Tuesday, April 29, 2014

Gara-gara Black Shampoo!

Hey-ya! AsSalam...
Dalam entri lama dulu aku pernah cerita tentang masalah rambut aku yang makin lama makin pupus...erk! Lepas tu aku diperkenalkan dengan Pn. Sharifah Norita, seorang tauke shampoo herba.
So, berbekalkan semangat tikus makmal yang comel, aku telah mencuba Nutri M Anti Hair Fall, dan Alhamdulillah, berkat jiwa yang ingin terus merasa muda...remosku dah kembali lebat. Hahaha!

So, bila kesihatan rambut dah semakin okey, impian untuk kembali simpan rambut panjang semakin cemerlang..walaupun abang ko ni keja gomen, tapi ada aku kesah...? erkk! Hahaha..

Tapi, biasalah, rambut aku ni memang asalnya lebat, tapi dia jenis lebat halus dan lurus ikal tu. Dah camner lurus tapi ikal tu? Maksudnya bila pendek dia mencacak-cacak spiky, tapi bila panjang sikit mula melingkar bergumpal-gumpal...gitu kekdahnya!

Dan disebabkan rambut yang lebat halus, selalunya ia akan nampak macam rumput kering, tambahan abang ko yang pan asian celop ni rambut memang dark brown, lagi lah nampak macam pahlawan asli Amazon...ko mampu? Hahaha.

Jadi, sekali lagi Pn.Sharifah suggest salah satu produk dari Nutri M, iaitu Nutri M Black Shampoo.

Adakah abang akan berubah pandai nyanyi lagu rap seperti black people?
Mari kita terjah!

Haa..ini gambar aku snap asal boleh, feeling-feeling model rambut "SEBELUM"...buat muka sedih sikit.
nampak la sikit keadaan rambut ala-ala digigit tikus..maklumlah..self cutting kan..



Yang ni aku zoom sikit..kalau tengok live memang hazab sikit...nasib baik ada flash..nampak sinar keimanan sikit rambut abang ko ni. Tapi serious memang nampak kering lah walaupun sihat.


So, aku dah transform jadi amoi salon, cuba sepaket dulu.
Tekstur Black Shampoo ni agak likat sedikit, bau-bau herba sikit..(ya, herba semulajadi!)
Oh ye, jangan lupa pakai glove, kalau tak nanti korang akan dapat pakej black fingers sekali. Haha!
Black Shampoo ni sebab dia likat, so tak perlu risau dia menitik atas bahu gebu korang tu.


*Okey, ni tips yang aku dapat dari akak salon tempat aku biasa pergi tu. Kalau yang jenis suka buat hair colouring atau treatement sendiri tu, cara mudah nak elakkan dahi atau mana-mana bahagian kepala terkena produk tu, sapukan sedikit petroleum cream, ala..mana-mana krim berasaskan minyak..aku guna Vaseline, sebab tu je aku tahu. Hahaha.. Sapukan kat garisan hujung rambut, sideburn, telinga, belakang leher. Kalau takde takpe, tapi kena buat hati-hati lah. Jangan takde Vaseline ko guna minyak petrol plak..hahaha! Baby oil pun boleh.



Lepas dah sapu shampoo tu, ramas-ramas sikit, urut sikit sampai hujung pangkal rambut, supaya nutrien dan pewarna semulajadi urang aring dari Nutri M Black Shampoo ni meresap rata ke seluruh helaian rambut.

*Dah macam skrip iklan kan? Hahaha*

Dalam 10-15 minit, gosok-gosok sekali lagi dan terus bilas bersih. Bilas tu pakai glove jugak tau!

Dan keringkan dengan tuala bersih. Tak perlu gatal nak blow dry, tunggu je kering secara alami..gitu! 

Hasilnya? Ya....terasa muda kembali! Hahahaha..





Personally aku memang berpuas hati, sebab rasa lembut, senang nak bentuk, tak rasa macam kau pakai apa-apa produk. Warna dia yang seriously hitam tu memang menampakkan rambut jadi lebih lebat dan sihat.

Terima kasih pada Pn. Sharifah Norita yang sudi menjadikan abang ko ni testimoni paling comel..erkkk... pitamm... 


Okey, dah alang-alang bercerita, ini aku kongsi sedikit info berkenaan Nutri M Black Shampoo ni.
Ye lah, korang bukan rajin sangat nak Google kan... Ahahahaha...ampunnn!

