Wednesday, December 17, 2014

Sindiran Berilmu Dalam Komik Abu Nuwas


Tersenyum bila aku terima parcel ni.
Nak buka macam sayang gila...sampulnya saja dah 'pancing' hati aku...
"Hadiahkan Pendidikan, Kesannya Berkekalan."  #deep
Sebetulnya aku rindu gila dengan Team Projek Iqra', dan adik-adik di bawah Projek Iqra'.
Selesai soal masa dan kesihatan...InshaAllah i'll be back to join all of you guys as soon as possible!


Bila terima kiriman Komik Abu Nuwas #1 ni, terubat sikit rindu pada setiap 'ilmu jalanan' yang tak mungkin dapat melalui buku teks, kamus, dan lain-lain...terlalu eksklusif!


Haa...kalau korang nak tahu Abu Nuwas ni merupakan watak fiksi yang direka oleh penulis/pelukis komik yang cukup sempoi, iaitu saudara AhmedFani, berdasarkan watak sufi terkenal, Abu Nuwas.
Abu Nuwas digambarkan sebagai seorang pemuisi sufi yang suka menasihati dengan kata-kata dan sindiran yang berilmu, terutamanya nasihatnnya kepada sang keldai, Jonkie, dan juga Sang Penguasa.


Komik Abu Nuwas ini bukan sekadar komik bacaan senggang sahaja, hilang boring sambil-sambil bercuti panjang ni..malah bagi aku, setiap ayat yang dilontarkan dalam setiap babak memang serious makan dalam! Haha..
Dalam setiap babak, korang akan dapat imagine, siapa Nuwas, siapa Jonkie, dan siapa Sang Penguasa dalam kehidupan seharian korang....memang #sentapmaknak kata kau! Team Abu Nuwas memang terbaik!!

"Abu Nuwas kini hadir dengan kisah-kisah bernafas baru, mengajak para pembaca untuk menyelami asas nilai kemanusiaan dengan caranya yang tersendiri. Dengan perwatakan yang sedikit berbeza daripada daripda kisah asalnya di dalam Hikayat 1001 Malam, Abu Nuwas kini lebih tertib dan sopan walaupun masih bersifat sinikal."
Bagi aku yang memang penggemar komik, jenaka, dan artikel jenis ni, Komik Abu Nuwas #1 dah cukup compiled kan minat aku dalam senaskah karya yang ringkas, tapi cukup padat tentang "Apa Yang Perlu Kau Fikir!"...gitu! Haaa...hahaha..


So, kalau korang semua nak faham apa yang aku cuba sampaikan, dan berkenalan dengan Saudara Abu Nuwas ni, boleh buat tempahan komik ini [DI SINI].
Dengan 54 halaman bercetak 100% warna, perfect binding, dengan saiz A5....Harga RM13.00 rasanya terlalu berbaloi kot!

InshaAllah 100% keuntungan dari setiap jualan komik ini akan disalurkan untuk membiayai aktiviti kebajikan dan tajaan di bawah kelolaan Projek Iqra' seperti;
- Kelas Rakyat
- Kelas Rakyat - Prep Malam
- Perpustakaan Mini
- Shopping Raya
- Kem Motivasi
- Program Kemahiran; dan banyak lagi!

Maksudnya, korang bukan hanya mendapat pahala membaca dan berilmu, malah dalam masa yang sama berpeluang beramal untuk masa depan adik-adik Projek Iqra'. InshaAllah...Amin!

Tuesday, December 16, 2014

Cenderamata Unik Dari Samudera Kanvas

Salam...
Wahh!! Tiba-tiba lekat gambar posing sakan kan.. hahaha!
Actually aku teruja sangat dapat posing ala-ala model plus size ni..
Bukan selalu pun. Cerita pasal sesi photoshoot rasmi Kelab Blogger Ben Ashaari tu bolehbaca kat sini [KLIK SINI]

Bila dah ada beberapa keping gambar yang ohsem, lawa dan berkualiti, takkan nak simpan dalam hard disk je kan?
So, Alhamdulillah dapat pula peluang perkhidmatan cetakan gambar atas kanvas oleh Samudera Kanvas ni.


Bagi aku yang memang minat sesuatu yang unik, cenderamata macam ni memang sangat-sangatlah berbaloi. Dekorasi frame foto kanvas sekarang memang tengah trending, nampak modern, artistik dan kemas je kan.

