Thursday, September 10, 2015

BREAKOUT - Cabaran Mental Secara Realiti

Zassss!!! Salam!

Laju naw..nak ke mana?
Hahaha...kejar dateline sayang...kali ni nak cerita lagi aktiviti hujung minggu kami minggu lepas.
Peram nanti takut lupa pulak kan...maklumlah dah makin dimamah usia...kah-kah-kah!


OKlah, last weekend, hari Ahad, gengsi Kelab Blogger Ben Ashaari telah menerima jemputan untuk relaks dan santai dari BREAKOUT Malaysia, di Cawangan Nu Sentral, Kuala Lumpur.


Apa itu BREAKOUT?
Breakout ini adalah salah satu hiburan atau game yang seriously menguji mental korang secara REALITI-SURREAL!
Apa yang menariknya, ia lebih kurang konsep korang main online atau virtual games yang bercorak penyiasatan, survival dan apocalypse-after life, tetapi secara realiti dan lebih dramatik! Yes..seriously!


Tambah menarik lagi di BREAKOUT Nu Sentral ni, terdapat 6+ jenis tema (themes) yang korang boleh pilih sendiri, ikut skala kemantulan korang...ahahaha! Dan masa yang diberikan adalah 45 minit untuk selesaikan puzzle, klu, tugasan-tugasan yang semuanya mind-blowing gila untuk korang lepaskan diri dari kawasan kurungan mengikut tema tersebut. Gempak kan?

Tema yang angker & mencabar minda!
Flow dia, selepas korang dah decide group atau team korang yang consist 2-8 players, korang akan diberi brief oleh "Game Master"/"Facilitator" yang akan menerangkan short story about theme yang korang dah pilih tu. Dia juga akan guide korang untuk berfikir berkenaan klu-klu yang ada...hmmm!

The Characters.
Setiap player ada karakter masing-masing dan akan di assign tugasan atau watak.
So, pandai-pandai lah decide ikut bakat dan kecenderungan korang...macam aku hari tu aku selamba pilih "The Oracle", watak aku lebih kurang macam lead juga, ada kuasa psikik, ramal perkara masa hadapan, kena tafsir imej-imej di lokasi/tempat kejadian yang aku dah lihat masa briefing tu...dan kena main otak sikit nak predict setiap klu! Fuhhh!!! Mendidih siot otak masa tu! Ahahaha!


Masa game ni berlangsung, mostly setiap bilik/kawasan game ni adalah samar-samar...ala-ala spooky sikit, so bersedialah korang nak lawan korang punya perasaan, ada distraction, angin, air, bisik-bisik....hehehe! Itu belum lagi korang tercabar dengan nak tolerate dengan other players dalam team korang untuk terus semangat selsaikan klu, puzzle dan lain-lain watak dan tugasan...serious mental beb!


Berjayakah kami?
Hahaha...for the first timer, overall bak kata "Game Master" kitorang, not bad lah, kami cuma terlewat 1-2 minit dari escape time sebab belum faham klu yang kena selesaikan.., tapi dapat pujian atas kecekapan mentafsir klu dan perkara-perkara merepek dalam dock tu...hehehe!
OKlah tu kan..first timer katanya! Kasi chance lah!


So far, my suggestion...RECOMMENDED! 
Rasa macam nak repeat lagi next time, dan cuba tema yang lain-lain.

Bagi aku, selain dari lepak ngeteh, lepak mall, lepak umah layan social media, baik korang betul-betul bersosial secara sihat macam ni...nak kata penat fizikal, tak berapa sangat, cuma lencun berpeluh jugaklah sebab kejar masa dan environment yang mencabar, sempit, tapi mental serious best gila lepas game ni! Rasa fresh dan bijak sikit je....kah-kah-kah!


Further details boleh recci kat website diorang http://www.breakout.com.my/nu/ ,
situ ada lebih banyak info, pasal rooms/themes, harga semua ada situ, atau;
Instagram diorang @BreakoutMy untuk update terkini! Yeah!