Monday, March 16, 2015

Dapur Bujang - Speghetti Sardin


Haha!

Gila seh gawat sekarang ni.
Macam-macam kena consider sebelum nak membeli apa-apa.
Komitmen pun dah macam-macam.
Peratusan taraf miskin bandar pun dah rasa sikit-sikit.
:'(

Dah masuk zon bahaya bagi orang bujang macam aku ni, nak makan pun kena guna sistem catu jugak.
Nasib lah aku jenis tak kisah ke dapur.
Sesetengah jantan mungkin geli nak jejak dapur, tak macho kaedahnya.
Macho 'korok mung, kalau dah kebulur, tapi tengah tahap misekin... nak hadap mamak jugak ke?
Kah!

Selalunya, aku akan shop barang yang mudah nak masak, barang kering, instant, dan senang nak 'derhaka resepi'.
Antaranya, mee segera, aneka mee kering, pasta-pasta macam speghetti, macaroni, sardin, tepung gandum, frozen foods, hotdogs ke apa-apa lah yang mudah kerja aku. Hehe!

Dulu ada aku buat speghetti cucuk-cucuk, nanti aku letak link dia.

Semalam serious kebulur gila, jadi, mari kita ke dapur.


Tadaaa...dah siap! Kah3!

Dalam malas tu, gigih jugak aku masak kejap.
Kelakar pun ada, sebab yang ada kat dapur speghetti, sardin, bawang, telur, cili.
Itu sahaja.
Takkan nak masak speghetti cicah sardin kan? Macam pelik je.
Siap tanya pacik Mat Gebu lagi, tak kelakar ke? Ahahahaha!
Tapi saja nak try.

Celur speghetti, titis minyak & cubit garam sikit.

Untuk sos;
Buka tin sardin Cap Ayam kecik tu,
potong bawang merah,
bawang putih lebih sikit,
cili padi, cincang,
Tumiskan.
tomato salad yang comel-comel tu,
telur, goreng dulu, buat scramble.
Pastu masukkan kat dalam bebawang dan curah sekali sardin, sos cili, sos tomato.
Cubit garam dan gula. Masukkan tomato comel tu.

Siap. Nasib sedap.
Ye sedap, sebab aku yang masak. Haha.


Gambar tak lawa takpe, janji jangan nak pemalas sangat...gitu.
Simple je sebenarnya nak survive dalam misi berjimat ni.
Janji tak payah nak high class sangat, nak ikut tekak memang cerewet.
Takpe lah sesekali makan simple, masak ringkas.
Ada rezeki, kita makan sedap sikit.
Nak singgah kedai Kak Laila Mee Udang pun tak ada rezeki lagi.
Takde geng nak ke sana...kita kan lone-ranger..hihi!
Gigil nak rasa telor mayong dia... :'(

Mungkin ada yang tak gemar resepi kurang sihat macam ni,
tapi kita misekin wak,
tak mampu nak beli-simpan makanan penuh nutrisi, yang sihat,
yang takde kolestrol....apa yang ada ni jadi lah,
janji kita kenyang, tak meratap pergi minta makan kat rumah awak...kah3!

Okbai.
Wassalam.

Monday, March 9, 2015

Hidup Adalah Belajar

هيدوڤ اداله بلاجر.

بلاجر برڤواس هاتي، مسكي تق چوكوڤ،
بلاجر ممهمي، والاو تق ساتو هاتي،
بلاجر إخلاص والاوڤون بلوم ريلا،
بلاجر برصبر والاوڤون ترببن،
بلاجر ستيا والاوڤون اد ڬودان فيكيرن،

دان بلاجر ممعافكن والاو ڤرنه دساكيتي.

مودهڽ هيدوڤ جك سنتياس بلاجر.

السلام عليكم، سلامت مالم.

محمد نجيب عبدالله
٧/٢/٢٠١٥

Sunday, March 8, 2015

Panggilan Mana Yang Lebih Penting?

04:04 a.m.

