Thursday, September 18, 2014

Hadiah Hari Lahir ...lagi!

Alhamdulillah.
Masih diberi kesempatan olehNya menghirup udara kehidupan dunia
dan memperbaiki dosa-dosa.
Menginjak hujung dua puluhan, banyak perkara yang mematangkan.
Maaf andai ada salah silap dan terkhilaf bicara dan perbuatan selama hayat dikandung badan.
For all the wishes, happiness, and all the great prayers, millions thanks,
and InshaAllah may returns back to all of you...Amin.


Me and my godbrother Abd Ghafur Mohd Bazlan @mamat, share the same birthdate,

and past two years, one of my friends, Anem Sahak gives birth to lil cutie Aryan.


Last year, my big brother Nasir Abdullah had another baby boy, my dear Muhammad Izz Danish, also on the same date.

And the same date today (Sept 17th) my bro Zaki Abdullah & dear Mellisa Burhan had their little girl, Adeena Zehra!

Jangan lupa Apak / Citam / Papa Jeeb ya kamu semua!! I want the biggest slices! 

My best birthday present...ever --- feeling blessed! 
Syukur Ya Allah!


p/s: ..other presents masih valid lagi untuk tempoh setahun ye.. hahahaha..

Friday, September 12, 2014

Cabaran 30 - Dah Hutang Banyak Hari!!!

"...hampunkan saya mak tiri!!! .."
Salam...alahai..terkedek-kedek aku nak mengejar #Cabaran30Hari #KelabBloggerBenAshaari kelolaan mak tiri kami, Kak Sue Izza, dari blog CATATAN SUE IZZA tu...
Sabarrrr...sabar...hahaha..sekali seploh entri nanti kita publish...bhahahaha! *berlagak*

Gonna catch you'ols later...okay???.!! 
Mintak napasss...mintak napas...!!

Mulai bizi dengan kerjaan hakiki di office. Sampai jejuling mata hadap tan-tan file dan kes.


Plus dengan saguhati dari tuan-puan pensyarah...huhuhu.. dah tua-tua ni otak lambat gila dia loading...pending memanjang!! 


Harap bersabar ye...nak pitam-bangun-pitam-bangun balik dah ni...
Huhuhu...! 


Thursday, September 11, 2014

Segmen Ben Ashaari : Impian Ku , Seorang Blogger!

http://www.benashaari.com/2014/09/segmen-ben-ashaari-impian-ku-seorang.html

Jeng3! Salam semua!
Wahhh! Gigih ye update entry pagi-pagi ni.
Hahaha...abang ketak buat segmen, gila tak join! Hehehe!
Jom mulai! Get set....go!

Latarbelakang
Aku berasal dari Johor, anak jati Johor, membesar pun kat Johor. Tapi selepas SPM aku dah mula belajar hidup merantau, ke utara, timur, dan barat Malaysia...dan sekarang ni Alhamdulillah dah lima tahun menetap dan bekerja di tengah Malaysia, Putrajaya. Bagi aku, pengalaman hidup merantau ni terlalu banyak cabaran dan ujiannya, jatuh, bangun, tersungkur semula, itu biasa. Segalanya aku ambil sebagai satu semangat untuk aku teruskan kehidupan.
Baru-baru ni aku ambil keputusan untuk memburu kembali impian aku yang lama pending, sambung belajar semula...Alhamdulillah, perancangan dia sangat cantik. DIA beri peluang disaat aku dah betul-betul bersedia. :')
Dunia blogging dan medium sosial yang aku mulai sekitar 2010 banyak juga mengajar aku mengenali dan 'memilih' haluan hidup aku, dan aku langsung tak menyesal.

Kelebihan?
Hahaha...soalan sangat tricky.
Bagi aku, walaupun aku suka membebel panjang-panjang, tulis banyak-banyak dalam setiap entri aku, dan kadang-kadang meroyan sikit-sikit, aku percaya, selain dari aku menasihati diri sendiri, aku percaya sedikit sebanyak apa yang aku tulis boleh dikongsi sebagai pengalaman, yang baik diambil, yang kurang baik dijauhkan.
Aku jarang update, itu aku mengaku...tapi selalunya sekali aku update, aku rasa diva-diva carut pun sembah ratu kata ko! Bhahaha! Takdelah, elemen carut-carutan tu dah makin kurang, kita dah tua dik...dah rasa malu nak carut-carut.. InshaAllah pengisian selepas ini lebih bermanfaat dan cerita personal yang lebih menarik...selalu singgah tau!