Oklah...selamat mencuba! daa~~~ Assalamualaikum! 

   Nutri M Black Shampoo - Ia adalah syampu anti-uban yang dihasilkan menggunakan 100% herba tradisional yang berupaya mengembalikan semula kekuatan rambut hingga ke akar, menjadikan ia lebih sihat bersinar dan yang paling utama - menghilangkan uban dan mengembalikan kehitaman rambut anda hanya dengan cucian pertama!

   Antara herba-herba tradisional yang digunakan dalam penghasilan produk ini adalah seperti buah Billberry laut (Vaccinnium bracteatum), Kayu Brazil (Caesalpinia echinata) dan herba Yetbadetajo (Eclipta Prostata

   Herba-herba ini juga sebenarnya telah digunakan sejak sekian lama oleh sebilangan nenek moyang kita untuk mengurang atau menghilangkan uban di kepala, di samping memastikan supaya rambut sentiasa sihat dan kuat.
   Produk ini bukan pewarna rambut seperti yang ada di dalam pasaran semasa, kerana fungsi rumusan herba di dalam syampu ini adalah untuk menambahkan nutrien dan memulihkan kembali pigmen hitam semulajadi yang ada di dalam rambut, BUKAN mewarnanya dari luar sahaja. Pewarna rambut biasa hanya berupaya menutupi uban atau warna rambut asal anda dari luar sahaja dan kesannya hanyalah sementara.

Setiap kotak Nutri-M Black Shampoo mengandungi:-

4 sachet syampu berkondisioner (20g per sachet)
Sepasang sarung tangan getah
Informasi-informasi penting yang lain seperti tatacara penggunaan, senarai ramuan syampu, dan lain-lain juga dicetak di bahagian kotak dan sachet syampu untuk rujukan anda

Belian minimum:-
1 kotak bagi belian runcit
Harga Jualan Runcit :- 
RM55 (Semenanjung)
RM55 (Sabah & Sarawak) 

Hubungi kami di 019-3117254 untuk keterangan lanjut
 
Penghantaran:-

RM5 sekotak  (Semenanjung Malaysia)
RM8 sekotak (Sabah/Sarawak/Singapura/Brunei)
[KLIK SINI] Laman Utama Nutri M
[KLIK SINI] Laman Utama Nutri M

Kualiti Filem Lama


Sementara tunggu mata nak lelap..layan Teater Lagenda, RTM2. ---Ahmad Albab.

Filem-filem zaman Allahyarham Tan Sri P. Ramlee ni, memang formula dia..sesuai dengan situasi sepanjang zaman...walau macam mana lapuk pun cerita dia, tetap terselit 'something' yang boleh buat kau fikir tentang sikap manusia yang sama je sebenarnya sepanjang zaman.


Berbanding dengan naskah tempatan zaman sekarang? *sigh!*
Aku rasa filem zaman P. Ramlee lagi tinggi effort dia.
Walaupun cerita dia hitam dan putih sahaja.
Kadang-kadang effort mereka untuk hasilkan filem bermutu tu lebih tinggi, lebih bersungguh-sungguh...walaupun kau gelak tengok props dia yang kadang-kadang mengarut!
(Tapi mostly props dan wardrobe zaman dahulu lebih stylo...sebenarnya!)

Haa..kan..mula lah aku nak mencarut pasal filem tempatan.
Itu baru props.
Nanti akan aku tulis kenapa kawan-kawan tak akan pernah cuba ajak aku menonton filem Melayu tempatan...selain dari job tayangan premier atau mereka belanja-paksa.
Ada sebab dia. Jangan nak mencarutkan aku dulu. Tunggu.. Nanti aku akan tulis.
Terutama pasal 'wig'. HAHAHAHAHAHAHAHAHA!

Sekadar Hiasan. Hehehe... 

Ok, back to Ahmad Albab.
...kalau nak ikutkan, boleh je senang-senang Jin dan anak bini Jin pergi rumah Syawal dan main dengan Ahmad Albab bila-bila masa dengan kebolehan teleport macam cerita Jumper tu..

