Sunday, July 13, 2014

SELUDUP : Masuk Ujibakat dan Menang RM15,000.00

Salam...

Apakah?? Like...seriously?
Hahaha...ye betul..

Astro Prima (Saluran 105) dan Mastermind Group Sdn Bhd memperkenalkan drama bersiri tiga belas episod, Seludup, yang dijangka akan ditayangkan menjelang hujung tahun ini. Tayangan serentak HD juga boleh ditonton di Astro Maya HD (Saluran 135).

Drama penuh aksi yang bakal memulakan penggambaran pada pertengahan Julai ini mendalami isu perdagangan haram barangan seludup di negara ini. Siri ini adalah hasil idea seorang ikon serba boleh industri televisyen, Jehan Miskin, yang merupakan Penerbit Eksekutif Mastermind Group Sdn Bhd.

Haa...sebelum tu..jom baca sinopsis dia...

   "Amran, 25, merupakan seorang nelayan dan usahawan muda di Teluk Permata, sebuah perkampungan nelayan di Pantai Barat Malaysia. Beliau amat dihormati oleh orang kampung lain, dan memiliki staf serta bot-bot sendiri.
Amran mendapat tahu bahawa sekumpulan penyeludup kini mengupah nelayan kampung untuk menyeludup minuman keras, rokok, dan manusia ke dalam negara.
Walaupun berdepan dengan bahaya, Amran bertekad untuk menghalang gejala ini, dan menyelamatkan kampungnya sebelum lebih menjadi mangsa"

DAN...(CAPS LOCK LAGI..)...dan yang paling ehem-ehem...antara pelakon utamanya selain Pekin Ibrahim, Namrom, Raja Ilya....Tiz Zaqyah juga hadooo!

Jadi..untuk mendekati dan mewujudkan rasa teruja di kalangan penonton bagi siri drama akan datang ini, Mastermind Production turut mengumumkan pelancaran peraduan #masukdramaseludup untuk memberikan peluang sekali seumur hidup kepada seorang pemenang lelaki dan seorang pemenang wanita untuk tampil di dalam sebuah drama...dengan hadiah utama yang cukup lumayan...jeng3!


RM15,000 kata ko! Tak ke pitam? Dapat berlakon bawah arahan Jehan Miskin, di samping Tiz Zaqyah...!

Ok..step nak join Uji Bakat, dan sekaligus kontes dia pun senang je..

1. Korang pergi ke Laman Facebook Fanpage "Seludup", jangan lupa LIKE dulu tau!!  - https://www.facebook.com/Seludup [KLIK SINI]

2. Klik di tab UJIBAKAT ...dan ikut step mudah kat situ! - https://www.facebook.com/Seludup [KLIK SINI]

 
Kat situ semua ada, skrip uji bakat, galeri Uji Bakat peserta lain pun ada...termasuklah video yang ini.....


Bhahahahahaha!!! Nak jugakkk tryyy!!
Jadi....apa lagi u'olsss?? Jom join jugak...
Kalau tak nak join...sila LIKE dan SHARE video aku dengan penuh kasih sayang!! [PAKSA!]
hahahaha!

Ok, info lanjut korang boleh klik link-link kat bawah ni:

Uji Bakat -  Bit.ly/Seludup
 

Friday, July 11, 2014

Belajar Sains Dengan The Little Scientists

Salam...

Fuhh..hari ni baru dapat mengetuk-ngetuk keyboard lama sikit.
Sedar tak sedar dah hampir sepertiga Ramadhan kita lalui.
Alhamdulillah, hajat nak join geng Sahabat Iqra' untuk bersama-sama membantu Program Shopping Raya dan terlaksana minggu lepas.


Semenjak attach dengan Projek Iqra' sebagai sukarelawan media dan juga tenaga pengajar adik-adik di Rumah Perlindungan dan Kebajikan At-Taqwa, Putra Perdana, Puchong, dari penghujung Disember lepas, naluri ke'cikgu'an aku rasa semakin menebal.. hehehehe!
Seronok rasa bila anak murid dari hanya mengenal huruf, sekarang Alhamdulillah dan semakin lancar membaca... wehooo!

Rutin mengajar anak-anak Taqwa tak sesukar mana, diorang memang cepat tangkap dengan segala bentuk dan teknik, asalkan ianya tak membosankan...terutamanya matapelajaran Sains.

Rupa-rupanya adik-adik kat sini telah pun didedahkan oleh program pembelajaran Sains yang simple, tapi mudah dari Ms.Ho, pengasas program The Little Scientists! Patutlah seronok je kan...

Little Scientist ni merupakan satu program pembelajaran yang lebih kepada konsep pembelajaran sains dalam kehidupan seharian, mengajar anak-anak kecil bermula dari lingkungan 3-7 tahun sehingga ke usia awal remaja untuk berfikir melalui imaginasi mereka sendiri akan apakah kemungkinan yang akan berlaku disebalik beberapa eksperimen yang ditunjukkan kepada mereka...gitu...formal kan ayat cikgu?? Haha!

