Wednesday, August 13, 2014

Kisah Tunang Sesaat Jadi Viral

Salam.
 
Sambil-sambil browse Facebook aku dan segala macam notification lepas satu hari suntuk berada di dewan taklimat, tertarik dengan post yang dah jadi viral dari pemilik akaun Facebook "Mira Pak Nasir".
 
 
Cerita dia simple je.
- Kekasih hati bawa rombongan meminang untuk mengikat janji dan mengenal budi...bertunang la derr..
- Lepas sarung cincin, Pak Nasir, ayahnya si Mira terus decide.. "Why not halalkan terus kan?" ---konon-konon kata hati pak Nasir lah ni.
- Cukup syarat time tu, ada wali, saksi, dan jurunikah bertauliah (mungkin dalam rombongan meminang tu jugak).... --- SETTLED!
 
Like...seriously? Mudah kan???
Subhanallah. Rezeki Mira dan pasangan dia.
Mungkin itu rezeki mereka tak BERKIRA sangat nak halalkan hubungan.
 
Seriously...cara itu sebenarnya impian ramai para jejaka, khususnya zaman DEMANDING macam sekarang. Bukan sebab MALAS BERUSAHA macam dombaan para makciks dan gegadis feeling "Wedding of the Year", tapi sebagai bukti --- PERKAHWINAN ITU MUDAH!
 
 See...cerita pasal kejodohan ni abang kau cepat hangin... bhahahahaha!

Apapun...100xjuta kali respects to Pakcik Nasir & isteri, parents si jejaka.
Semoga jutaan parents di luar sana ambil contoh terbaik ni buat pedoman....gitu!
 
Cakap belakang? Gelojoh? IGNORE JE DIK!!!
 
Salam Tahniah...Selamat Pengantin Baru,
semoga ikatan ini senantiasa dirahmati dan berbahgia ke akhir hayat!
InshaAllah...Amin.
 
Mira, pinjam gambar dan posting kamu ye!!!
 
~~~~
 
CERITA PENUH;
 

Kawin itu mudah kalau kita mudahkan!

1/3/2014 tarikh sepatutnya aku bertunang dengan suami aku,
tapi lepas sesi sarung cincin dari mak mertua, ayah aku panggil suami aku dtg dekat dia, depan tetamu semua dia tanya
"mu nak nikah tak harini?"


suami aku dengan terkejut terus angguk, sapa taknak kan?? haha.
ayah aku pun panggil seorang ustaz yang kebetulan sepupu suami aku ,

dia tanya "ustaz apa hukum saya bagi anak saya kawin hari ni, saya dah ada 3 saksi dan saya wali dia?"

ustaz tu cuma jawap " boleh, memang sah, tapi x pernah orang buat"
ayah aku jawap "orang tak buat biar saya buat"
dan paling best family mertua aku semua sokong, ALHAMDULILLAH dapat keluarga mertua yang terbuka juga,

dan kebetulan suami aku memang simpan dinar emas dalam dompet, dia keluarkan jadikan mas kawin,
dan ayah aku la yg jd tok kadi, dialah yang bagi khutbah nikah, dialah yang akadkan nikah aku

mudah tak nak halalkan hubungan? mudah sangat kalau kita mudahkan.

inilah kisah bertunang sesaat

ayah aku nikahkan pun cuma nak bagi aku dating secara halal,
sebab dia tahu anak dia ni tak baik mana, takut seludup keluar dating berdua,

Ya! ada yang cakap dan hina kata ayah aku gelojoh,
ada jugak yang RESPECT dengan tindakan gelojoh ayah aku,


10/5/2014 alhamdulillah,aku dah selamat nikah mengikut cara rasmi di malaysia,
memang tak perlu pun rasmi tu,tapi dah kita hidup dalam negara macam ni, kita ikutlah,

sempoi tak baju nikah aku pertama aku?, suami aku dengan kemeja, aku dengan kurung moden jeee

inilah kisah yang aku akan simpan untuk cerita dekat anak-anak dan cucu cicit kalau umur panjang,
kisah tak berapa menarik tapi sedikit RARE lah kot,

insyaALLAH, cerita ni bukan untuk riak atau bangga, tapi untuk mengubah minda kita yang dijajah, nak kawin susah, susah susah,
jadi berzina itu jadi mudah!

*update: 10/5/2014 nikah rasmi itu ialah saya nikah semula dimana lengkap dengan cop imam, surat pej agama,hiv test dan krusus kawin dan lain2 bagi memenuhi prosedure perkahwinan di malaysia