Saturday, August 31, 2013

Entri Serius.

Di laman Facebook ni, kawan-kawan yang ada dalam friendlist kita datang dari pelbagai jenis latarbelakang. Macam aku juga, most of them ada yang kenal secara peribadi, sama ada rakan sekolah; sekolah rendah dan menengah, rakan kolej, rakan IPT, rakan sekerja; sepejabat, satu jabatan, chilhood friends, jiran2 di kampung, saudara mara dan of course waris-waris terdekat...adik beradik, sepupu dan pakcik makcik. Tak lupa juga rakan-rakan alam maya yang dikenali dari pelbagai social network yang sentiasa 'tegur-menegur' di laman ini.

Ada yang tak berapa open minded, terlebih open minded, ideologi berbeza, lain-lain kefahaman tentang sesuatu isu; ada yang seksi, alim, sopan, parti itu ini, politik itu ini, yang very loud, very pesimis, optimis....macam-macam.

Most of them aku kenal secara peribadi, had greet and meet, selalu lepak sama-sama, menggila dan mereka-mereka ni lebih kenal siapa dan bagaimana aku; cara aku; perangai aku, dan baik buruk aku. Dan aku juga hormat mereka, perangai dan pendapat mereka apa-apa pun.

Cuma kadang-kadang, se'privasi' mana kita setting post status, gambar, video, atau apa-apa sahaja yang kadang-kadang berstatus 'kita-kita ajerrr'...once a while ia ter'public' juga tanpa disedari.
Maka terjadinya komen-komen dari so-called Mutual-Friends ataupun yang hanya 'Subscribers' yang tak kenal siapa kita, apa niat kita, dan semberono bikin panas, saja nak troll, etc.

Bila jadi macam ni, apa yang aku suka buat ialah JUST IGNORE. Tak kuasa nak melayan. Kadang-kadang sekali dua je reply dengan jawapan sinikal dan selalunya 'bom' kat situ dan ended up dengan DELETE sahaja  bila semua dah semakin tak selesa dengan situasi itu.
Bukan maksudnya kita mengalah atau tidak terima pendapat. Tapi lebih kepada sekadar MENGHORMATI rakan yang sama mutual dengan sang troller/keyboard-warrior. Tak pasal-pasal hubungan yang sebelum ini tersangat OK tiba-tiba dingin tanpa sebab.

Main point dia, HORMAT. LIHAT kepada siapa dan siapa punya post sebelum semberono nak libas dan cantas. Fikir dulu sama ada apa yang kita tulis berkait atau tidak dengan apa niat orang itu berkongsi sesuatu pendapat, pandangan, atau keriangan dia.

Jangan sampai disebabkan HATI anda tercuit rasa "dengan aku tak fun macam tu pun..", maka tiba-tiba anda menjadi hakim dunia, dengan melabel yang macam-macam, yang selalunya bikin panas....

FIKIR DENGAN AKAL.


Thursday, August 15, 2013

Kerana Sebiji Epal


           HELP!

Apple user, 

Boleh kah kita guna account ID lain untuk update semua Apps yang dah download via AppsStore?

Problem skrg, Apple ID skrg ada masalah dgn payment info, decline... Nak create ID baru pun kena ada payment info gak... sedeeehhh! 

So then, bnyk apps yg xdapat update/download  (-_-)"

Any solution(s)? Much thanks!



Monday, August 5, 2013

Prihatin Yang Sia-sia

Lately ni macam-macam kes lalai.
Human default.

Sampaikan nak kesian pun dah malas.
Masyarakat pun dah rasa buang masa.

Tak tahu nak describe kalau aku kat tempat bapa kandung budak yang kena culik dengan boipren ex-wife yg gelenyar nak kawin lepas raya tu sampai percaya serah bulat2 anak tu kat boipren baru kenal kat fesbuk....lempang boley?

Last weekend, ada kawan cerita pasal sorang mak tinggalkan bayi...kurang 12bln, dalam kereta, seat depan, baringkan je tanpa baby seat.. dengan tingkap bertutup. Itu pun nasib baik ada orang lalu dan hampir2 nak pecahkan cermin kereta pompuan ngok ngek tu..melalak2 budak tu. Baru je lepas kes kanak2 meninggal lemas 5 jam dalam kereta...tak sampai sebulan.....nasib x kena lempang ngan public yg prihatin.

Senang sangat nak 'buat' baru kot.....??
"....ala xpe...xde rezeki..esok esok kita buat baru ye..." katanya.

Kita yang orang luar rasa kesian, sayang, risau kat budak-budak yang terlibat.
Ya, ikhlas ya ikhlas bantu...tapi sampai bila? Asyik kena troll je.

"Gadis kena culik!! TOLONG SHARE!"
Hujung2 bersedap duduk rumah boipren. Gigih la mak bapak menangis dalam talibisyen.
Apa ini?

Jangan hilangkan rasa hormat dan prihatin masyarakat.
Jangan jadi macam negara luar yang dah tidak ada langsung sense of humanity, janin bayi tepimjalan pun sepah2 je...ada diorang kesah... Baby kena gilis....bukan anak diaorang. Nenek kena tikam....bukan sedara diorang.

Hendak macam tu?