Most of the sesi pembelajaran program LS ini adalah berdasarkan 'hands-on', bermaksud, setiap anak-anak akan berpeluang mencuba dan mempraktikkan eksperimen yang dijalankan..memang fun gila!


Sebagai contoh dalam salah satu sesi Kelas Rakyat di At-Taqwa, diorang belajar 'water tention' hanya menggunakan air, straw, duit syiling dan klip kertas sahaja untuk memahami konsep regangan permukaan dan molekul air...!!! SIMPLE!



Semua orang tahu sifat kanak-kanak ni memang suka meneroka sesuatu yang baru, eksperimen yang dipraktikkan oleh program The Little Scientists ni memang merangsang lagi motor skill otak mereka,dan menambahkan keyakinan diri, bahasa dan kemahiran bersosial. Proses pembelajaran ini juga menjadi kan mereka leboh kreatif bila mencuba sesuatu...haa..sampai non-stop seronok main sambil belajar.


Program The Little Scientists yang telah diasaskan oleh Ms. Ho Teh Eng, seorang bekas jurutera ini juga telah digunapakai sehingga lebih 450 tadika/taska di sekitar Lembah Klang, yang telah melaksanakan program ini didalam pembelajaran tadika masing-masing, diantaranya ialah:
  1. Brainy Bunch Islamic Montessori
  2. Tadika Dzul Iman
  3. Al-Fatih Integrated Preschool 
Ms.Ho atau budak-budak panggil 'Teacher'.. hehe!
Haa..kalau nak tahu, program TLS ini pun ada ditayangkan di TV Al-Hijrah, melalui slot rancangan "Assalamualaikum", bermula jam 8.30 hingga 10.30 pagi bersama Nurazidah Mohamed sebagai pengacaranya! Boleh tahan glamer program ni kan? Hehehe..


Oh..yerr..baru je hari Rabu lepas, pengasas The Little Scientists, iaitu Ms.Ho telah diundang ke konti radio IKIM.fm untuk sembang petang berkenaan program yang sangat menarik ini.



Aku percaya, dengan kaedah pembelajaran yang menarik macam ni, bukan saja anak murid yang akan semakin bercambah minat dalam bidang Sains, tetapi cikgu dan para pelatih yang mengajar pun dapat seronok bersama-sama semasa sesi pembelajaran...serious tak bosan!!
Tambahan pula, selain pembelajaran sains, program ini juga menerapkan elemen Islamik dan ketuhanan dalam proses pembelajaran,jadi kanak-kanak dapat mengaitkan sains dan Al Quran, bukan semata-mata sains dan apa yang ada di hadapan mata sahaja,kerohanian juga di terapkan di samping nilai-nilai murni, perkara begini la yang penting untuk pertumbuhan otak kanak-kanak kan...ente setuju?

Maklumat lanjut berkenaan program ni, mana tahu kan kot ada yang berminat nak terapkan konsep The Little Scientists ni di taska anak-anak korang....boleh rujuk info dibawah;


Sebarang pertanyaan boleh hubungi 010-766 6128,
atau emel : enquiry@littlescientists.com

Monday, July 7, 2014

Kempen Shopping Raya oleh Projek Iqra'

Salam,



Alhamdulillah, selesai aktiviti #shoppingraya2014 untuk dua rumah anak yatim dan juga asnaf yang terpilih sekitar Lembah Kelang pada 5&6 Julai, dan serentak di kawasan Utara pada tarikh yang sama.

Rumah Kebajikan Anak Yatim dan Miskin Khairiyah, Sg.Pinang, Klang
, di bawa ke Giant Bukit Tinggi, Klang;

Dan Rumah Kebajikan dan Perlindungan Anak Yatim At-Taqwa, Putra Perdana, Puchong, dibawa ke Mydin USJ.












Saya sebagai wakil Krew Projek Iqra', bagi pihak founder; dan juga sebagai wakil krew media sosial & blogger ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada tuan/puan yang budiman, sahabat dari 'Teach For The Needs (TFTN), sebagai penyumbang dana, sukarelawan (pengiring, jurufoto/video/media), sokongan dari sahabat Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA) dan kepada sahabat-sahabat media sosial Facebook, Instagram dan Twitter yang sudi SHARE setiap posting saya yang flooding di newsfeed.













Melihat wajah-wajah dan reaksi kegembiraan dan keterujaan anak-anak yang berpeluang berbelanja 'sendiri' adalah = PRICELESS. Seriously totally flat, dengan adegan drama manja dan kejar mengejar..hahaha.. tapi...Allahu Akhbar...perasaan bahagia tu sangat indah.

InshaAllah, kempen Shopping Raya masih lagi akan berlangsung untuk kawasan Timur dan Selatan, sumbangan dana masih lagi dialu-alukan, sudi-sudikanlah menjenguk laman Projek Iqra' (Facebook), @projekiqra (Instagram/Twitter), dan juga laman rasmi di www.projekiqra.com untuk maklumat yang lebih lengkap berkenaan kempen ini.

Buat rakan-rakan media sosial, feel free to share and use all these photos untuk post dan entry hebahan anda.

