Tuesday, October 28, 2014

Rindukan Agrofarmstay Melaka

Rindunya!

Rindu apa? Haha... Rindu saat-saat bersantai di Agrofarmstay, Melaka!

Biasalah, selalunya benda yang lepas memang selalu terkenang-kenang.
Sama juga lah dengan aku.
Jemputan untuk menerokai salah satu homestay yang lain dari yang lain iaitu di Agrofarmstay @Skilltech ini sentiasa menggelupur dalam ingatan aku....haha!

First of all, terima kasih kepada En.Bari yang hot meletops bak kata gegadis KBBA tu kan, dia yang propose lokasi ini untuk kami merehatkan minda, sekaligus sebagai lokasi retreat dan family day kami pada 19 hingga 21 September lepas. Berbaloi-baloi! Selain kami, geng Kelab Blogger Ben Ashaari ni, blogger Eyriqazz dan Kak Munirah Moon pun ada sama bawa family diorang. Meriah wey!


Agro Farmstay @Skilltech ni terletak lebih kurang 7 batu dari Pekan Durian Tunggal, Melaka. Luas lebih 30 ekar, di kelilingi bukit, ada tasik mini, ada kebun-kebun, ada ladang-ladang..pergh! Kemudahan kat sini juga sangat sesuai untuk sebarang aktiviti seminar, kursus motivasi, hari keluarga, perkhemahan serta jungle trekking.


Hari pertama tak banyak aktiviti lagi, sebab mostly kami sampai lewat petang sebab bergegas balik dari tempat kerja masing-masing, so aku, kak Sue Izza, abg Eddy pun sampai dekat-dekat Isyak, tapi sempat la jugak masuk dengar taklimat dari big boss Agrofarmstay ni, iaitu En.Ahmad Bashiruddin, kitorang panggil Cik Mat je..selamba tak? Isterinya Puan Sharimah Hussain serta anak mereka Encik Abdul Bari pun ada, En.Bari ni lah pengurus Agro Farmstay ini. Kencang seh!


Masa taklimat ni masing-masing dah tak senang duduk, excited wey nak tunggu aktiviti esok!
Lepas taklimat --- MAKAN! Bhahaha...semua kemain lapar menghadap menu makan malam berkonsepkan masakan kampung...gambar tak banyak..semua dah tak peduli..anak-anak bertaburan di merata dewan makan!! Hahahaha!

Selepas selesai sesi membesarkan perut, macam biasalah, sesi mengkagumkan diri dengan tempat penginapan yang di sediakan...kenapa??



Tadaaa!! Inilah rumah agam kami menginap! Hahaha...! Makan hati tak?
Haa.. Beruntungnya aku, geng bujang lelaki dan geng tak bujang 5 keluarga lagi dapat peluang menginap di salah satu penginapan first class kat sini! Kejung sekejap rasa masuk dalam villa ni.
Dalam ni ada 7 buah bilik, dua di bawah - connected, satu di belah dapur, dan empat lagi di atas! Semua bilik ada bilik air sendiri. Dan...paling kejung bila hampir kesemua perabot dalam ni adalah perabot kayu jati yang --- meleleh kiter wak!

Ruang tamu dia pun dah sama besar ngan kuarters aku kat Putrajaya ni...Siap ada ekon lagi. Hehe!
Dapur, semua peralatan memasak disediakan, cuma bahan memasak tu kena la bawa sendiri kalau gigih nak tunjuk skill memasak kan.
Geng awek-awek tak kurang syok juga dapat menginap kat bilik jenis dorm, tak jauh pun antara satu-satu tempat. Selain jenis dorm ni, penginapan jenis chalet pun ada...ala-ala rumah kampung gitu..Nyaman!

Sebelum melelapkan mata, abam besar kami buat roll-call sekejap --- mesyuarat katanya. Alhamdulillah, walaupun nampak santai, tetapi kitorang tetap bersama-sama berusaha untuk memantapkan lagi aktiviti kelab ini..InshaAllah..

Hari kedua - jeng3! Suasana pagi kat sini memang refreshing gila! Rasa tak nak bangun pun ada..haha! Bangun-bangun memang segar, ada bunyi ayam, unggas-unggas...gituu! Memang seriously suasana kampung!
Sarapan dulu yok! Hahaha..! Sarapan yang disediakan oleh pihak Agrostayfarm memang kental! Bertambah-tambah dah rasa macam lunch pulak...hahaha! Makan tepi kolam wey! Budak-budak dah acah-acah kocak air kan...sabar ye sayang semua...kita get ready untuk aktiviti pertama!

