Friday, August 31, 2012

Salam Kemerdekaan Malaysia Ke-55

Assalamualaikum/Salam Sejahtera.

Untuk Rakyat Malaysia.
Hargailah Keamanan Dan Kemakmuran Yang Telah Kita Kecapi Kini.
Bersatulah Kita Semua Untuk Masa Hadapan Yang Lebih Indah.
Jangan Gadaikan Maruah Negara Dan Bangsa Demi Kepentingan Sendiri.

Salam Kemerdekaan Yg Ke-55...Pastikan Angka Ini Bertambah Setiap Tahun Dengan Penuh Nilai Keamanan Dan Kemerdekaan.
Marilah Bersama-Sama Memajukan Negara Dan Menjaga Kesejahteraan Negara Tercinta Ini.

Merdeka! Merdeka! Merdeka!






*feeling2 tgh buat perutusan kepada rakyat jelata* :-)

Wednesday, August 29, 2012

Suasana Hari Raya - Not Gangnam's Style.

..most craziest, happening, and sporting family.




(video courtesy of Anak Cucu Tok Haroon --- ACTH/Clan Fankrew/CelebrateTV on YOutube) 

Gangnam virus...just spreaded all over the globe.


nice & catchy song & dance.

~~~


Raya with my family,
fun enough, even though not with Gangnam style..hihihi..

But not so fun, because there are still grieving over the loss of my beloved abah.
Al-Fatihah.

Life must go on.

Syawal 1433H/2012M, still awesome.
With my dear family by my side.
Mommy, brothers, sisters, in-laws, and all my beloved nephews.

Alhamdulillah --- terima kasih Ya Allah.

3/6 of my nephews. Hazim, Farees & Syahmi.


...at MakNgah's home...Muar Johore.

my 3rd brother with his kids.

...at uncle's home ---Felda Kemelah, Segamat.
..lil'sis

tribute to Miss Panda's bronze medal --- Pandalela.
tribute to Datuk Lee Chong Wei's silver medal... hihihi!


..gojes bukan? hahahaha!

most beloved women in my entire life --- lil'sis, mommy, and my elder sister.

..at my 4th brother's home.

..me & my elder sister.

our heroes...5/6 of my nephews.



my beloved lil'sister - Fyda Abdullah

...4/8 of my siblings, with mommy.

I LOVE MY FAMILY.


WORDLESS WEDNESDAY #13

..less word Wednesday actually.

Gosh!! thanks for the buckets of cherries early in this morning.


not this cherries.

but this,
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


..got cherry-berry today.
haha...disgusting post i've ever made.
semalam melantak yogurt & ice-cream banyak2..

got 1 day MC....
uhuk...uhukk...uhuk...
omaigod!
OK...bye!
bye!
bye!
bye!
*duckface*
bye!





parody:

Friday, August 17, 2012

Syawal is coming!

...semalam balik kerja kung-kang-kung-kang kemas2 rumah, 
then lepas terawikh abang tiri bawang merah Fairus Zainal ngan abang tiri bawang putih Mbadrul Hisham ajak gi gedik2 bersesak kat jalan TAR, 
 dapat capai barang sikit2 selepas berlecak ketiak, 
susup-susup kat Jalan Masjid India pulak...
hilang penat tengok telatah peniaga nak melelong jualan masing2.  
..Pusing sekali harga RM100, pusing lagi sekali dah turun RM50-40
kemain lagi kan..
strategi berniaga namanya..
 
yang pakai tudung dan baju kurung, pusing2 tengok ada misai ngan janggut pun ada.. 
kekekeke.. 
chanteq kakak... haha!
Gi sahur di Kg.Baru..HR Steak House..
gedik kan pepagi buta nk makan steak..

cadang nk gi Nasi Lemak Antarabangsa, tapi ramai sangat..
kedai bubur pun ramai..
not bad la steak house tu...berbaloi-baloi..sedap giler kot.
i makan sirlone steak...yummy..lembut giler beef tu..
black paper sauce dia memang superb.
FZ makan combo, ada beef, chicken, mussels and prawn..
Jr makan rib steak...3 keping u'ols..sedap..tapi dia komplen pisau x tajam.. hehehe!

dah pukul 5pg baru teringat x kemas lg barang/baju2 nk balik malam ni..
Balik rumah, kemas brg tgok2 dah rasa mcm nk balik cuti setahun plak dgn bergondong2 baju...!

Kepala dah ting tong ngantuk giler, confirm jap lagi tidur dgn nyenyak kat office....hahaha~~
boss dah cuti awal, tapi ada 2-3 kerja pending, kena la gigih jugak submit hari ni.
Harap2 petang ni dapat excuse keluar awal, 
boleh terus gerak naik erl ke TBS, malas nak rushing2 petang nanti.

Mana-mana sahabat yang mula perjalanan pagi, petang atau malam ni, semoga segalanya selamat, selamat pergi, sampai, dan pulang semula bertugas..InshaAllah.

Salam Aidilfitri semua. ♥

Thursday, August 16, 2012

Salam Aidilfitri

Jika langkah membekas lara,
Jika kata merungkai dusta,
Jika jelingan jadi bisa,
Jika tingkah menoreh luka,
Jika suara menikam rasa,
Ampun dan maaf dipinta,
Hapuskan dosa tanpa dikira,
Agar sempurna sedia kala,
Tiada prejudis tiada wasangka,

Dalam gurau ada terkata,
Dalam bicara terkasar bahasa,
Dalam tindakan terguris rasa,
Dalam hidup tidak lepas dari dosa,
Dalam janji mungkir terpaksa,
Ampun dan maaf segera dipinta,
Semoga terhapus segala dosa,
Agar persaudaraan kekal selamanya.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI,
MAAF ZAHIR DAN BATIN.

Dari Ingatan Tulus Ikhlas,
Najeeb E. Abdullah


Thursday, August 9, 2012

"Mahu Duit Raya? RM100 menanti!"

visit now! http://twinsresourcesmgt.blogspot.com
be bold & charming!
get motivated!
"Saya paling layak memenangi duit raya ini kerana saya sentiasa menyokong penuh dan kagum dengan semangat juang inventor, kakitangan serta penceramah/fasilitator yang terlatih Twin Resources Management (TRM) bagi membentuk dan mencorakkan generasi yang mempunyai unsur pemangkin untuk membangunkan dan membentuk nilai insan ke arah matlamat hidup yang lebih berilmu ,bersemangat, berwawasan, berkeyakinan, berani dan berdaya saing, selain mewujudkan individu dan kumpulan yang berilmu, berwawasan, berkeyakinan dan berkualiti tinggi, dan yang paling penting, mengenali potensi diri."

