Wednesday, June 18, 2014

Tips: Maksimumkan Penggunaan Kamera Telefon Bimbit Anda

Salam....
Lama tak buat WW..hahaha!
Hari ni takde WW, tapi aku nak share satu tips yang agak awesome!

*WW = Wordless Wednesday!

Zaman sekarang ni, mostly semua pemilik telefon bimbit, paling kurang mesti telefon tu berkamera kan?
Tak kira la brand apa, canggih berapa juta megapixel ke, janji boleh snap gambar...kan?

Selain dari kegunaan kamera tersebut untuk snap moment-moment yang memorable ketika ada event.. pergi melancong, pergi makan...pergi melencong ke...hehehehe...


..atau pun ultimate-selfie macam kak Ellen D ni...


..kamera di telefon bimbit korang boleh digunakan sebaik dan semaksima mungkin, supaya korang takde lah bimbo sangat..especially bila pakai telefon canggih..khennnsss!!! Hahahahaha! 

Jom terjah tips berguna kamera di telefon bimbit, yang sangat mudah, dan sangat membantu...!!!

1. MUDAH : Lokasi Kenderaan

Tips ni mungkin ramai dah tahu kot, tapi nak share jugak...sebab selalunya kalau gi soping kompleks non hado nak praktikkan sebab lepas parking, selalunya turun kereta..menonong je nak masuk kompleks kan.. Haaaa..aku tau lah sebab aku macam tu..hahaha! Kita yang penumpang ni, dah tumpang kereta kawan, sesekali buat amal sikit...snap pic lokasi di mana kawan tu parking kereta. Nanti nak balik takdelah kawan tu dengan korang sekali ikut confused letak kereta kat mana. hihihi!



2. MUDAH : Lokasi Hotel

Haa...yang ini selalu memang aku akan buat. Sama macam situasi tempat letak kereta...
Bila kita melancong, atau kerja luar pejabat, jangan lupa untuk snap lokasi sekeliling tempat penginapan kita! Tujuannya ialah, bila kita keluar jalan-jalan makan angin, atau mesyuarat di tempat yang agak jauh dari hotel, at least, bila lupa kat mana lokasi hotel tu, boleh tanya pada penduduk setempat atau balai polis. GPS/Waze/Gmap memang lah ada, tapi..kalau tak ada coverage atau bateri habis? Tak ke pitam nak ingat jalan pulang? Tambahan pula jika bahasa komunikasi terhad...lagi haru uols!! hehe!


*cuba ambil gambar landmark terhampir*

3. PENTING : Deskripsi Ubat

Jangan lupa juga untuk snap gambar ubat-ubatan yang korang tak boleh miss...lebih bagus kalau snap brand dan deskripsi lengkap dia sekali.
Bukan apa, kadang-kadang bila dan time kecemasan, kita sendiri, atau pun orang yang bakal membantu pun tak dapat nak jelaskan dengan details kita perlukan ubat apa, silap ubat...kejunggg ko diknon.. Hahahaha! Just snap je...langkah berjaga-jaga kan.

*ni obat semput habang ko...kadang-kadang konpius gak aku guna kaler merah ke biru...hahaha*

4. PENTING : Resit Tempahan/Dobi/Dokumen/Etc.

Hahhh..yang ni kalau ladies mesti berkoyang-koyan resit diaorang simpan dalam handbeg kan...
Resit pergi makan la, resit boyfriend belanja KFC lah.. hahaha!
So, abang-abang macho yang rimas dengan segala bagai resit tu, ambil je gambar, simpan dalam phone, in case terlupa nak bawa, especially bila membeli sesuatu barangan yang ada warranty, gigih ke korang nak bawa resit tu selalu? Pastikan nombor resit dan item adalah jelas yer..
Haaa....so snap snap!! Selesai!!