Impian sebagai seorang blogger.
Hurmmm...aku percaya semua blogger yang gigih menulis tentu nak penulisan, setiap entri dia mendapat perhatian, dan dibaca oleh seseorang...kan? Jangan bohonglah kalau kata menulis untuk syok sendiri suka-suka...hehe! Sebab aku pun macam tu juga. Menulis (menaip) dan membebel memang kegemaran aku, dan kepuasan akan datang bila penulisan kita mendapat perhatian, walaupun isu yang orang anggap remeh, tapi at least aku dapat berkongsi sesuatu---dari sudut pandangan aku sendiri.
Dari situ, aku sangat mengharap satu ketika nanti aku dapat berkongsi apa saja cerita, pendapat, dan ada yang sudi menjadi pembaca, dan menerima pendapat aku dengan hati yang terbuka.
Walaupun aku mula menulis sekadar untuk suka-suka, tetapi lama-kelamaan platform ini juga sudah mula dapat membuka mata masyarakat realiti di luar sana yang blogger-bukan sekadar berblogging. Dah banyak sumbangan yang disumbangkan oleh pelbagai genre blogger, dalam pelbagai bidang, dan aku juga mahu jadi salah seorang dari mereka!
Ben Ashaari dan ramai blogger senior banyak menunjukkan contoh yang penulis blog bukan sekadar pandai jadi keyboard worrior! Ben dah ke Paris...aku???
InshaAllah..nak buat wedding reception bawah Eiffle Tower!!! Hehehehehe!


BUKAN SEKADAR BLOGGER - KBBA.

Tuesday, September 9, 2014

Akademi Fantasia 2014 - Konsert Pertama

Salam...

Alamak! Aku dah terskip #Cabaran30Hari #KelabBloggerBenAshaari hari ke-7,8 dan draft hari ke-9 hari ni pun tak sempat nak buat lagi!
Maafkan saya kak Sue!! Hehehe!
Jangan risau..akan di publish a.s.a.p.!

Okey, jom cerita pasal AF2014!

*~*~*~*~*

Ahad lepas, geng Kelab Blogger Ben Ashaari telah dijemput oleh sahabat baik Ben sendiri, iaitu Puan JR, yang merupakan salah seorang penerbit bagi rancangan Akademi Fantasia bagi tahun 2014 ini, untuk menyaksikan sendiri secara live, Konsert Minggu Pertama Akademi Fantasia 2014!


Ini adalah pengalaman kedua kami geng KBBA menyaksikan bagaimana sesebuah produksi itu dihasilkan. Pertama kali dulu ke rakaman Karoot Komedia X di Astro Bukit Jalil, dan kali ini pengalaman untuk siaran langsung, di Dewan MBSA, Shah Alam.

Dari segi teknikal...memang superb!!! (Bagi aku lah!)
Mula dari set up pentas, krew, sampai ke timing --- semua smooth gila aku tengok.
Tahniah pada team produksi, especially Floor Manager dia yang sangat tangkas! Penat wooo nak kontrol timing! Hehe!

Gandingan Zizan dan Jihan Musa untuk konsert pertama ni memang awesome gila!
Tapi sedihnya Jihan dah tersingkir keluar *sambil bawa luggage Hello Kitty lagi* Hahahaha!
Kemunculan Jihan gimik je, nanti Zizan akan bergandingan dengan abam Faizal Ismail atau FBI, manakala Jihan kekal sebagai pengacara Diari AF.
Hurmm....aku rasa okey sangat-sangat dah gandingan diorang..serious best!
AFUNDI MASUK JIHAN please!!

Yeay!! Ada Cikgu Linda!! 5,6,7,8! Hehehe!