Haa---dah hari-hari terperuk depan laptop, main henpon, main tab, kat sini selepas sarapan kami semua kena bersenam ala-ala komando. Hahaha... Jurulatih dari sini, iaitu En.Johar lead acara "goyang-goyang-pecah lemak" kami...baru warm up dah semput! Bhahaha!
Seterusnya --- Sukaneka! Yeay!
Hahahaha..aksi-aksi masa sukaneka yang dikendalikan oleh staff kat sini memang sangattttt hazabbb muka masing-masing..segan kita nak share semua. Haha!
Walaupun ala-ala kanak-kanak, tapi ni versi kanak-kanak purba, ada games tradisi sukaneka,
- pass-passing belon air,
- cari gula dalam tepung,
- bawa bola ping pong guna sudu,
- isi air dalam botol pakai span,
- dan mengepit buah kelapa celah bedah! Bhahahahaha!
Seriously memang fun gila! Terasa muda lima belas tahun! Hahahaha.. Anak-anak semua kagum tengok mak ayah pakcik makcik gigih main game yang rare macam ni!

Dah penat sukaneka apa lagi?
Nampak tak? Berendammm lah!!! Gedebush!! Hahahaha...kanak-kanak bertempiaran lari bila pakcik makcik dah sewel jumpa swimming pool!
Selepas puas berendam kembang kecut, makan tengahari dan rehat, solat dan bersiap untuk aktiviti seterusnya, iaitu sesi lawatan sekitar kawasan Agrofarmstay ni.
Haa...masa tour ni lah baru jelas kenapa tempat ini dinamakan Agro-Farm-stay instead of just namakan homestay biasa saja kan. Rupanya tarikan utama kat sini adalah haiwan-haiwan comel lote! Haiwan ternakan atau pet seperti kuda, nama dia Ujang..hahaha! Ada rabbit gebu, ayam yang berbulu di kaki, merak, dan aku pun acah-acah pegang sejenis landak yang comel..hehehe! Aku tak hafal nama haiwan-haiwan itu sebab...err..heheheheh! I ni pemalu sikit dengan haiwan...hahaha!
Selain haiwan comel-comel tu, Encik Mat juga bawa kami melawat sekitar ladang kurma dan durian yang ada kat sini...belum musim dik...sedih!
Dan, yang paling rare --- haa..ada juga kandang lembu beb! Cemas sekejap aku sebab lembu sini boleh tahan manja! Hahaha.. Difahamkan lembu-lembu disini diternak dan disediakan untuk korban..haa...cuba datang time Aidil Adha tengok...untung-untung dapat agihan kan!

Selain ladang lembu, pengenalan kepada tanaman herba juga banyak memberi ilmu pada anak-anak dan mak bapak sekali. Macam-macam pokok ada, durian, nona, pokok kurma, belimbing, durian belanda..petai pun ada! Tapi seperti makluman....kami datang belum musim! Sedey lagi!

Tanaman herba pulak adalah seperti Misai Kucing, Hempedu Bumi, Tongkat Ali, Pandan Wangi, Setawar Halia, Kacip Fatimah dan Pokok Dukung Anak, sehinggalah aku belajar kenal pokok gaharu.. pergh! Awesome kan? Hehe! Lepas ni korang takleh nak tipu aku lagi dah! Hehehe!


Selain sebagai sebuah homestay bertemakan pertanian, Agrofarmstay ni juga beroperasi sebagai tempat latihan, seminar, kursus motivasi dan juga kursus lain yang sesuai sebab kat sini turut disediakan bilik-bilik seminar, bilik mesyuarat dan juga dewan kuliah yang lengkap dengan peralatan asas berkursus. Eh....kat sini ada WiFi juga..mantopppp!!