5. PALING PENTING : Gambar Terkini Anak-anak Anda.

Perhatian! Tips yang ini memang sangat membantu, terutama bagi mereka yang punya anak kecil! Selain dari merakam dan simpan gambar aksi si comel korang tu, ambil inisiatif untuk sentiasa snap gambar terkini mereka, contohnya : setiap pagi.

Memang minta dijauhkanlah dari sebarang perkara kurang elok berlaku kepada anak-anak kita, (kita ker?? i is belum jadi papa lagi!! Hihihi!) Tapi, you knew it guys, people out there is getting cruel day by day!!!! Seriously! 

Tips ini boleh juga dipraktik bila korang pergi ke Taman Tema, atau kawasan orang ramai yang berisiko untuk korang terlepas pandang sedetik anak korang. Ingat ye, bukan kita mintak, tapi sebagai langkah berjaga-jaga. In case anything happen to them, kita ada rujukan tepat wajah dan pakaian terakhir anak kita... Mintak jauh la yek!


6. BUKTI : Peminjam Buku/Barang Kesayangan/Duit

Ahahaha...yang ni kelakar sikit..tapi serious berguna!
walaupun kita ni percayakan kawan-kawan, atau keluarga sendiri, tapi bila bab pinjam-pinjam ni kadang-kadang bila kita bertanya status atau kondisi barang yang pernah dipinjamkan tu, tiba-tiba akan keluar ayat, "...ehh!!! bila masa aku pinjam??", "..kan aku dah pulang?" dan pelbagai lagi ayat helah yang at last twist ke kita balik...hujung-hujung....perang dingin!! Hahaha!

So, bagi mengelakkan barang-barang kesayangan korang lesap atau jahanam macam tu je, apa kata pura-pura buat lawak nak amik gambar diorang dan kondisi barang tersebut semasa diorang pinjam.
Idea bijak dan licik kan?? Hihi!

*my books are my treasure..gittewww!!*

7. PERSONAL : Potongan rambut kegemaran.

Opss!! hahaha...tips ni memang dah lama aku praktikkan.
Kadangkala kita masing-masing ada style dan potongan rambut 'kegemaran', macam aku, dari pelbagai jenis potongan sampailah ke botak...yang sekarang ni rasanya paling lama kot..sebab mudah nak bersiap, tapi dalam masa yang sama boleh upgrade remos ni ikut event yang kena bergaya sikit.

So, apa aku buat ialah, selesai je dan puas hati dengan potongan rambut tu, korang snap gambar, kalau boleh dari semua side, depan, belakang dan tepi...so nanti bila korang nak pergi trim, dah ada contoh, dan tak perlu bertekak dengan barber.. Hahaha! bukan apa, sebab kadang-kadang nak potong rambut pun ikut mood jugak..dan bagi aku ni ikut dan jer, kadang kat saloon, kadang kat indian barber je..
Walaupun ada je hairstylist favourite aku, tapi kadang-kadang bila dia tak available...at least boleh tunjuk  style yang korang selesa dan berkenan.. hehehe!



8. PERSONAL : Maklumat asas anda

OK, yang ni agak kurang sikit kebarangkalian dia, tapi tak salah mencuba kan?
Tulis atau snap gambar details korang atau waris terdekat dalam henpon, atau jadikan ia 'lock screen wallpaper'!
Memang sesetengah phone ada tetapan 'welcome notes' yang kita boleh tulis email, atau alamat, atau data yang boleh dihubungi. So then, in case korang tercicir telefon kat mana-mana, atau ditimpa kecemasan, at least, jika ada yang berhati nurani untuk memulangkan atau membantu, maklumat korang dah ada pada lock screen tersebut. Just cuba saja lah!