*Persembahan Pelajar*


Hurm....nak abang komen jujur ke hadek-hadek sekalian?? Hahaha!
OK lah OK lah...
Secara jujur, untuk konsert pertama ni aku rasa just --- BOLEH LAH.
Most of them sangat terikut-ikut sebijik-sejebon dengan penyanyi asal, sampai abang perantin baru, Datuk Ramli MS pun tegur banyak kali.
Untuk aku yang menonton live, sound system memang awesome gila, tapi itu lah, ada sorang dua yang feeling-feeling nyanyi karaoke kenduri kahwin jer...neves ye dik? Relaks lah...bhahaha!



Mahap kualiti gambar sedehhh..henpon cap hayam je dik. Curi-curi snap! hihi!

Tapi...haaa..ada tapi...! Ada beberapa peserta dah letak benchmark yang agak tinggi untuk konsert pertama ni. Siapakah? Jeng3! Tiga peserta pilihan aku ialah;

1. Azwan  – Umpan Jinak Di Air Tenang (Ahmad Jais)
2. Ewal – Di Alam Fana Cintamu (Fotograf)
3. Nuha  – Tunggu Sekejap (P.Ramlee)

Bias? Hahaha..mana ada bias, walaupun most of the geng travel blogger memang kenal sangat Iqwal, atau Ewal, dan mama dia, Kak Myn, sebab selalu join trip, dan Ewal pun ada blog travel-singer kot...tapi bagi aku kalau aku tak kenal Ewal pun memang salute lah sebab performance dia nearly perfect, dan ada style sendiri!!

Begitu jugak dengan Azwan yang aku dah lama follow dia kat Instagram...memang smooth je persembahan dia.

Nuha --- she's nailed it! Selamba gila...masa commercial break pun memang hyper sangat duk kat kerusi tu, masuk live, sopan diam.. hahaha!

Itu pendapat aku lah...yang lain-lain bukan tak berbakat, serious berbakat, tapi kena gilap lagi lah..sedih abang tengok korang berkaraoke atas stage dik! hihi!

Oh ye! Sebelum aku lupa....harap pakaian diorang tu dapat diperbaiki lah, tak perlu seksi-seksi pun...masyarakat dah bijak sekarang, orang tengok bakat, ko cantik tapi bimbo, kayu, tak guna jugak dik....terutama yang bertudung tu, berpinar mata abang ko tengok dikkkkk!!! Hahaha!

By the way, thanks sekali lagi pihak penerbitan sudi jemput kami!!

OKbai! #matilanak kena cerca lepas ni!

Saturday, September 6, 2014

Cabaran 30 - Hari 6 : Apa Yang Aku Makan Hari Ini

Salam.

Sedar tak sedar dah nak hampir seminggu Cabaran 30 Hari ni kan.

Task hari keenam ni mudah sikit, ala-ala food review atau entry masakan Pak Cik Mat Gebu..gitu..! Hahaha!
Mudah-mudah pun...agak mencabar jugak..kenapa??? 
Haaa... Hari ni aku masak sendiri! Hehe..

Memandangkan keadaan fizikal masih lagi kurang sihat, balik dari check-up kat hospital tadi aku terus blur nak makan apa. Dari pagi tak makan lagi tahu! Gila kebulur sangat perut ni!
Nak tapaw pun, foodcourt terdekat tutup pula, nak singgah mamak pun tak ada selera nak makan goreng-goreng, pedas-pedas sebab tonsil masih lagi bengkak dan luka. :(

Jadi, fikirkan kat rumah ada lagi perencah sup ketam dan ada sikit lagi crabstick frozen, makanya menu aku hari ni adalah Sup Ketam with Glass Noodles!

Actually aku baru tahu hari ni yang glass noodles tu adalah SOO HOON! Hahaha.. Kemain kelas nama henggeris dia kan! Bapak rasa village people sangat tak tahu. So, sebelum balik rumah aku singgah kedai jap cari soo hoon. 

Mandi-mandi, sambil-sambil basuh baju aku pun mula memasak...
Dan..siap!