Dan...tarikan paling gempak kat sini --- jeng3! Rumah Kasut!!!
Haaa...markas apakah itu?? Hahahahaha!
Iya! Bilik riadah KARAOKE! Seriously terbaik! Penat sukaneka, penat jelajah 30 ekar satu ladang, penat berendam, penat berkayak, main bot....akhirnya dihiburkan oleh mak tiri Sue Izza, abang sayang Huszaini dannnnnn.....bhahahahahah! Ada orang naik sheikh --- BEN!
Dan Alhamdulillah geng KBBA juga tak lupa meraikan kami, September baby, aku, Uzu Emas Putih dan Faizal Fredly! Thanks korang!
Thanks juga kepada abang-abang sado yang sediakan jamuan BBQ untuk kami! Aummm!
Hari terakhir kami di sini memang feeling habis...so, korang semua pun faham kan kenapa aku rindu sangat moment ni...sampai gigih update juga walaupun lambat kan...bhahahahahaha!
Tamat sudah percutian, hari keluarga dan aktiviti santai kami, keluarga besar Kelab Blogger Ben Ashaari di sini. InshaAllah next plan kita ramaikan lagi penyertaan kepada korang yang sentiasa menyokong aktiviti dan usaha kami untuk menjadi sebuah organisasi sosial media yang "Bukan Sekadar Blogger"!!!

Terima kasih yang tak terhingga diucapkan kepada pemilik Agro Farmstay ini sendiri iaitu Encik Ahmad Bashiruddin Bin Kulop Othman dan isterinya Puan Sharimah Hussain serta anak mereka Encik Abdul Bari yang bertindak sebagai pengurus Agro Farmstay ini atas kesudian menjemput kami merasai pengalaman yang awesome ni!

Okeh..meh nak bagitahu butiran Agrofarmstay @Skilltech ni.

Agrofarmstay @Skilltech, Durian Tunggal, Melaka
Laman Web : www.agrofarmstay.my
Facebook : Agrofarmstay at Skilltech
Email : pertanyaan@agrofarmstay.my
No Telefon : 012-2118246/016-2098623

Call je nombor tu, inshaAllah Encik Bari pujaan gadis blogger akan jawab.. hehehe!

Gambar ihsan :
http://kelabbloggerbenashaari.com/
http://amrafahan.blogspot.com/
http://myputeri21.blogspot.com/
https://www.facebook.com/agrofarmstay/photos_stream

Friday, October 24, 2014

Kisah Cikgu Suraya - Cerpen Lagenda

Erk.....hehehe!

Hari-hari Jemahat yang berkah ni terkeluar pulak tajuk ni! Mahapkan saya!
Hahaha!

Macam ni...past few days adalah aku TERtengok satu trailer/teaser short film tempatan masa browse kat Youtube, Youtube kan sekarang dah pandai nak iklan-iklan sebelum video kan.
Selalunya aku skip je...tapi tiba-tiba aku layankan pulak! Hahaha!

Ada satu teaser ni, filem pendek tajuk dia "Cikgu Suraya". Apakah?
Otak ligat loading...loading... nak ingat balik..cerita apa tu? Sebab katanya adaptasi cerpen lagenda zaman-zaman awal internet dulu! Erghhh...stress! Sebagai internet junkie yang tegar..kenapa aku tak tahu??!!! Siap tanya kawan-kawan group Whatsapp lagi.....sampai ada yang kena bahan! Bagero! Haha!

Lepas tu apa lagi...Google-lah!


Berdarah hidung kita wak!!! Hahahaha! Mampus gue blushing sorang-sorang!
Hok aloh...cerita ehem-ehem ke cerpen tu??!! Kenapa aku tak tahu?!!

Ini dah ala-ala "50 Shades of Gray" versi Melayu ni!

Sinopsis Cikgu Suraya versi 2014 dia pulak simple je;
SINOPSIS: Adaptasi dari cerpen romantik cult, ia mengisahkan seorang pelajar sekolah menengah, Amir yang kekempisan tayar basikal ketika hujan lalu meminjam pam dan segitiga emas dari guru kesayangannya, Cikgu Suraya. Peminjaman pam itu telah mengajarnya erti sebuah kehidupan.
Segitiga emas??? Apakah neraka itu???!!

Alahai....tak cukup kita banyak sangat filem, drama Melayu maghrib-isyak dan majalah buah-buahan yang dah kategori soft porn, kita nak main acah-acah naik satu level lagi ke?