Seharian pulun shooting untuk presentation kursus usahawan PPJJ USM.
Balik rumah rembang malam, seriously tak larat...
Nak rebus air, buat mee segera alas perut.
Lepas sejam air tak panas.
Suis tak bukak! Kah3! Tak cerdik!
Tambah external hardisk yang tak sampai enam bulan aku guna, meragam.
Macam anak kecit, apa disogok tak mahu.
Putus asa, buat malam ni.
Esok lusa, atau tarikh gaji, bawa ke pakar.
Sakit sikit. Tahan saja lah.
Sempat back up beberapa urgent files dan slides assignment tengahari tadi.
Alhamdulillah. Takde lah merana sangat sebenarnya.
Cuma runsing ada nota, backup assignments, gambar dan design part time job semua dalam tu. Semua.

04:25 a.m.

Teringat kembali 'jemputan' itu.
Allah...maafkan saya, saya terpaksa menangguh dahulu.
Seriously tak sangka dihubungi beliau.
Orang 'besar-besar'.
Personally jemput.
Organisasi kesukarelaan paling besar.
Yang aku kagum.

Mana kenal saya?

"Sahabat, kepada sahabat, kepada sahabat...mungkin. Haha! Ada terbaca tulisan kamu!"

Gulp!
Matilah nak.
Tulisan aku lebih banyak carutan dari pengalaman.
Kat mana aku nak jawab, nak balas, nak letak muka.

Mengapa aku? Sekali dengan 'jemputan' itu.
Kesal angkuh, aku tangguh.
Lama (terfikir) dah teringin ke sana.
Wallahi...saya kabur lagi.
Betul-betul kena sama tepat dengan tarikh final exam untuk semester pertama saya.

Mana lagi penting? Punca aku kabur...
Nak menangis, nak suka, nak nervous, nak bagitahu siapa? Tanya siapa?
Serious tak tahu.
Maafkan saya.

"InshaAllah...tahun depan, ada rezeki awak, kita pergi ya. InshaAllah, harap saya masih ada rezeki menjemput. Kena sedia tahu?" nada serious beliau.

Kenapa saya?
Aku bukan siapa-siapa.
Malunya.
Malu nak terima,
Lagi malu nak menolak.

Cadang beberapa nama sahabat.
Semoga ada rezeki mereka.

Jujur aku seriously 10% pun tak sedia apa-apa. Aku jahil...lagi..masih.
Tapi apa HAK aku nak cakap aku belum bersedia?

04:45 a.m.

Badan tinggal 5% battery kot.
Otak overcharged.
Insomnia lagi.
Pagi hingga petang Ahad ada janji nak tolong kawan.

Semoga aku okey...kot.
Aku okey kot.


Wassalam.

Thursday, March 5, 2015

I Think Its Just Had Ended

Been a while, since my last posts.
Too busy.
Handling and cupping up with all those bullshits in life.

All is well, i guess. *sigh!*

No, not really.
Penat actually.

Over time, all relationships change.
Friends come and go, most of them without much ceremony.
Its really amazing how strangers become the best of friends.
But it's bullshit when best of friends become some eff-ing strangers.

One minute you’re having fun and talks nonsenses happily with others,
and the next minute you’ve been treated like assholes by some others.
There’s no hard feelings. Yeah, i don't take that as miserably.
But rather a recognition that as you grow up, schedules fill quickly, and long absences from friends aren’t necessarily earth shattering or revelatory.

It’s the circle of social life.
But what happens when you consciously and dramatically de-friended someone that was especially close to you is absolutely cataclysmic.
When that one person, your BFF perhaps, so-called family perhaps,
to whom you text every mundanity of your every day life,
who knows you inside and out,
whose used to side you are always by,
Suddenly putting a eff-ing stupid blame on you, betrays you, hurts you, spit on you publicly or otherwise obviously tried to removes themselves from your life in some very obvious capacity,
it can be more destructive that the loss of any romantic partner you’ve ever experienced!

Don't ever called it is a friendship, if it, still...you need to talk and stabs about others behind them.
Don't be some hypocrites assholes. Its really rude seh...
It is not cool...seriously!
And it doesn't even look cooler, when you tried to wanna-be someone else,
...look like a hero huh? LOL! Don't!

But its okay fellas.
I've a lots more eff-ing important things to do.
I don't really care, at all.
Its just another day in my life.
People comes and go.

Ohh..I forgot, I just realized that i really only exist when somebody really need something!
Seriously, one simple bullshits thing is enough to erased all those goods in you...been there!
Haha!

Chills...tak perlu nak gelabah feeling matured! Relaks sudah beb.
Be yourself, busuk bacin kau...as i did.
Real friends doesn't bother that.

Wassalam.