*contoh welcome note, habang letak email dan sempat promot blog uols...hahaha*

9. SO SWEET : Saiz cincin :) hehehe!

Hihi...yang ni tips sweet sikit...
Apa kata sesekali buat surprise kat ibu ke, gelpreng ke, boipreng ke, isteri atau suami korang, ....hadiahkan cincin!
Tapi tak tahu saiz...camner??? Haa...curi-curi snap gambar diorang pakai cincin, beberapa keping, dari segala angle, kalau dapat gambar perbandingan dengan objek-objek mudah seperti syiling, atau lighter yang standard size...
Cara ni i is tak pernah guna lagi..maklumlah..lone ranger.. hahaha.. tapi rasanya macam okey jugak kot idea ni, sales person di kedai barang kemas mesti boleh imagine-imagine atau dapat anggar scale yang tepat untuk saiz cincin hadiah untuk orang kesayangan korang. Cubalah!


10. CANGGIH : Boleh Check Remote Control!

Last, but not less useful. 
Tahukah anda, korang boleh check fungsi bateri atau kesan isyarat alat kawalan jauh, tak kira la remote tv ke, estro ke, unipai ke...check dengan kamera telefon bimbit!
Ya! Memang kebanyakan kamera telefon, dari resolusi rendah pun boleh kesan infra-red dari diod di dalam remote controller tersebut...!!
Halakan sahaja remote sambil menekan sebarang butang, jika remote tak rosak, akan ada lampu isyarat infra-red tu berkelip-kelip...


Haa...so camner?
Dah mengubah korang punya persepsi terhadap kamera henpon canggih korang tu??
Let's us be more creative dan pastikan henpon korang tu fully utilize dan berbaloi!!!

OKlah...got to go!! daa~~~ Salam!


*gambar semua dari ihsan pak Google*

Sunday, June 15, 2014

Kemewahan Seni di "Art of Russian Luxury"