Mungkin ada yang kata masyarakat kita (atau aku) tak sopportive, cepat melatah, melenting, tak sporting...MEMANG PUN! Sebab itu bukan budaya, tepat lagi...bukan selaras dengan ajaran agama kita. semua agama!
Maaf sangat...aku bukan nak feeling ostat ke apa, cuma...rasanya dah melambak sangat filem ke, drama ke, novel tempatan yang dah semakin 'open' dengan cerita dalam spender ni! Cukup-cukup lah kot. Drama-drama politik pun dah lama aplikasikan cerita-cerita korek-korek ni...seriously sampah!!!

Tak payah nak eksperimental sangat lah...hujung-hujung bila dah bersepah janin-janin, bayi-bayi digonggong anjing.....jangan salahkan anjing tu pulak!
Anjing boleh sertu/samak...tapi mentaliti budak-budak zaman sekarang?

Bila semua kata "It's Okay, semua orang pernah buat jahat.",
"..It's Okay, cinta perlukan pengorbanan...",
"..It's Okay, relaks lah...cerita je kot!".

Lepas ni mungkin ada kempen beromen beramai-ramai, lepas tu sama-sama belajar bertaubat!

Cikgu oh cikgu! Kesian gelaran cikgu dihanjengkan macam tu je...ko rasa?

P/s:
Movie-movie Hollywood kebelakangan ini pun dah banyak cerita pasal kiamat, kehidupan masa depan, zaman lepas kiamat, end of the day, bertaubat dalam cara mereka (jangan terpengaruh sudah!)...orang kita kata itu jarum halus..but at least mereka pun dah rasa dunia nak kiamat!!!
...tapi sedih dik, filem kat Malaysia masih leka dengan cinta, komedi yang sumpah tak kelakar, meratap hiba, hantu, joget-joget, bohsia, rempit....yang dubbing suara pun macam haram lagi! Lepas tu claim penonton tempatan tak support, tak pandai menilai! Puih!!!

..kan aku dah membebel pagi-pagi Jumaat ni!

Tuesday, October 14, 2014

1 Thing That Matter For Me - Allianz Amazing Hunt 2014


Hmm...1 Thing That Matter For Me - Allianz Amazing Hunt 2014...
Just one eh? Hahaha..

Agak sukar sebenarnya nak menjawab task pertama AAH2014 ni [http://fb.com/AllianzMalaysia].
Sebab semestinya setiap orang mempunyai lebih daripada satu keinginan atau impian yang masih ingin dicapai.

Sama macam aku juga. Tugas sebagai seorang pekerja, dalam masa yang sama memikul tugas sebagai seorang pelajar...dan secara sambilan aku 'mencari makan' melalui medium media sosial, pelbagai keinginan dan segala keputusan yang dibuat, perlu diambil kira semua aspek tersebut.


Jadi, antara satu perkara yang paling penting bagi aku sekarang ini ialah - gadget.
Sebab bagi aku, segala urusan kerja, di pejabat, luar pejabat, hal-hal study dan tugas sebagai pengamal media sosial memerlukan aku sentiasa up-to-date dalam setiap penggunaan aplikasi dan perhubungan melalui gadget yang serba lengkap. Smartphone, laptop dan kamera DSLR adalah antara aset yang banyak membantu segala tugasan aku.

Dan penyertaan aku dan dua lagi rakan blogger, iaitu Faizal Fredley dan Ruby dalam Allianz Amazing Hunt 2014 yang dianjurkan oleh Allianz Malaysia Berhad ni memang betul-betul mengujakan kami!
Kenapa? Perghhh...hadiah yang ditawarkan - AWESOME! Terutama sekali hadiah utama iaitu 3x iPad Air untuk kami...ehh..dah confirm menang ke? Hahaha!


#teamFF Mahukan iPad Air!!!
Memenangi iPad Air dalam cabaran ini adalah salah satu impian kami bertiga sebagai salah satu booster untuk kami bekerja lebih keras dalam dunia perkerjaan, pelajaran dan juga bidang penulisan dan perkongsian sosial yang kami minati ini.

Bagi kami, iPad Air yang bakal dimenangi akan lebih memudahkan urusan seharian kami dengan cirinya yang lebih lengkap, dinamik, lebih pantas, dan lebih mobile untuk dibawa ke mana sahaja.
Gabungan gadget seperti medium komunikasi, aplikasi sosial, aplikasi suntingan, penulisan, dan juga lengkap dengan kamera memang sesuatu yang menjadi keperluan kami. That's why-lah!

