awe, Abg.Kerol, K.Sa'dah, Ajan, Diha, Nadia, Lil'Mikael.

5-Last but not least; All my collegues at my office.
Banyak pengalaman manis aku dapat sepanjang kerja di sini, dapat penuhi impian yang selama ni aku anggap angan2; jadi photographer (with my own dslr!), jadi graphic designer, jadi artis jabatan, join koir...buat event, outstations, yg memang kdg2 mencabar kudrat, tapi dengan izinNya; berjaya aku lalui.

Serta mereka-mereka yg terlibat dalam jalur kehidupan aku sepanjang setahun ni.



I've got nothing to say other than zillions of THANK YOU for all the kindness, loves, cares (and hates..hihi! sorry!)
And i hope, a year from now, will be more meaningful to me.

Ikhlas; itu je yang selalu aku remind pada diri sendiri, tiap pagi sebelum keluar pergi kerja aku berniat ikhlas, dimurahkan rezeki, dipermudahkan segala urusan, lembutkan hati mereka2 yang berurusan dengan aku, dan tabahkan hatiku untuk berurusan dengan mereka-mereka itu.
Alhamdulillah, dan Insha'Allah aku akan sentiasa memohon padaNya. Amin.

Tuesday, October 19, 2010

Akhirnya.....ternoda!


1st of all...let me release all my anger; Arrrrrrrrrrrrgggggghhh! s#!+..!
Fuh..lega..tapi tak sebenarnya. Why? coz aku baru jer ternoda...bkn di situ..tapi RAMBUTku!
Ceritanya begini,...once upon a time...LOL..xdelah, actually, there's been about 2 days aku rimas, rambut aku mmg jenis yg tebal & lebat, so..just thinked of want to get some hair trimming/cuts. So, 'coz weekend hari tu x sempat, maka pas office hour td aku pegi la meronda2 cari kedai,..
Actually ada 2 saloon yg biasa aku pegi, pegi yg 1st, "Sorry, we're closed for a while, going out to dinner, will be back soon" - apa daa panjang dia punya signboard.
Then aku pun gerak lah menuju ke saloon 1 lagi, kat sini biasanya aku x trim rambut, just regular to their colouring&treatment service jer. Tapi bila sampai kat sini plak, just ada junior hairstylist yg i guess bdk2 past SPM..so agak x yakin plak.
Finally....dah penat2 pusing, at last aku pegi je kat 1 saloon milik india@mamak kat area umah aku je.
Pernah gak gunting kat sini dlm 3-4 kali & cutting dia bagus,..tapi bila aku sampai je..tgok pekerja dia dah tukar lain, mamat Bangla. Aku ckp kat tokey dia, 
"Where's the other barber, yg hensem2 sket tu...?"
"ohh..dia soothi(cuti), tak pa..ini org pun bagus punya gunting. Mau biasa ka?(mcm aku regular dia je) " Hmmm...(berfikir); "bolehlah.." Aku pun Xtau kenapa aku boleh agreed mcm tu je. Dan start lah dialog ni;
Aku : "Hmm...trim sikit je. Tepi x mau sloop, pendek sikit je. Atas tak payah potong, just layer'kan sahaja, OK?"
Barber : "Ok Boss."..sambil mula menyodok tanpa rasa bersalah...dan tiba2...
Aku : "oiiiii......Xmau nipis mcm ni...~"
Barber : "ayo...sorry boss..sudah lupa mau tukar tapak.."
Boss dia : "yenna dey~!$#%^$^$%^%$%^&*($%# no sloop $%^$% little bit !&^&...(speaks in their own mother tougue!) Sorry boss..dia x faham..sorry...tak pa kasi modified OK?!
Aku : (tengah bengang)..u ingat kereta ka mau modified...? Hmm..(sambil tahan marah)..proceed je la..
Barber : Sory boss...saya kasi potong cantek2 (ko x yah ckp pun mmg aku dah cantekk..hihi)