#katanajeeb
Salam sejahtera.
Mungkin ada yang sedia maklum, aku memang seorang peminat seni, tak kira lah seni apa saja.
Dan baru-baru ini, bertempat di Galeri Seni Visual Negara, sedang berlangsungnya satu pameran seni yang sangat 'ohhhsemmm'; seni, digabungkan dengan kemewahan! Apakah itu?? Jom baca informasi menarik ini yang dibawakan khas oleh TM Info Media.

~~~~~


   2014 is a significant year for the Embassy of the Russian Federation in Malaysia. Not only it marks the 47th year of bilateral relationship between the Russian Federation and Malaysia, but in conjunction with the Russian National Day this year, the Embassy brings a household name in the Russian jewellery industry, “Moiseikin” to Malaysia.



Partnering with a frequent Malaysian collaborator, TM Info-Media Sdn. Bhd. and through negotiations with another internal-class organization; the National Visual Art Gallery, Kuala Lumpur, the Embassy proudly presents ‘The Art of Russian Luxury by Moiseikin’ from 10th until 16th June 2014.


For this special showcase which represents the modern interpretation of 200-year-old Russian tradition of luxury founded by the famous Karl Faberge, Moiseikin shares 37 of his one-of-a-kind masterpieces for the public eye of Malaysians. Most of the exhibits are flown outside of Russia for the first time, eager to meet all art lovers in Malaysia.


Known for his skills and expertise in stone-cutting, Moiseikin presents beautiful animal figurines and graceful flowers inspired by Mother Nature with extreme details of precious stones.


      What makes the craft so unique is the fact that some of the exhibit items are actually pieces of jewellery attached together to form the jewellery miniatures.


One may need to look very closely to see that perhaps the golden bird hanging on the jewel tree is actually a brooch pin ready to complete your look for the day. Or perhaps the edible-looking fruits made of pearls dangling from the miniature are actually a pair of pearl earrings. Truly, a showcase not to be missed.

Highlight of the show.


“Horn of Plenty”, which is jewellery, lapidary and watch-making masterpiece. Its production took 3112 diamonds, and every detail was done manually as a separate art object. The first interpretation of the “Horn of Plenty” made ​​a huge impression on the international jewellery community. This interior clock became a symbol of the exhibition “Russian, Eastern & Oriental Fine Art Fair — London 2010”. MOISEIKIN decided to surprise the audience by introducing a brand new “Horn of Plenty”, which has never been exhibited before.


On last Tuesday, 10th June 2014, the Grand Opening was graced by YBhg. Dato’ Mahadzir Lokman, Chairman of the National Visual Arts Development Board who is also a local celebrity known for his versatility as an Emcee who speaks several languages including French, Spanish, Italian and German. More than 100 guests attended the opening including diplomats from various embassies in Malaysia and local visual artists who shared the same passion for beautiful artwork and crafts.


So, amacam??? Halusssssssss sangat kan!
Seriously memang ohsemmm!
Tak mampu nak miliki, tengok saja pun puas hati diknon! Hehehehe...
Apa tunggu lagi...masih berbaki sehari saja lagi untuk pergi kagum dengan hasil seni mewah yang halusssss ini.... JOM!!! 

Sunday, June 1, 2014

Kelas Rakyat - Cerita Terkini Adik-adikku


Haaa...awal-awal post dah mencapap selfie kan..hahahaha!

Salam hujung minggu uols.
Alhamdulillah minggu ni dapat jugak lapangkan masa ke Kelas Rakyat Projek Iqra' dengan adik-adik di Rumah Bimbingan dan Kebajkan At-Taqwa Putra Perdana, Puchong.
Dah 2 minggu aku skip sebab balik kampung dan kurang sihat.
Rindu sangat dengan adik-adik yang semakin manja dengan cikgu garang ni...hahaha!
Nak jenguk weekdays memang tak dapat...letih dengan tugas hakiki..haha..office hour beb!



Oh ye, sekali lagi Alhamdulillah...permohonan PJJ aku telah diterima, InshaAllah by August aku akan mula lapor diri, di USM, Penang...huhu! Memori utagha mai balikkkk!
Tawaran ijazah dalam bidang Social Science...Sosiologi dan Antropologi...padiaaa tu? hahaha...masih blur lagi..InshaAllah harap-harap dapat bawa nanti...
Rezeki DIA...perancangan DIA...kali ni memang aku berlapang dada nak buat keputusan ni.
Tak tahu kenapa...mungkin sebab memang dah lama niat nak kembali bergelar penuntut.