~~~
 

footnote : 
to Mr.Haziq Yaacob, thanks for the invite. Btw, sebagai seorang bekas fasilitator (zaman2 sekolah, kolej) dan juga penggemar kepada aktiviti-aktiviti 'motivasi di dalam rekreasi', This page has been completely attracted, and to me, dan saya tak akan menolak jika ditawarkan peluang untuk turut sama join all the programs jika dijemput (dan jika berkelapangan). 
*Hehehe! Perasan bagus sikit!*
Anyway...semoga TRM terus sukses dan sentiasa menjadi pemangkin potensi diri yang lestari! All the best!

Strangers (Petronas TVC 2012 - Raya)

While past PETRONAS TVCs have always celebrated stories from within Malaysia, this year, it tells a bigger story -- of the role that PETRONAS plays in its countries of operations.

Erman, a PETRONAS engineer stationed in Central Asia, struggles to adjust to life away from home, when his path crosses that of a local boy, Jeyhun.
While Erman and Jeyhun start out as strangers, every step brings them closer to realising their true potential, to reimagining their energy and making a difference to those around them. Its a story of one man's journey of self-discovery and exploration towards the meaning of life

...thinking of that, there's nothing beats our own hope & home, and i'm really homesick now!
InshaAllah i will be back to Segamat by next week,
for a long week AidilFitri holiday with my beloved family & friends.
<3 p="p">

WORDLESS WEDNESDAY #12

....!!!!????

Wednesday, August 8, 2012

"SENGSARA"



"SENGSARA"
OFFICIAL VC FOR "TABUNG KEMANUSIAAN SEJAGAT GLOBAL PEACE MISSION MALAYSIA"
From new comer ---- MANUSKRIP MIA.
Album akan dilancarkan selepas Aidilfitri...

