Tuesday, March 11, 2014

Tragedi MH370 : Di Manakah Etika Anda?

Dear friends,

Selalu kalau ada apa-apa isu nasional, ramai 'pihak' yang menuding jari pada sosialis media baharu, seperti penggiat FB, Twitter, Bloggers, dan penyebaran copy paste dia alam maya.
Siap warning supaya jangan timbulkan sebarang spekulasi atau 'rumours' yang akan menyebabkan lahirnya ramai 'self-claim' detectives yang sangat kreatif dalam menggubah isu.



But now....see!!! One of our 'beloved' mainstream media sendiri yang publish HARDCOPY spekulasi mengarut macam ni, dan paling agak biadap, speku pilot commit suicide! 
Ini baru satu contoh.

Mana etika mainstream media yang so-called prooooo sangat tu?
Berita utama nasional pun highlight speku remeh...dia nampak itu..dia nampak ini.. perangai dia sebelum itu..sebelum  ini.. nonsense!

And...in front of my own eyes.. ada some local press bila mana yg dapat tahu di mana lokasi keluarga mangsa berkumpul... mula berbondong-bondong secara paksa dan sangat pushy bila minta statement dari ahli keluarga mangsa! Korang ingat ni rancangan terjah artis ke? Kamu semua ni anak buah wartawan feeling Z tu ke??? 

So eff-ing zero manners!

Mana sensiviti anda???!!!
Baca akhbar pun dah macam baca majalah bacaria,variasari zaman 90an, so then jangan terlalu menyalahkan penggiat media baharu yang 'copy&paste' style kerja mainstream sekarang!

Its your job...i knew.. but dont ever forget your a bit sense of humanity. Kasihan ahli keluarga dan sahabat MH370 yang masih tertanya-tanya...apakah sebenarnya yang terjadi?!!

Kami komuniti media baharu boleh jer sabar,tak pedulikan traffix mencanak ke apa...masih tunggu penjelasan secara officially..kenapa anda tidak?

Pentingkan rating juga???

Dont argue about media ethics if your attitude cannot change!!! 

Just keep praying. The authorities of course will do their best...and stop playing over your own 'firasat' if you are not seriously sanggup turun padang bantu apa yang perlu. Thats will be enough!

#prayforMH370


-Najeeb Abdullah-