Yeah! Simple je.
Tapi puas hati lah sebab masak sendiri, since aku ni pun jenis cerewet juga bab makan..hehe!
Masak pun simple je, Didih air, masukkan stok rencah sup ketam tu, reneh sampai gelegak, masukkan crabstick yang dah dicincang, dan masukkan telur yang dah dipukul sikit-sikit sampai sup jadi pekat, lepas tu tutup api dan masukkan soo hoon yang dah direndam lembut. Kacau-kacau sikit, dan SIAP!

Lepas tu, sementara tunggu soo hoon kembang sikit, aku goreng telur dadar, dan cincang lobak masin, since aku tak letak sebarang garam ke gula ke dalam sup.
Aku kalau masak bubur ke, sup ke, memang selalu buat kosong, tawar sikit, sebab aku suka rasa masin dan chunky-chunky lobak masin tu..hmmm... yummeyy!

Dah siap, apa lagi...kita mencekik lah! Hehe..
Bagi aku oklah rasa..nak kata sedap..memang sedap..sebab aku masak sendiri, puas hati sendiri! Hehehe! Rasa macam shark-fin soup pun ada jugak..sebab ada ketul-ketul isi ketam dalam rencah tu.
Sup ni kena makan panas-panas, baru syok! Segar sikit badan, lega sikit tekak ni. Alhamdulillah!

So, itulah menu orang sakit untuk hari ini...aku buat lebih sikit, boleh makan dua kali...kot-kot tengah malam sekejap lagi rasa lapar kan.

Oklah...tak sabar nak draft entri #Cabaran30Hari #kelabbloggerbenashari untuk hari yang ke-7, boleh tahan ala-ala tesis juga tu.

Wassalam!

Friday, September 5, 2014

Cabaran 30 - Hari 5 : 3 Pesanan Kepada (Bekas) Kekasih

Pergh!
Perghh!
Perghhh!

Task hari kelima #Cabaran30hari ni semakin melampau! Hahaha!
Dah kenapeeeeee??? Sampai tertido-tido aku lupa nak publish!
Kena korek balik jiwa dan naluri kerawang ropol-ropol dalam badan ni...GRRR!

Mari kita mulakan dengan mukadimah sikit.
Ikhlas dari tulus hati ku....gitu...bhahahaha! Geli-mat!

Setiap orang pasti pernah bercinta.
Aku juga.
Tak kira lah, cinta monyet ke, cinta acah-acah ke, ataupun benar-benar rasa cinta.
Masa tu, terasa dunia ni bagai ana yang punya..Masya Allah Masya Allah...Ya Habibi..Ya Habibi~~
Indah sungguh perasaan masa tu. ohhh~~~ahhh~~


Ada masa, sampai tak tahu nak pilih yang mana satu....
ehh..jap.. tu bukan cinta, itu nafsu! takmo-takmo-takmo!


Kadang-kadang kita tak perasaan banyak hati yang perlu kita jaga.
Kekasih? Keluarga? Kawan-kawan? (...dan skendel?) #opsss

Aku juga pernah dikecewakan, dan mengecewakan orang.
Tapi peratusan aku mengecewakan orang lain berat sedikit lah.. *bajetttt
Yelahhh...tak nak jadi loser kaedahnya. 
Sebenarnya itu ego. Dan sebenarnya itu lagi menyakitkan hati bila kita terpaksa berpura-pura meyakitkan hati orang lain, oleh sebab kita sendiri dah loose confident.
Mampu ke aku nak teruskan?
Mampu ke nak bagi kebahagiaan kepada dia?


Sampai satu tahap...aku rasa give up.
Rasa LOSER gila.
Malas dah nak fikir. Aku rasa remeh.
Mana nak jaga hati kekasih,
mana nak jaga hati keluarga yang menanti cucu comel dari aku....bhahaha!
mana nak jaga hati kawan ajak gi karoks *tetiba!
mana nak jaga hati para Kak Nam atau nama penuhnya Siti Jahanamiah tu..

Sampai aku rasa sampai hati sendiri pun dah tak terjaga.