And, the result is...dengan aku punya sideburn skali dia toreh...even though aku buat muka ketat...barber tu still x paham2...Xpernah2 since aku high school potong sideburn ni...sekali dia sudah menodainya daa... (T_T)

Search....(hati2)

"When I'm just blogwalking to some site, i found this funny yet cynical comic strips;
hehehe...cute, isn't it? Its true, before this i've heard so many complaints, esp amongs the parents abouts this things. Tapi nak buat cammana, mmg ada spesis yg suka 'mencari2' bahan2 sebegitu rupa via internet ni. Type je apa yg kita nk tgok, ta-da~~...million of pages will supporting that word(s).

It reminds me when i'm searched for some material to helped me with my design tasks,
this was the results;

Hihihihi....sometimes pelik kan...frasa "SIRIM" boleh keluar pic tu....(ada cop SIRIM ke?) LOL!"

Abang Maher~~

"Kecewa...even though ni citer lama, tp aku ttp kecewa. The ticket was SOLD OUT!.. tak sempat nk booking..

But, there's another chances, sebab organizer ada cakap "Penampilan menerusi konsert itu sebagai pengenalan buatnya. Kehadiran selain menyempurnakan majlis pelancaran album, ia juga sebagai peluang bertemu peminat di Malaysia. Berdasarkan sambutan yang menggalakkan menerusi showcase berkenaan, pihaknya juga tidak menolak kemungkinan mempunyai perancangan untuk menjayakan konsert berskala besar pada masa akan datang." - yeay!!

Hmm....tataplah pic yg dicilok tanpa izin dr blog http://interaktif.mstar.com.my/
ehhh...terselit plak pic kak Esah....LOL~!

Kerinduan...

"Post yang agak jiwang karat jiwa2 sikit..alahai~~hihi!"


Kerinduan by Shiela Majid


Dulu pernah aku bersumpah
slalu setia jika ku mencinta
masih melekat rasa itu
saat cintamu datang padaku

semua terwujud saat kau singgah
panasi cinta untuk setia merindu

Kerinduan...
tak akan menghilang
kan selalu kurasa
tak mampu ku menghindar

kau berikan apa yang ku pinta
kau mengikat ku dalam cinta
temaniku dalam setia








aku tak pernah mengharapkan
cinta lain datang membelaiku
aku dapat slalu bertahan
menahan cintamu di sukmaku

kehadiranmu basuh jiwaku
engkau salutkan api cinta diriku





Kerinduan...tak akan menghilang
kan selalu kurasa

tak mampu ku menghindar

kau berikan apa yang ku pinta
kau mengikat ku dalam cinta
temaniku dalam jalani hidup ini



"parah dah ni...sila rawat..."

Monday, October 18, 2010

colour(blind)

Hahaha..yes! finally revealed...i'm colour blinded...(actually its not blind).
Here's some article that i've just found;
"Rabun warna atau colour blindness sering disalahertikan. Ramai yang menganggap orang yang mempunyai rabun warna mempunyai penglihatan bagaikan televisyen hitam putih. Sebenarnya, orang yang rabun warna itu tidak sebenarnya buta warna, cuma persepsi warnanya sahaja yang berbeza dengan orang yang mempunyai penglihatan normal.
Contohnya, jika kita melihat warna merah menyala, seseorang yang mempunyai defeksi warna merah akan melihat warna tersebut seperti warna merah gelap. Jenis rabun warna adalah pelbagai dan tahap keterukan rabun warna itu sendiri berbeza. Walau bagaimanapun, ada segelintir orang yang mempunyai defek warna yang sangat teruk di mana ia boleh menyebabkan mereka ‘buta’ terhadap semua warna.
Jenis rabun warna yang biasa dijumpai adalah jenis defek warna hijau-merah
atau biru-kuning."
 

