Tuesday, December 17, 2013

[LUAH] Apabila Teman Menjauh


Terasa mendapat penolakan?

Teman-teman anda terasa anda semakin menjarakkan diri?

Terasa kadang-kadang anda tidak bermanfaat lagi bagi orang di sekeliling anda?

Aku dah selalu sangat rasa macam tu. Seriously.
Kadang-kadang macam kita sahaja yang beriya-iya nak mesra-mesra, try so hard nak impress dan cuddle dengan kawan-kawan. Lebih-lebih lagi bila yang jenis hari-hari kita borak sama-sama.
Kadang-kadang kita cuba anggap mereka adalah sahabat terbaik kita, namun hakikat sebenarnya, mereka just anggap kita biasa-biasa sahaja.

Sikap aku pun, kadang-kadang ni yang buat perangkap pada aku, cemburu bila kawan kita lebih rapat dengan orang lain. Bukan cemburu apa, cuma kadang-kadang rasa kenapa dia tak pernah nak mesra dengan kita macam itu pun?
Lagi sakit, bila memang obviously kita terasa dengan jelas, tidak dihiraukan apabila kawan kita lebih rapat dengan kawan-kawan yang baru sahaja dia kenal, berbanding bertahun-tahun kenal kita.
Itu sikap buruk aku, terlalu berharapan tinggi, dan senang nak sayang orang.

Trivia : Teringat kecik-kecik kalau merajuk...panjat duduk sorang-sorang kat atap rumah :-P

 Solusi aku senang ja, jauhkan diri sejenak dari banyak orang. Juga dari orang-orang yang saling berhubungan.
Mudah. Create our own spaces and gap. Relax, selamba je. Buat hal kau sendiri.

Mungkin ini nampak pelik dan selfish, tapi benar, kadang-kadang anda perlu menjauhkan diri dari orang-orang yang sering berhubungan dengan anda, terutamanya yang sering berhubung dengan kerap.
Kerap maksudnya, sehari tu, kau dan mereka memang online, saling chat, saling 24/7 anytime responding di media sosial. 

Tapi, ini yang peliknya, bila dalam realiti...kau tiada siapa.
Manusia memang fitrahnya memiliki perasaan takut untuk mendapat penolakan. Wajar.
Manusia memang fitrahnya memiliki perasaan takut dan tak suka kesepian. Wajar.

Pelik teori ni.
Ketika teman-teman anda merasa menjauh dari anda, dan anda sendiri juga harus menjauhkan dari mereka. Mengapa?

Kita rasa macam ni..  :)
Hakikatnya begini je nokk....sedehhhh! :'(

Tak apa lah...
Muhasabah diri.

Ada yang salah dengan kita sendiri. Mungkin.

Sikap atau perilaku kita mungkin jadi alasan yang paling sering menjadi penyebab.
Buat semakan. Jika masih dan ingin sayangi kawan itu, lupakan negative side dia, cari negative side kita. 
Setelah itu, cipta kembali situasi dengan peribadi baru, maksudnya yang lebih kuat.

Bukan maksudnya melulu mengubah diri agar kelihatan perfect, atau mengubah diri mengikut kehendak kumpulan sahabat anda.

Namun, apa yang terjadi jika anda masih saja terasa menjauh dari teman-teman anda?

Mudah. Mereka yang tidak serasi dengan anda. Mereka yang tidak pernah cuba memahami anda.
Stop torturing yourself!

Angkat kaki, dan bawa haluan sendiri!

Ayat tunggang langgang.
Sebab aku pun tak faham sangat apa yang aku rasa lately.
Ahh..lantak lah!

Jangan risau... DIA sentiasa ada dengan kita.