Menarik mengenai perkhidmatan cetakan gambar oleh Samudera Kanvas ni, mereka menggunakan material yang berkualiti tinggi, bukan Tarpaulin ataupun kualiti kanvas banner tu tau, tapi kanvas yang betul - betul tahan lasak, dan kalis air juga. Senang nak bersihkan kalau berhabuk.

 Tadaaa....dah siap!!!
Saiz 8x8 inci
Macam-macam saiz yang boleh korang custom untuk foto kanvas ni, dan harganya memang berpatutan. Dan dengarnya sekarang pun tengah promosi lagi kauuu!!
Jangan risau pasal nak edit ke apa ke, hantar je gambar yang beresolusi tinggi, nanti pihak SAMUDERA KANVAS akan bagi cadangan dan basic editing untuk sesuaikan dengan saiz gambar korang! Mudah kan? 

"Bagi aku, yang paling best ialah, kualiti cetakan dan warna pada gambar memang betul-betul cantik, kemas pada frame, memang sesuai untuk semua jenis dekorasi dalaman rumah. Nak gantung ke, letak atas meja ke..semua sesuai!"


☞ SAIZ 8"x8" ☜

✔ HARGA ASAL : RM89.
✔ HARGA PROMOSI : cuma RM50 SAHAJA!
✔ DISKAUN HAMPIR 50%
✔ Anda JIMAT RM39!!

☞ SAIZ 10"X15" (Saiz A4) ☜

✔ HARGA ASAL : RM150.
✔ HARGA PROMOSI hanya RM70 SAHAJA!
✔ DISKAUN 60%!!!
✔ Anda JIMAT RM80!!

☞ SAIZ 12R (18"x12") ☜
✔ HARGA ASAL: RM200
✔ HARGA PROMOSI : RM100 SAHAJA!
✔ DISKAUN 50%!!!
✔ Anda JIMAT RM100!!

☞ SAIZ 20"X30" (SEBESAR TV 32INCI) ☜

✔ HARGA ASAL: RM350
✔ HARGA PROMOSI : RM150 SAHAJA!
✔ DISKAUN HAMPIR 70%!!!
✔ Anda JIMAT RM200!!

*** Untuk saiz yang lain boleh Inbox SAMUDERA KANVAS di sini 

https://www.facebook.com/messages/SamuderaKanvas
http://goo.gl/bHslVG ***


Selain foto biasa, boleh juga tempah frame Jawi Khufi..haa...nak tahu apa benda Jawi Khufi tu, jom terjah Facebook Page SAMUDERA KANVAS, dan juga boleh lawat Instagram @samuderakanvas atau terus je WhatsApp ke nombor 014-849 5922 sekarang!

Terima kasih SAMUDERA KANVAS!

Wednesday, December 3, 2014

Drama Bersiri SELUDUP Akan Bermula!

Salam,

Masih ingat lagi tak aku pernah war-warkan drama bersiri yang confirm meletops iaitu SELUDUP pada entri ini, dan ini?

Haa...dengan syoknya diumumkan bahawa drama bersiri ini sudah sedia untuk tontonan anda semua bermula 4 Disember 2014 ini...ya! Esok!

Drama aksi yang membawa tema kes penyeludupan haram di negara ini juga turut menyelitkan kisah cintan cintun dua watak utamanya iaitu Amran, lakonan mantap dari Pekin Ibrahim dan juga si cantik manis Tiz Zaqyah yang membawa watak awek misi...ehhh!!

Satu...satu..Tiz cayang Jeeb...ehh! #matilahnakkk
Selain Pekin dan Tiz, drama 13 episod yang diarahkan oleh Jehan Miskin ini juga menampilkan barisan pelakon hebat Malaysia seperti Nam Ron, Raja Ilya, Syafie Naswip, dan ramai lagi, termasuklah pemenang bakat baru TV Seludup iaitu Andhika dan Afieqah. Perghhh!!


So, nak lihat gempak ke tidak drama yang bawa isu yang agak berat ni, jom sama-sama tonton!

SELUDUP
setiap KHAMIS,
jam 8.30 malam,
bermula esok, 4 Disember 2014
di Astro Prima (Channel 105).
Jangan lupa wey!!!

Nak lebih info pasal drama ni? Jom LIKE dan FOLLOW

*Page SELUDUP ni rajin tau buat contest bagai...hadiah? Berbaloi-baloi!!!*