Friday, December 27, 2013

[KHIDMAT SOSIAL] Projek Iqra' - Membantu Anak-anak Yatim


Alhamdulillah, baru sekejap tadi aku berkesempatan mendaftar untuk satu projek komuniti yang dikenali sebagai Projek Iqra' atas inisiatif sahabat blogger Mawardi Yunus.

Apakah Projek Iqra'?
[KLIK GAMBAR UNTUK PEMBACAAN LEBIH JELAS]

[KLIK GAMBAR UNTUK PEMBACAAN LEBIH JELAS]
Jom LIKE! https://www.facebook.com/ProjekIqra
Apa yang membuatkan aku tertarik dengan Projek Iqra' (PI) ni ialah, semangat dan kesungguhan founder dan sahabat-sahabat PI yang dikenali dengan julukan "Sahabat Iqra'" untuk membuat kerja-kerja amal dan kesukarelaan bagi membantu anak-anak yatim yang kurang berkemampuan, dengan aktiviti yang berteraskan pendidikan, kesihatan dan banyak lagi yang dalam perancangan mereka.


Bagi aku, walaupun tak berapa nak mampu membantu dari segi material, kewangan, at least aku harap aku akan berkesempatan membantu dalam program-program kesukarelaan ke, pendidikan ke, fund raising ke, kempen ke, tolong jadi foto/videographer ke kan...at least kan....daripada aku huu-haa habiskan masa merewang hang-out atau jadi beruang hibernate..hehehe!  :P


Memang sejak dari zaman persekolahan lagi aku memang gemarkan aktiviti sosial, yang berbentuk kemasyarakatan, motivasi....jadi pembantu fasilitator (yang garang dan annoying..wakakaka!)
hey~~~ lanun sekolah ni pernah jadi Pengerusi PRS tau, Pembimbing Rakan Sebaya uolsss!! Ahahahaha! Aku tak sure lah masa tu dilantik atas sebab kena prank dengan kawan-kawan dan cikgu sebab aku ni jenis degil, talkative dan kuat bertekak, dengan student okey lagi, dengan cikgu pun pernah okeh!! Tapi perkara-perkara tu semua banyak mendidik aku untuk kenal dunia, kenal jenis-jenis orang, macamana nak handle event, aktiviti persatuan, aktiviti peringkat jabatan, belajar handle jambori...fuhh!! nak handle perangai orang, dalam masa yang sama nak kontrol bad temper ko lagi...tak ke sakit jantung?? ahahaha!



OKlah, aku ni kalau dapat keyboard macam-macam cerita off topic yang keluar, so, mana-mana rakan-rakan yang berminat untuk beramal bakti, at least join dan buat hebahan aktiviti Projek Iqra' ni,
 
Aku dah submmit untuk Sahabat Media, Kempen, dan Pendidikan, walaupun sedar, takdelah pandai sangat nak mengajar adik-adik ke, atau pandai sangat berkempen, tapi aku cuba ambil platform ini untuk aku belajar, macama-macam. Sekurang-kurangnya, daripada 1 orang yang tahu, jadi 10, 100, 1000 dan seterusnya sehingga ramai yang sudi sama membantu usaha murni Sahabat-sahabat Iqra' kita... InshaAllah..amin!
Seronok tengok wajah manis adik-adik ni... :')
Wassalam!
Projek Iqra’ ini diasaskan oleh 3 orang sahabat yang sama-sama menuntut di Universiti Teknologi Malaysia pada tahun 1998 hingga 2001 iaitu Maman Solleh, Suhaimi Abdul Manan dan Sharifah Sharina Syed Aswad yang telah bergiat aktif didalam pelbagai projek amal dan kesukarelaan semenjak tahun 2010. Kini kami disertai oleh 4 orang sahabat lain menjadikan 7 orang kini didalam pasukan Projek Iqra’.
- See more at: http://www.projekiqra.com/di-belakang-tabir/#sthash.DFVS4UR6.dpuf
Projek Iqra’ ini diasaskan oleh 3 orang sahabat yang sama-sama menuntut di Universiti Teknologi Malaysia pada tahun 1998 hingga 2001 iaitu Maman Solleh, Suhaimi Abdul Manan dan Sharifah Sharina Syed Aswad yang telah bergiat aktif didalam pelbagai projek amal dan kesukarelaan semenjak tahun 2010. - See more at: http://www.projekiqra.com/di-belakang-tabir/#sthash.DFVS4UR6.dpuf
Projek Iqra’ ini diasaskan oleh 3 orang sahabat yang sama-sama menuntut di Universiti Teknologi Malaysia pada tahun 1998 hingga 2001 iaitu Maman Solleh, Suhaimi Abdul Manan dan Sharifah Sharina Syed Aswad yang telah bergiat aktif didalam pelbagai projek amal dan kesukarelaan semenjak tahun 2010. - See more at: http://www.projekiqra.com/di-belakang-tabir/#sthash.DFVS4UR6.dpuf
Projek Iqra’ ini diasaskan oleh 3 orang sahabat yang sama-sama menuntut di Universiti Teknologi Malaysia pada tahun 1998 hingga 2001 iaitu Maman Solleh, Suhaimi Abdul Manan dan Sharifah Sharina Syed Aswad yang telah bergiat aktif didalam pelbagai projek amal dan kesukarelaan semenjak tahun 2010. - See more at: http://www.projekiqra.com/di-belakang-tabir/#sthash.DFVS4UR6.dpuf
Projek Iqra’ ini diasaskan oleh 3 orang sahabat yang sama-sama menuntut di Universiti Teknologi Malaysia pada tahun 1998 hingga 2001 iaitu Maman Solleh, Suhaimi Abdul Manan dan Sharifah Sharina Syed Aswad yang telah bergiat aktif didalam pelbagai projek amal dan kesukarelaan semenjak tahun 2010. - See more at: http://www.projekiqra.com/di-belakang-tabir/#sthash.DFVS4UR6.dpuf