Dan bila sampai satu ketika,
bila aku dah mengharap sesuatu pengakhiran yang halalun'toyyibah.. (ayat cinta islamik!),
tiba-tiba...datang petir menyambar!..rentung!..hangus!
Ended up...aku terpaksa lepaskan semuanya.
Jadi selfish.
Aku terpaksa.
Biar sakit sekarang.
Aku tak nak ada orang sakit kemudian hari, sebab aku.


Tapi..sampai bila..kan?
Jadi tenang dulu. Hadam perlahan-lahan.
Redha.
 
Dan akhirnya aku kumpul kekuatan ambil kesempatan ini nak beritahu;
 
1 - Aku dan kamu tak akan pernah menyesal pilih keputusan ini. InshaAllah.
2 - Aku meminta maaf, dan memaafkan segala yang kurang baik sepanjang tempoh itu.
3 - Aku cuma berharap kamu dapat berpesan kepada kawan-kawan kamu, saudara perempuan kamu, atau nanti bakal anak cucu perempuan kamu, JANGAN PERNAH CUBA BAGI HARAPAN KEPADA SIAPAPUN YANG KAU TAK YAKIN DAN PERCAYA BOLEH BERI KEBAHGIAAN PADA KAMU.

Itu saja nak cakap.
Dah..pergi sana tidur.
Benci lah task ni! Huh! :/
 
*~*~*~*~*~*

..bapak meremang satu badan buat task ni! Bhahahahaha!

Thursday, September 4, 2014

Cabaran 30 - Hari 4 : Buku Kegemaran Aku

"Air matanya telah lama kering. Sesungguhnya Tuhan itu Maha Adil."
Salam.
Pastinya ada di antara korang yang membesar di zaman kegemilangan kartunis-kartunis Malaya sekitar tahun 90an dulu, ingat akan watak utama pada gambar di atas tu kan?

Ya, itu Abe.
“Berdasarkan daripada kisah benar yang telah ditokok tambah dan diolah sehingga menjadi karut. Sebuah cerita yang pasti akan mengganggu jiwa anda, yang pasti menyentuh naluri kemanusiaan anda.”
 Dalam santai-santai komik bersiri yang pernah diterbitkan dalam Majalah Ujang ni, siri Komik Abe hasil kreativiti kartunis Aie ini yang paling terkesan buat aku.

Dan sekarang, bila dah ada koleksi yang dijilid, sekaligus menjawab cabaran pada hari ke-4 ini, iaitu;

*Buku Kegemaran Aku*

Abe ni cerita tentang seorang kanak-kanak pra-remaja yang istimewa.
Abe tak macam budak-budak lain. Dia dengan dunia dan bahasa comel dia...
Nenet..Budak Nenet...Kenapa aaa?? Sakit aaa.... Sayam Abe... Kann..kann.. :)
Dunia dia hanya ada Nenek, Che Din....itu sahaja yang memahaminya selain dari keluarga Tok Penghulu.
Selain mereka-mereka ini, yang lain hanya menganggap Abe seperti habuk di mata mereka...
Ada je yang rengsa mata dan busuk hati nak membuli budak ni...sehingga ke tahap menghina!!... konon keji dan jijik sangat Abe ni di mata mereka. *Grrr!!! Emonyet lak aku! Hihi!


Actually, sebelum ada jilid ni, aku pernah kumpul keratan komik ni setiap siri, sekali dengan karya jiwang Aie dulu-dulu --- Blues Untuk Aku, yang mana aku kagum gila stroke lukisan dan watercolour dia..meleleh~~~ 
Tapi entah macam mana kemas-kemas barang, pindah sana-sini...dah terbuang kot :'(

So, tahun lepas, bila ada Pesta Buku kat PWTC, aku cuba-cuba selongkar kotak lelong kat booth MOY...terjumpa plak jilid Koleksi Komik Bersiri Abe ni!!!! Owhhhh!!!