Lepas ni, jadual mungkin bertukar 360 darjah...Harap-harap masih ada kelapangan masa dan kesihatan untuk adik-adik tersayang ni...


Minggu ni macam yang lepas, aku buat group tutor...suruh budak-budak duduk keliling aku..senang nak terkam.. hahaha!
Macam biasa lah..bila 5-6 orang laskar keliling..macam-macam perangai ada.
Hilang pensel, pemadam, pembaris...buku hilang pun ada..sekali kena sergah esok buat lagi..hahaha..
Kali ni aku tutor Danial, Adam, Fadli, Ismi, Arash, Syafiqa, Aiman, Akif dan sorang adik 
baru...Afandi.

Danial, macam biasa, senang nak guide dia, mudah faham dia ni..cuma kena keep watch sebab dia mudah bosan kalau pending lama sikit kat orang lain..dia hilang fokus. Yang paling tersusun dan teratur tutur kata dia. Seronok dengar dia bercakap, bertanya apa saja.

Si Bambam Fadli dah makin rajin menulis...tak payah nak umpan coklat ke, air kotak ke...dia dah pandai bawa diri buat dan baca suku kata yang dah ajar minggu-minggu yang lepas. Janji cendol katanya...eh..upah makanan jugakkk...hahahaha!



Adam, dia dah boleh 3M sebenarnya, tapi disebabkan nonstop cik Kiah sangat asyik nak berborakkk je, maka selalu tak siap...tak fokus buat ulangkaji..nak kena cubit lebih sikit ni..grrr!
Sama dengan si Arash...buat-buat tak layan dia pun sekelip mata hilang pergi mengular... Mana cikgu tak keluar suara petir..hihi!

Ismi, anak manja ni...dah lancar sikit membaca, jawi pun dah kenal...cuma Math kena pujuk lagi sikit. Ye..pujuk koooo... Ismi sensentap sikit... Aku kena guna genre irama Malaysia...
soalnya...kakak dia lagi petir dari aku...HAHAHAHA...asyik sentap jer member tu..tapi nasiblah senang nak pujuk... erggghhhh!! Budak-budak ni semua buat aku makin sayang pada diorang... hilang terus hot-tempered aku.. Haha!

Syafiqa, minggu ni mood ke laut. Cakap depan-depan dia pun boleh lost.
Aku minta dia baca dan cerita balik satu buku tu pun dia boleh terpinga-pinga...errr....
Aku macam nak tanya...tapi aku kan jenis cakap direct..tak pandai nak tapis sangat, takut dia ada masalah gegirl ke apa, so aku minta bebey Mizza Koko yang heart-to-heart dengan dia... Kikikiki! 
Harap-harap minggu depan dia dah okey.

Aiman, anak hangkat si Dr.Shawn tu hari ni jadikan aku mangsa teka-teki dia...hahahaha!
Disebabkan Shawn tak dapat datang...maka aku awal-awal dah standby browser Google kat henpon...BHAHAHAHAHA!
Soalan dia tadi, selepas ratus juta (100, 000, 000), apa nak sebut?
Zasss...GOOGLE!
Sa, Puluh, Ratus, Ribu, Ratus Ribu ---- Million, Billion, Trillion, Zillion, Gazillion...sampai ke infinity dia keep asking "....LEPAS TU?"
Tak ke pitam cikgu ko ni dik??? Hahahaha! 
Shawn..please take over your genius baby next week....aku surrender! Haha.. itu belum dia buka teori matematik ikut formula dia tu lagi..! Aiman..Aiman.. InshaAllah kamu jadi pakar matematik nanti....tapi... membaca jangan lupa lancarkan juga ye dik! Fuhh! 

Afandi...tahun 3, warga baru di At-Taqwa kalau tak silap.
Masih cuba lagi nak adapt dan sesuaikan diri dengan Kelas Rakyat.
So far mudah juga nak faham aku ajar cara hitung sifir...cuma rasanya dia boleh tahan bakat cik Kiah jugak...nak berborak saja..macam si Adam ngan Arash...lepas tu lupa terus....langsunggg...totally kena explain semula... Hahaha..grrr!

Macam-macam perangai anak-anak ni buat...semakin kenal, semakin rapat dan semakin bertambah sayang aku pada laskar-laskar comel ni. 
Bagi aku, mereka adalah true survivor yang akan lebih memahami erti kehidupan dan susah payah dalam dunia realiti. Biarpun sedikit keciciran, tapi masing-masing, setiap dari mereka aku boleh nampak semangat dan minat untuk sama-sama setanding anak-anak orang lain.

InshaAllah dik..selagi abang ko ni mampu nak bimbing mana yang mampu..abang petir ni akan terus menghalilintarkan telinga korang semua...Awas! Hahahaha... 



Seperti biasalah, kakak cendol dah dressing cecantik setiap hari Ahad, kena la singgah menyendol dengan budak-budak. Kalau tak..abis kereta kena kepung tak boleh balik... Hahahaha.. 
Kakak cendol minggu ni pakai glitter shirt ngan sepasang skirt+blazer.....ko mampu?? Hahaha...siap dah standby tikar picnic untuk bebudak semua..Alhamdulillah...cikgu cangkung tepi longkang pun layannnnzzzzz! Hahahahaha! 

Adik-adikku...teruskan berjuang ye dik...!
Cikgu-cikgu, abang kakak Projek Iqra' akan cuba membantu kamu, semampu kami. InshaAllah.

Wassalam.