"Di belakang mata terdapat satu lapisan nipis yang dikenali sebagai retina. Di lapisan retina terdapat dua jenis sel iaitu sel rod dan sel kon. Kedua-dua sel ini mempunyai tindak balas yang berbeza terhadap cahaya. Sel-sel rod sangat sensitif pada cahaya dan ia mampu bertindak balas terhadap cahaya walaupun dalam keadaan berkabus atau dalam cahaya malap. Walau bagaimanapun, sel ini tidak dapat membezakan warna.
Oleh itu, pada malam hari, kita masih dapat melihat cahaya malap tetapi dalam bentuk bayangan hitam, kelabu dan putih. Sel-sel kon pula bertindak balas terhadap cahaya yang lebih terang dan yang berwarna. Terdapat tiga jenis sel kon iaitu setiap satunya bertindak balas dengan warna merah, hijau dan biru. Seseorang yang rabun warna akan mengalami kekurangan salah satu atau lebih sel kon."


Haa...clear? Actually, i'm not that so blind, just having a bit difficulties in distinguishing the mixed colours. That's why all my clothes, all the things, tools, and also all my artworks (designing&editing) was full of bright and florecents colours! But, this things was not so serious, coz my defect just only consist of distinguished the mixed of red&green colours only. Sometimes i'm wondering, how do i passed the basics driving license test past 4 years? Coz i'm sure that all my answer were wrong, as told by the clerk. Hihi!
 


Sunday, October 17, 2010

O R G A N DONATION.


"When I'm talking about to be an organ donor on my fB status, i've received a lots of pros&cons, from my families & friends. 1st, thanks for all the LOVES! i knew that all of you was really love n care for me. But, no worries, k? I won't do something without think about it wisely..bapak masih waras ya!! Hehe..



But, why did i suddently makes up my mind to be an organ donor? It's simple. I'm just LOVES this LIFEs so very much, and i want to share it with anybody. Don't u guys read my quotes, as Jason Mraz' song 'Life is Wonderful'? It said that, 
"It takes some cold to know the sun
It takes the one to have the other..."



Usai, kita lupakan dulu semua tu, k? But, thanks to all those yg sgt supportives to me, ingatkan nobody will not be paying any attention to all the words that i've posted. Hehehe...! No worries dear sis, bros, frens,...of course i'll think it wisely, always...wisely..dari semua sudut, agama, perasaan kalian, dan juga perasaan saya. And when the times come, i'll click this link 

Friday, October 15, 2010

i n i r a s a k u . . .

B O R E D L I K E H E L L
"sigh..."
hmm..terasa bosan plak bila time2 x bz ni...(?) LOL!
dah biasa hari2 mmg bz..each minutes was counted...kepala ding~dong plak bila smua kerja dah settle before lunch hour. Nak berFB n berYM...x bleh plak...try cocok bBand pun x bleh..hampes btol..





R I N D U
This week probably was the 3rd-4th week x jumpa dia. Don't know what to say... nk merajuk xde reason plak sbb aku faham sgt2 situasi dia&kami, just put my heart on hold, sakit juga kan...sendiri carik..nk buat camne. Tp siyes la, rasa lain sgt2. Hmm..dah lama x balik kampung, last balik time bulan Syawal yg lepas.. rindu plak kat mamaku terchenta.


L I B U R
Next week Ummi Naemah & Uncle Habib akan will be berangkat ke Makkah. Hopefully they all selamat pergi dan selamat kembali. So, may be akan join all the families utk hntr ummi ke airport. My BFFs pun lepak sekali...rindu kat diorg..so this weekend will be enjoyful~yeay! Mr.Boss just approved my cuti rehat for Monday ~double yeay!~


O F F I C E
Alhamdulillah..situasi yg hectic semakin kendur ketegangannya(hahaha..lain macam je ayat ni..) All the assessment & surveillance audits, both from SIRIM & MAMPU just passed. Nak pengsan jugak la along 2-3 months kena buat OT...
haaa...next weeks also will be the 1st year (Oct 20th) aku kerja di Putrajaya. Mcm2 hal dah aku tempuh, all the feelings..& of course i gain a lots of experience here. Thanks to all of my collegues.