Antara babak yang paling terkesan bagi aku ialah di mana Abe ditimpa dugaan berkali-kali, selepas teruk dibuli, dia kehilangan kedua-dua insan yang menyayangi dia. Seriously, walaupun aku dah berkali-kali baca dan hafal dialog, jalan ceritanya, bila tiba babak ni, memang zasss... ehem2... abang menangis gak dikk! *kantoi*



Sebenarnya, banyak je buku-buku lain yang menjadi most favourite aku, sebab aku memang suka sangat spend time yang boring-boring dengan layan buku-buku yang reality & human interest...haaa gitu!
Maksudnya, bukanlah cerita novel yang 'saja-saja'. Biar fiksyen, tapi ada realiti dalam isinya. Dari situ pun kita belajar bagaimana kehidupan sisi lain selain dunia kita, dan kita boleh adapt mana yang baik dengan kehidupan seharian kita. :)

Selesai cabaran hari keempat....Alhamdulillah.

Wednesday, September 3, 2014

Cabaran 30 - Hari 3 : Sesuatu Yang Menguatkan Aku

...tepek gambar dulu sekeping!

Salam.

Hehehe... Cabaran dah masuk hari yang ke-3.
Hari ni update lewat sikit....dah dua hari aku bengkak tonsil dan badan panas satu macam.
~~sedeyy!!

Yang mana terlepas cabaran aku untuk hari pertama dan kedua boleh semak di arkib ye.

Cabaran 30 - Hari 3 : Sesuatu Yang Menguatkan Aku

...krik3~~~
Demam-demam ni bengap lak otak nak cerna idea! Arghhhhh!
Tidak! Aku takkan mengalah!! Tidak sama sekali!!
Kalau orang boleh takkan aku nak mengalah kan?
Demam sikit je nok...eh..ter-nonok-kan korang lak! Bhahahaha!

Haa...nampak? nampak? Hahahaha! Sebenarnya itulah kekuatan aku --- AKU DEGIL!

Tak nak la cliche sangat pasal sumber kekuatan ni cecerita pasal family ke, suami, isteri, krik3..
Hehhehee... Takde lah, itu sudah semestinyakan..

Tapi bagi aku sendiri, sumber kekuatan diri aku, jatuh, tergolek, bangun, tersungkur pulak...semua berpunca dari kedegilan aku.

Aku akui, aku seorang yang risk taker, apa nak jadi, jadilah...kita cuba dulu..
Kalau salah, terjatuh, kita pelan-pelan bangun semula.
Tapi tak bermakna aku ni jenis yang semberono, hentam keromo.
Of course, anything yang aku nak buat...aku dah fikirkan kesan, akibat dan juga kebaikan dan keburukan sesuatu benda tu....kita dah tua wak...dah matang la juga nak buat sesuatu benda tu...kikiki!

Tapi, kadang-kadang aku kecik hati dengan diri sendiri *boleh??*
Sebab, selalunya sebab sikap degil aku ni...aku banyak susahkan orang. :(



Maafkan saya...sebab saya memang DEGIL!!!...larikkkk!!

korang rase? Haha!

Tuesday, September 2, 2014

Cabaran 30 - Hari 2 : 5 Cara Memenangi Hati Aku

Salam..

Ecececey!!! Kekwat kan gambar tu.. hahaha!
Hari ni dah masuk hari kedua Cabaran Blog 30 Hari~~
alahai..cabaran ni malu sikit nak buat! Ahahaha!...ala-ala propa sikit kan..

OKlah, untuk hari kedua, cabarannya ialah;


5 Cara Memenangi Hati Saya --- ouch!!
Please take note eh! Hihi!
Senang cakap, perbuatan yang buat aku cepat melting-lah.


1 - Sentiasa Tersenyum.
Walaupun aku jenis yang mudah mesra, tetapi kadang-kadang aku ni jenis 'jatuh-hukum' juga bila jumpa dengan orang yang susah sangat nak senyum, especially bila aku dah mula senyum dulu. Hahaha!
Bukan nak orang yang jenis senyum tersengih-sengih setiap masa, tapi at least tunjuk selesa dengan kita.
Yang tak pandai senyum tu, tolong tepi sikit!
2 - Berterus-terang.
Haa...macam entri cabaran hari pertama, memang aku dah bagitau yang aku suka orang yang jenis berterus-terang. Tak kira la, aku salah ke, dia salah ke, tak payah kona-kona..hehe! Kadang-kadang biasalah sentap, tapi tak lama..janji berterus-terang. Aku memang jenis straight-forward, tak reti kias-kias.