Selain dari encik iPad Air yang handsome ni, ada juga hadiah menarik lain ditawarkan, antaranya;
1st Prize: iPad Air x3
2nd Prize: Samsung Galaxy Camera x 3
3rd Prize: Lenovo Smartphone x 3
4th Prize: iPod Nano x 3
5th Prize: iPod Nano x 3
6th Prize: H&M Gift Card worth RM 300.00 x 3
7th Prize: H&M Gift Card worth RM300.00 x 3
8th Prize: 2 Majestic Hotel Dining Vouchers x 3
9th Prize: 2 Golden Screen Cinema Gold Class Vouchers x 3
10th Prize: Starbucks Card worth RM 100.00 x 3

Hadiah 2nd place - 10th place tu korang pilihlah sendiri ya, sebab kami dah booking untuk 1st prize tu...hihi!


Misi kami memburu iPad Air ini akan Flag-off pada 18 Oktober 2014, Sabtu ini, jam 8:00 pagi, nermula di Allianz Arena, Ground Floor, Plaza Sentral, Kuala Lumpur Sentral, Kuala Lumpur, dengan menggunakan perkhidmatan awam, terutamanya komuter/LRT/monorail. Fuhhh!

Semoga ilmu kepakaran public transport dari Ruby, pengalaman travel secara pantas dari Faizal, dan kelicikan aku menggoreng cabaran mampu membuatkan peserta lain kagum kelak.
HAHAHA! Just Kidding! Good luck untuk anda juga! 

So, korang doakan (banyak-banyak!) semoga impian kami menjadi kenyataan ya! Amin! 

SUPPORT #teamFF yeah!!!

Tuesday, October 7, 2014

Family Finger Nursery Song Rhythm

Salam...

Korang pernah tak, dalam seharian, ada satu lagu tu stuck kat dalam kepala korang?
Sampai terngiang-ngiang sambil menyanyi-nyanyi abang kau ni,
tengah makan, dalam toilet, dalam lif, atas motor!
Paham tak perasaan tu? Hahahahaha!

Kak Jolie pun tumpang stress dik!
Haa....! Itulah yang terjadi pada aku hari ni.

Tadi di office, staff sebelah meja aku bawa anak dia lepak office sebab taska tutup.
Jadinya, nak bagi leka anaknya tu, mak dia kasi lah layan video kat PC,
dari movie ke video lagu-lagu kanak-kanak.
Aku pun layankan lah dia sambil-sambil menyakat budak tu.
Tiba-tiba...
Saaaampaiii lah kat satu lagu ni.
Sayup-sayup je aku dengar, 
"..lalalala...where are you?
"Here i am, here i am.....blablabla"
Mula-mula okey lagi sebab aku tak faham sangat lagu tu.

Lepas tu dengar lagi, dekat kali ketiga kot...jelas sikit,
"Daddy finger, daddy finger, where are you?
Here I am, here I am. How do you do?"
Lepas daddy, mommy, brother, sister, baby....tok nenek, besan mak ko, semua kerabat keluarga punya fingers dia sebut!
Lagu tu ulang-ulang ko!!! Hahahaha!

Masuk dekat 10 kali dia 'where are you, where are you.."
Aku dah start curious, jenguk PC dia...





Macam ni lah kaedah rupa watak tu...SAHAJA!
Dan kanak-kanak boleh terpukau dengan benda  lagu ni!!!


Yang dok ulang-ulang tu sebab ada versi Frozen, Iron Man, Sesame Street, macam-macam lagi ko!
Tapi lirik dia tetap sama,

"Daddy/Mommy/Brother/Sister/Baby finger, Daddy/Mommy/Brother/Sister/Baby finger, 
where are you?
Here I am, here I am. How do you do?"

Agak-agak kau mampu tahan????

Makanya....dengan ini, dengan aku-aku sekali dah hafal lagu ni seharian suntuk! Bahahahahaha!

Dulu pernah menghafal lagu Thomas and Friends, Hi5! Sebab lepak seharian dengan anak buah aku non-stop BabyTV, Disney Channel, Cartoon Network....Masakkkk pakcik dik!!!

Hahahaha...dah tanda-tanda ke ni? Omaigoshhh!!! Sampai seru katanya! Haha!



p/s:
Keyboard warrior fingers, keyboard warrior fingers, Where are you?
Here you are, here you are, How do you eff-ing do? ROFL!

Updated via Motorola-Google Browser