Thursday, December 5, 2013

SURAT KEPADA ORANG BESAR-BESAR

AKU HARAP SANGAT ADA MANA-MANA YB/MENTERI/KETUA KAMPUNG/TOK BATIN/KETUA CAWANGAN/KETUA PERTUBUHAN/ORANG-ORANG BESAR YANG DALAM FRIENDLIST AKU INI BACA;

Sebelum ada yang sensentap; let me made this post clear;
Aku bercakap atas dasar kemanusiaan dan keprihatian sesama umat, rakyat, dan golongan yang sama-sama marhaen. Bukan atas dasar kau punya pendapat politik, orang-orang kenamaan kau, pengaruh ustaz-ulama entey, ataupun sifat kedengkian atas kemewahan duniawi kamu. Jelas?

Macam ni lah, lately dah banyak tempat dilanda ujian alam, hujan lebat, then banjir, jalan terputus, bekalan asas makin berkurangan dan ada yang langsung tiada bekal, kelaparan...macam-macam bahana kesan dari perubahan musim (yang sememangnya dan sepatutnya sudah dijangka sejak bertahun-tahun).

Namun, yang mengecewakan, pihak media arus perdana, mana-mana pihak pun, pihak media-media sosial yang berpihak-pihak, LEBIH KEPADA NAK BERTEKAK!

Wey! C'mon-lah! Sedara-sedara kita tengah susah kot!!??, yang kamu semua sibuk duk tuding 'itu tanggungjawab dia', 'ini bukan tanggungjawab saya', sibuk pergi buat liputan mewahnya dan mesranya perhimpunan pihak 'itu', ostat ngan ostat sibuk nak berbalah kat media sosial secara publisi;

WHERE THE EFF-ING MAINSTREAM AND SO-CALLED ULTIMATE MEDIA PRESS/PAGE/FANPAGE/ YANG NAK COVER cerita REALITI yang semakin bertambah keluasan bencananya??? NONE!

Seriously people???

Mana dia info-info situasi dan keadaan mereka? MEDIA?
Penting sangat ke perkara-perkara HIGH-CLASS SOCIETY MATTER anda semua wahai so-called wakil-wakil RAKYAT, wakil-wakil segala bagai pertubuhan dan agensi?

Please...

Boleh tak tukar ganti sekejap update-update mewah, cantek-cantek, bangga, betapa sibuknya jadual kamu, meeting sana, persidangan sini, ceramah situ, kutuk, maki, caci, provok dan keji pihak itu, pihak ini;

kepada update isu kerakyatan marhaen yang picisan ini...?

...agar akhirnya kita semua dapat untuk tumpang alert, walau hanya kongsi 'perkataan-perkataan' mudah ini???

PLEASE lah, mana-mana pihak, siapa-siapa sahaja yang punya info situasi itu, kita sama-sama post, share dan update (at least..if that the only helps that we can do).

Persetan lah orang nak kata aku ni keyboard warrior ke jadah, because IF I DO HAVE THAT THOSE PRIVILLEDGES, ada kemampuan, ada kemudahan perhubungan, ada immuniti nak skip kerja hakiki barang sehari dua,
I WILLING TO HELP THOSE PEOPLE yang tengah susah...beacuse they are human, and of course MALAYSIAN!

Nak provoke?..pergi main jauh-jauh! Bukan di sini.

P/S : Ini bukan surat rasmi, tak payah nak kecah lah ayat tunggang langgang, janji uols paham sudah. Mudah.

Najeeb Abdullah.
Media Socialista.