Semoga usaha dan sumbangan ikhlas setiap pihak dirahmati dan diberkati olehNya, InshaAllah..Amin.

SHARE & CARE ENTRI INI DENGAN PENUH KASIH SAYANG!
 
Najeeb Abdullah.

cc : Sharifah Sharina Syed Aswad Maman Solleh Suhaimi Abdul Manan Shawn Razaleigh Khairul Anuar Alifreyes Or Umi Ezzy Azzu Qaseh Dalia Adelia Sue Izza Nurramizah Fadzil Fiza Fantagiro Zainy Mawardi Yunus Shairazi Azlin Putra Perdana Rumah Anakyatim Ben Ashaari Hasrul Hassan

#projekiqra #sahabatiqra #kelasrakyat #shoppingraya2014 #charity #anakyatim #csr #socialmedia #mediateam #ramadhan #eid #syawal #donate #share #care. #kelabbloggerbenashaari

Thursday, July 3, 2014

Program Jalinan Ramadhan 1435H


krik3..
Haaa...Salam semua..
Salam Ramadhan semua.....selamat berpuasa..
Fuhh...sedar tak sedar dah 5 Ramadhan kan...sekejap je.

Lately agak busy jugak...tapi menggagahkan diri untuk memenuhi segala komitmen yang dah dipikul amanah itu...InshaAllah..

Di office macam biasa...tak pernah surut...hehe...
Hal-hal untuk lapor diri PJJ USM nanti dah selesai sedikit-sedikit..Alhamdulillah, ada juga dapat sedikit sumbangan dan rezeki yang agak menyamankan akhir-akhir ini buat tampung bayar yuran dan ganti leptop..huhu!

Oh ye..Inshaallah, Sabtu ni aku dan Shawn akan bersama-sama Sahabat Iqra' akan turun di Rumah Khairiyah, Klang untuk Program Shopping Raya.

OKlah, since dah cerita pasal rezeki dan sumbangan ni, aku pun nak share juga hebahan untuk makluman bersama...jom sama-sama bantu kempen amal ini... 

Semoga segala jasa, usaha dan bantuan korang semua diberkati oleh Allah SWT, InshaAllah..Amin!

~~~~~~~

Program Jalinan Ramadhan 1435H 
- Anjuran Kelab Kebajikan Nur Insaniah Selangor


Tarikh  dan Tempat - 
20 Julai 2014 / 22 Ramadhan 1435H
Sekitar Kuala Langat,Selangor

Matlamat - 
Mengedarkan pek barangan dapur kepada golongan yang memerlukan pada bulan Ramadhan yang mulia ini.

Objektif -
Membantu meringankan beban keluarga serta mewujudkan masyarakat prihatin dan memperkukuhkan jalinan ikatan silaturrahim sesama kita.

Golongan sasaran -
300 keluarga Mualaf (orang asli),Asnaf , Fakir miskin dan ibu-ibu Tunggal yang mempunyai anak yatim.

Kos Program -
Sasaran untuk menyediakan 300 pek barangan dapur seperti beras,minyak masak,gula,tepung gandum,kurma dan lain-lain.
Nilai 1 pek RM200

Jumlah Dana yang diperlukan - 
Dana yang diperlukan adalah RM60,000 (300 X RM200)

Sasaran Sumbangan - 
RM200 seorang - terpulang pada keikhlasan anda.

Cara Sumbangan -
Boleh disalurkan melalui 

Cimb Kelab Kebajikan Nur Insaniah Selangor
* 86 0193243 8

Maybank Saiful Anuar Amri (Akaun khas Admin Program JR)
* 1641 8240 4340

Penting - Apabila sumbangan telah di bank-in

Sila emailkan nama anda,nama bank,Tarikh dan masa bank-in,jumlah sumbangan ke kelabnurinsaniah@gmail.com
contoh : Ahmad,cimb,15/5/2014 11.00 am,RM200
Untuk sms/whatsapp sila hantar ke no ini 018-2711362

Info lanjut di 
FB - https://www.facebook.com/kelabnurinsaniah 
Blog -  http://www.nurinsaniah.com

Pegawai Bertugas-

Mohd Hasrul 0111-6269252, Zamri 019-2745034, Jamian 012-2676091


Segala sumbangan dari pihak tuan/puan kami dahului dengan ucapan terima kasih.


Sekian, terima kasih.


‘Berkongsi Membawa Berkat’


Yang benar, 

Mohd Hasrul Bin Abdul Hamid

Pengarah Program Jalinan Ramadan

Kelab Kebajikan Nur Insaniah Selangor(PPM-014-10-130120

14)
Unit 3-4-2,Blok 3,Diamond Square Commercial Center,

Jalan 3/50,Tmn P Ramlee,

53000 Gombak Kuala Lumpur

Tel : 03-4023 3830 Fax : 03-4023 3841

Email :kelabnurinsaniah@gmail.co
m
Website: 
http://www.nurinsaniah.com/
Like Fan page : 
https://www.facebook.com/kelabnurinsaniah
 
Sumber