Tapi sebab Jin nak kasi Syawal berusaha, sabar, dan tepati janji dia untuk dapatkan 'upah' harta karun Jin, dia suruh si Syawal datang tepat dalam tempoh sepurnama, berapa lama sepurnama tu agak-agak dalam 30 hari plus minus macam tu lah.
Syawal kena konsisten bawa Ahmad Albab sampai AA besar...mungkin sehingga akil baligh? 
Sebagai balasan, Jin akan bagi Syawal hartaaa..ya hartaaa lahhh... karunn..emass..intan, berlian!!! Sampai si Syawal jadi orang terkaya dan siap boleh buka Social Open Welfare. Hahaha..ko mampu?

Nampak macam simple, tapi...hmm..kita dah dikurniakan akal, dan boleh agak apa maksud tersirat jalan cerita yang simple dan kadang-kadang nonsense gila.

Ini bukan aku nak cakap atau galakkan manusia berkawan atau bersahabat apatah lagi bergantung kepada Jin untuk kaya raya.. hoi!!..nak mamposss?? Hahaha..boleh jatuh syirik uolsss...!

Maksudnya begini, mudah je.
   " Rezeki datang dari Allah SWT dalam pelbagai bentuk, kalau DIA nak bagi itu bukan dalam bentuk harta sahaja. Mungkin rezeki bahagian anak, atau jodoh yang bijak macam Mastura.... Wallahualam..
Yang penting kena jujur, amanah...macam Syawal walaupun gembala kambing je, dia kena amanah, kena pastikan kambing tu cukup semuanya.
Mastura, ikhlas bersuamikan Syawal yang felat dan fening-fening lalat tu.
Usaha, dan tepati janji dengan konsisten."

Semua benda tu simple je. Tapi...moral dia tinggi habaq ang! 

Sekian sahaja tazkirah dari Ostat Jeeb.
Dah mengantuk ni macam-macam lah aku nak merepek...takut jatuh ajaran sesat pulak jap lagi...kejungggg! hahaha...

Renung-renungkan, dan selamat meraba beramal. Opss! Hehehe! 

Monday, April 28, 2014

Kerjasama Susu Sedap

Last 2 weeks abam ketak Ben kenalkan kami dengan founder satu minuman kesihatan, Puan Sha.

Minuman apa? Susu.
Susu kambing. Nutri Goat Miracle8.

1st impression..hmm.. Aku suka makan kambing, grilled, kurma, sup, reneh...
Tapi susu? Hmm...tak berbau ke?
Haha.. aku soal makanan ni, selera aku bergantung pada bau..
(..ketepikan petai, jering dan makanan eksotik lain...itu nikmat! Haha)

So, Puan Sha hadiahkan dua kotak.
Balik terus cuba.

Demmit!! Ya ampunnnn...
Alhamdulillah.. sedap gila kot.
Takde lah gila.. rasa susu je.
Tapi adalah rasa buah-buah sikit, rasa wangi-wangi sikit... (wangi tu rasa ke bau?? lantaklah!)
..dan.. mana ciri kekambingan yang tipikal itu? TIADA. Takde bau kambing.. hahaha...

Bau saffron, delima, kurma, dan lima lagi makanan sunnah lain.
Patutlah nama Miracle8... bijak branding dia..nilai komersial tu penting! Hehehe..

Alhamdulillah.. dah masuk dua minggu cuba, sekotak aku letak kat rumah, sekotak letak di office. Dua-dua dah tinggal sepaket..
kena contact Puan Sha ni...mintak subsidi... hahahaha... mampos feeling duta susu kambing kekdahnya...

Terasa jugaklah khasiat dia.

Aku ada high blood pressure, rasa pening-pening slalu.. Tapi Alhamdulillah.. kurang sikit sekarang ni. Mungkin sebab dia low kolestrol...berbanding susu formula lain.

Minum pagi, buat breakfast...kenyang juga lah sementara tunggu waktu lunch.
Minum sebelum tido..lena terus.. tak dan nak godek-godek FB ke, IG ke, main Twitter ke.. hahaha..hanyuttt...

Dan paling aku suka..serious sedap.
Buat aku asyik nak repeat minum.
Ala-ala #villagepeople makan Mekdi.. hahaha..

Sebab sebelum ni aku memang ada gastrik, lactose intolerance.
Asal minum/makan yang ada asas susu je, sakit perut, cherry-berry...
Tapi susu kambing yang ini okey je.
Aku bagitahu Puan Sha, dia cakap yang susu kambing memang mudah hadam.