Hihi...kejunggg!

3 - Penampilan Kemas.
Walaupun aku kadang-kadang ada hari yang aku seharian bad-everything-day, aku malas nak pasang badan... tapi aku cukup pantang tengok orang jenis malas nak jaga penampilan.
Maksud aku bukanlah aku pandai sangat bab-bab imej..fesyen ni, tapi once kita terasa rengsa mata dan hidung tengok dan bau sesuatu, then kita tahu something was not right. Dan mulut ni laju sangat menegur! Hahaha!! Keji kan!


4 - Sense-of-Humor.
Haa-- yang ni penting juga. Aku suka sesorang yang jenis pandai bergurau (yang faham keadaan dan situasi). Kadang-kadang aku ni bukan nak carut orang sangat, cuma cara aku bergurau memang kasar juga lah...kena tahan sikit, sebab kadang-kadang aku suka selit-selit sikit tazkirah dan nasihat..gituuu! Hehehe! Kalau tak pandai gurau-gurau, tolong tepi sikit!

Aumm...!
5 - Rajin Memasak.
Rajin, okey, tak pandai tak apa, boleh belajar, ngan Cik Mat Gebu pun boleh.
Aku suka dengan orang yang rajin ke dapur, masak yang simple-simple pun takpe, serious tak pandai masak pun aku rasa sedap. Jangan la acah-acah gedik tak reti itu, tak reti ini..kalau tak reti, sila belajar.
Sebab aku sendiri pun mula darjah 3/4 dah mula masuk dapur sebab masa tu mak balik rumah nenek, tapi abang aku malas nak gorengkan nasi goreng untuk aku..kena buat sendiri mula dari potong bawang sampai la mendapat beberapa biji parut minyak panas..lepas tu aku terus expert....cara tak? hahaha!
Tak pandai boleh belajar, tapi kalau malas --- tolong tepi sikit!

Fuh..selesai!! Ko rase?? Hahaha!

Monday, September 1, 2014

Cabaran 30 - Hari 1 : 5 Fakta Tentang Aku

Hahahaaa...
Fuhhh..Fuhhh..fuhhh!!!
Salam...hehehe..

Hari pertama CABARAN BLOG 30 HARI oleh Mak Tiri Sueizza, dari Blog Catatan Sue Izza....sudah bermulaaaa!!

Yang join ni
1 - Mak Tiri Sue Izza
2 - Qaseh
3 - Yanty Lee
4 - Kak Fiza Fantagiro
5 - Mizza

..ehh! Dah kenapa aku sorang kumbang??? Hahaha..

*update*
Kekumbang lain ramai gak join...nanti i is update list yang join okeh!

Matilaaa..aku tulis dalam keadaan terhuyung hayang ni...on the way balik ke Putrajaya dari bercuti di kampung halaman tercinta.. Hehe..

Oklah, task pertama,
1 Gambar Selfie Terkini.




Haaa..nampak tak anak buah aku mencapap di situ... gmbr ni kira terkini la yek..balik kampung tak sempat berselfie..

Haaa..yang kedua ni yg lemah sikit.. haha..oklah...aku share jugak.

*5 Fakta Tentang Saya.*

1 - Suka apa sahaja yang berwarna MERAH dan HITAM. Tapi warna lain pun layan je, cuma Merah didahulukan, Hitam diutamakan...gituuu...

2 - Seorang yang agak panas baran...AWAS! Tapi paling mudah je cool....abang royan sekejap je dik.

3 - Suka berterus-terang apa sahaja. Boleh atau tidak, suka atau tidak, aku selalu bagitahu terus terang. Tak suka nak kona², berkias-kias bagai.

4 - Aku mudah selesa dengan sesiapa sahaja, janji tak kekwat.

5 - Suka dan boleh memasak, tapi malas je sebenarnya....bhahahahaha!!

Cukup la tu ek?




*Nak muntah plak kita menaip dalam kereta ni....burkkk...! *
posted from Bloggeroid