DOWNLOAD CALLER RINGTONE;
MAXIS --DIAL *131*100268359#
CELCOM -- TYPE CMT 162038 SEND TO 22990
DIGI -- TYPE CT 0162037 SEND TO 2000

Setiap hasil muat turun nada dering lagu 'SENGSARA' oleh kumpulan MANUSKRIP MIA akan disalurkan kepada Tabung Keamanan Sejagat Global Peace Mission Malaysia yang akan membantu saudara-saudara kita di Syria dan juga pelarian Rohingya.

Sumbangan kecil anda akan membawa sejuta rahmat kepada mereka..InshaAllah.

SHARING IS CARING.. SPREAD YOUR LOVE.

Sunday, August 5, 2012

Lee Chong Wei vs. Baskin' Robbins

"KUALA LUMPUR, Aug 3 (Bernama) -- If Malaysia wins her first-ever gold at the London 2012 Olympics, Baskin-Robbins, in supporting Media Prima Bhd's "Dream of Gold" initiative, will give out free ice-cream nationwide.

The ice-creams will be available on Aug 8 at all 61 Baskin-Robbins outlets nationwide (excluding two kiosks at Pantai Hospital in Bangsar and Genting Theme Park) from 8 pm till 10 pm. Every Malaysian is entitled to one scoop of the ice-cream.

"It's Media Prima's intention to unite Malaysians in one voice to cheer on our Olympics' heroes," said Ahmad Izham Omar, Chief Operating Officer, TV Networks and Chief Executive Officer of Primeworks Studios, Media Prima.

"If Malaysia does get its very first Olympics gold, what better way to celebrate than for all Malaysians to be treated to a free ice-cream. Not just any ice-cream, but one of the best-tasting ice-cream in the world."

hehehehehe!
Hmmm...
teringat zaman2 kecil...mak kiter buat es krem malaysia..
kite suke sirap bandung...sebab kaler dia cantik.. hahaha!

Friday, August 3, 2012

photoshoot for Aidilfitri


...just to share some of the photos
that been shoots for our Innovation Unit's Hari Raya e-card.
We're lucky that our PS's Deputy Chief---his PA, allowed us to made up some photoshoots
at the rooftop of our HQ building,
that more scenarical, and can see half of Putrajaya.
But, 2 weeks lately, there's a haze.
So, not really nice view, but still fun doing it...

Yeah..we've doing it every year.
To send our wish to all staffs in my department.
More cheaper and faster --- via our postmaster email.




encik Boss...

PA Boss yg kacak....puiihh! hahaha!

boss kecik...boss besar

staff manjer....

hey ladies..!

skema style..

That's all..and post shooting will be more fun ---- editing.
Usually I'm working with 3 softwares,
Photoshop - for image editing.
Illustrator - for the wording.
and Photoscape - for the finishing and filters efx.

Usually we'll be publish a week before Eid, 

and more fun when other department will also send us back thier's.
A creative environment with a simple touch.

:-)

Thursday, August 2, 2012

Cooking For My Bee - Spaghetti Asal Boleh

Hi there!
Hahahaha...

Lately ni rajin semacam nak masak.
Masak lebih sikit.
Nak masak lauk2 tak pandai, so western food the is only choice.

This is one of my favourite 'instant' meal.
Spaghetti.
Other than other pasta food like macaroni and swirls pasta,
i loved spaghetti most.

So, after terawikh today, i've decided to cook something for her.
Ye lah..nak berbuka sama-sama selalu tak sempat.
So, untuk sahur pun jadilaaaa..

So, bahan-bahan is simple;

1 pack of Blackpaper Chicken Sausage (hotdog) --- cincang2
Garlic & Onion ---cincang2 jugak
1/2 pack of spaghetti
1 tomato ---fresh..more crisp---cincang2
Celery (saderi/daun sup)
Tomato ketchup
Chilli sauce
Dried chilli paste ---cili giling (beli yg dah siap je)
Pinch of salt & sugar


So, dah siap potong2, celur spaghetti, campak2 je dalam kuali ye puan2.

TADAAAAAAA---!!!!

DONE.

"Asal Boleh Blackpaper Chicken Spaghetti"

Gambar kena gempak.

Tapao sekali untuk Bee & her housemates.



p/s : Bee, kalau tak sedap U jangan gelak2 kuat sangat OK. :-)

Sekian, terima kaseh.....

Ohh..baru perasan...2-2 tu (Heinz & Life) tomato ketchup! patutlah semacam je rasa... FAILED!

Wednesday, August 1, 2012