"Ramai org ingat susu kambing low lactose. Sebenarnya bukan low lactose. Lebih kurang sama kuantiti. Susu kambing senang dihadam kerana dia sebati. Macam susu ibu.

Kalau susu lembu. Perut kita akan digest airnya dulu. Lactose dan benda-benda lain tertinggal. Tu yg kadang-kadang jadi sakit perut muntah bila minum susu.
Kalau gastric lagi la nk kena monitor. Susu lembu kalau masuk kt perut time gastric mmg musibat la."

Haaa..musibat katanya.. hahaha..

By the way, thanks Puan Sha.
Kalau ada lebih...sila la hadiah lagi.. Hahahaha..

Hari ni bizi gila.
Macam-macam benda nak hadap.
Macam-macam jenis orang nak layan.

Sabar je lah..
Kita minum duluuuuuu!!! Mai sechawannn!!

posted from Bloggeroid

Test test testis...opss!

Saja acu cuba try test guna apps Bloggerdroid.

Konon-konon berangan senang nak buat live update nanti --- feeling banyak job. Opss.. InshaAllah..Amin!


Ok lah nak selip dulu...
Penat. Baru balik dari cover event tengok bebird... hahaha!




posted from Bloggeroid

Friday, April 18, 2014

A.R.T. at Artsphere 20/8ty Seri Kembangan





"An art can represents different dreams and fun to different people, the artists, or the arts's lovers itself. Artsphere 20/8ty combine arts, dreams and fun...all in one place....AWESOME!"
- Najeeb Abdullah-


Awesome-ness arts by @anokayer01 

Awesome photo by LensaQaseh @qasehdalia.com
Artsphere, Equine Park, Seri Kembangan, Selangor.

P/S: ...i even used this awesome photo on my TnG special custom card!!!!

Email me, ajeeb85@gmail.com if interested to make your favourite photo on your TnG card! 


Thursday, April 10, 2014

Rise of The Al-Buaya


Buaya. Jenis binatang yang suka ambil kesempatan.
Pantang lepa, dia ngap saja. Terutama mangsa yang lemah.

Tapi masih banyak lagi manusia yang berperangai buaya ni.
Sesama manusia pun dia ngap.
Dia ngap macam buaya.
Ngap manusia lain yang lemah.

Buaya pesen sekarang ada sekolah, madrasah, pondok...senang nak train benih buaya.

Buaya yang satu ni dia bergerak berkumpulan.
Kumpulan taksub kepada pembesar diorang nama Al-Buaya.

Ngap orang-orang lemah, lemah agama, wanita teraniaya, wanita sengsara, anak yatim, asnaf.
Bahaya.

Masih lagi terlepas liar.
Al-Buaya dah lama tak ada.
Tapi benih dia bersepah. Al-Buaya Darat katanya.
Suka mengawan kekdahnya.

Tolong hati-hati ye.

Link cerita Al-Buaya :





OH! AL-BUAYA; Perangai lagi keji dari binatang nama BUAYA!

[POEM] Silence Makes Me A Deep Thinker




Silence, Silence, Silence…
Silence Is The Language Of My Seclusion
Silence Is My Shadow, Is Not An Illusion
Silence Is The Reason Of My Solitude
Silence Silences The Words- So Crude
Silence Makes Me A Deep Thinker
Silence Makes Me A Peace-Maker
Silence, Silence, Silence…
Silence Grows Up My Wisdom
Silence Gives Me My Freedom
Silence Wipes My Sad Tears,
Silence Sheds My Happy Tears,
Silence Summarizes The Experiences Of Years,
Silence Whispers In My Ears,
Silence, Silence, Silence…
Always Gives Me A Hope To Overcome My Fears.
Glamorous Enigma

Silence Speaks
Silence Screams
Silence Talks Louder Then Any Word
That Cuts True The Heart Like A Sword.

Silence Speaks
Silence Screams
Silence Echoes In My Ears
To My Eyes It Brings Tears

Silence Speaks
Silence Screams
Silence Drives Me Around The Bend
What's The Problem I Don't Understand

Silence Speaks
Silence Screams
Silence Is A Weapon Of Your Choice
To Cut Trough My Heart
Like A Sword
With Out Saying A Single Ward
Milica Franchi De Luri