Wednesday, October 28, 2015

Penulis Popular Serang Kawasan Utara!



Salam semua.

Rentetan permulaan siri serangan oleh penulis-penulis, sasterawan sasterawati negara pada entri lepas,
minggu ini mereka akan mulakan 'serangan' lagi, dan kali ini di wilayah utara pulak!!!!!

Hahaha...

Tak payah nak dramatik sangat lah...!

Guys... 
Siri Jelajah : Road Tour Penulis Terbaik PTS meneruskan lagi penaklukan mereka di utara pada 30 dan 31 Oktober ini (Jumaat dan Sabtu) di EMPAT Cawangan Kedai Buku Hasani sekitar Kedah dan Pulau Pinang guys!! Mai cheq mai!


Siri Jelajah pada kali ini akan menampilkan dua lagi penulis iaitu Dr. Khairul Nizam dan Puan Mardiana Mat Ishak yang dikenali sebagai penulis kreatif bagi buku Buat Pahala Free Gaya Rasulullah dan Super Woman.

Dr. Khairul Nizam. Kacak sik? Hehe!

Dr.Khairul Nizam bin Zainan Nazri.
"Timbalan Dekan (Akademik & Penyelidikan), Fakulti Al-Quran dan As-Sunnah, Universiti Sains Islam Malaysia, merupakan Doktor Falsafah bidang Usuluddin (Al-Quran dan Hadith) dan mempunyai Ijazah dalam bidang Islamic Revealed Knowledge in Hadith.
Beliau merupakan salah seorang Ahli Panel penilai MQA, yang pernah menjadi Editor kepada lebih 30 buah buku. Selain dari memegang tanggungjawab sebagai Ahli Kongres Profesor Negara, beliau juga aktif mengendalikan lebih 50 siri program motivasi, dan terlibat menyampaikan lebih dari 500 ceramah keagamaan sepanjang karier beliau." 

So, hangpa yang dok area utagha tu, pakat mai ghamai-ghamai pi serang depa dua ni...hahahaha!

Untuk aktiviti terkini PTS Media Group Sdn. Bhd ni, boleh klik link ni > http://pts.com.my/aktiviti/

Nilai Sentimental Itulah Harta Emosi


CORETAN SEORANG AMIL: TABAHNYA ANAK INI.

"Menitis air mata saya petang ini.
Amat tersentuh hati sebagai seorang pegawai zakat yang dipertanggungjawabkan menjaga asnaf fakir dan miskin.
Ketika perjalanan siasatan kes harian, dalam hujan yang lebat, saya melihat seorang anak muda perempuan dengan berpakaian sekolah menunggang motor dengan keadaan basah kuyup.
Dari kejauhan saya amat mengenalinya. Dia adalah asnaf fakir di bawah jagaan saya, ibu dan ayahnya telah kembali ke rahmatullah kerana sakit, kini hanya tinggal dia dan adiknya juga perempuan.
Tatkala Lembaga Zakat Selangor telah menyalurkan berbagai bantuan kepadanya seperti kewangan bulanan, makanan bulanan, persekolahan, persiapan pakaian raya dan berbagai lagi, saya masih runtun melihatnya yang sentiasa gigih bersusah payah menaiki motorsikal milik arwah ayahnya untuk ke sekolah walaupun dalam keadaan hujan, bukan tidak boleh jika dia mahu menaiki bas awam sahaja.
Malah, katanya,
"...dahulu dengan motor inilah ayahnya mencari rezeki, dan inilah semangat yang ada baginya untuk terus hidup."
Senyumannya mengukir sejuta rahsia kehidupan seorang anak muda perempuan yang bakal menduduki SPM. Menggalas tugas seorang ibu dan ayah, moga Allah terus kuatkan semangatnya.

Saya wakil LZS sentiasa memastikan mereka mendapat segala keperluan yang mencukupi dan terbela. Sungguh, tugas amil itu bukan semata kerana jawatan. Tapi ianya lebih kepada dekatnya kita pada realiti kehidupan.

Amanah ini akan terus saya galas. Sama-sama kita doakan adik ini berjaya dunia dan akhirat."

Catatan Ibnuhusain dari Facebook Rasmi Lembaga Zakat Selangor.


...cerita pasal motor,

Motor yang aku pakai sekarang ni satu-satunya kenangan aku dengan arwah abah.
Janji terakhir dia pada anak lelaki bongsu dia,
semua abang-abang dah merasa ada motor sendiri.
Aku pun nak jugak. Abah belikan cash guna duit EPF dia.
Ngada-ngada betul rasa masa tu.
Mungkin orang pandang motor aku dah buruk, kadang-kadang meragam nak pergi kerja,
nak gerak jauh sikit Putrajaya-KL pun dah acah-acah tak larat...
Tapi bagi aku...itu je satu-satu benda yang boleh buat aku ingat kat abah.
Since kami tak banyak kenangan bersama, sebab abah selalu dulu kerja jauh.

"Mungkin orang kata dah sampai masa boleh tukar kot...pakai lah kereta...sampai bila nak tumpang orang pergi jalan jauh?"

Tapi bagi aku, selagi masih boleh bertahan...okey je aku naik motor tu pergi mana-mana.
Time dia meragam...naik public transport...apa ada hal?
Tumpang orang pun dah naik segan. Iya..segan...selalu kena perli. Tebal juga muka. Hehe..
Sebab itu selagi ada akses public transport..aku cuba juga untuk elak susahkan orang...
Banyak jasa dah motor tu, dari Johor sampai Perlis dia dah jejak.
Pergi kelas dia, pergi kerja dia...pergi berpeleseran pun dengan dia...eh! Hahaha...

Sebab itu satu-satunya sentimental value, nilai emosi yang aku ada, yang aku masih simpan antara aku dengan arwah abah.

So, mungkin bagi sesetengah orang, sentimental value ni nampak macam mengada-ngada, mungkin sebab mereka orang ada-ada...mudah dapat dan melupakan, tiada hubungan emosi.

Tetapi bagi sesetengah orang...macam aku, itulah harta dan kebahagiaan mereka , selain orang dan perkara sekeliling yang sentiasa berada disamping kita.

Gembirakan orang, kita akan rasa gembira sendiri..lapang hati.
Setiap orang jalannya berbeza, tak perlu banding bagai lah!

Moga suatu hari nanti, ada rezeki, aku akan pastikan waris aku juga ada 'harta emosi' untuk dia kenang nanti...

Al-Fatihah untuk abah.

Friday, October 16, 2015

Penulis Popular Menyerang Kedai Buku!

Jeng-jeng-jeng!

Assalamualaikum, salam sejahtera.......krik-krik-krik!

Ya ampun...apaan sih ribut-ributan lagi ni? Hahaha!

Tajuk tak boleh blah kan?
Eh! Tapi serius ni...tak tipu punya, memang betul bebrapa penulis terkenal, popular, glamer, ramai peminat, akan menyerang kedai-kedai buku yang berdekatan dengan korang semua! Serious!


Nah...ini dia. Bagi korang yang gemar membaca novel Sejarah atau Konspirasi seperti kisah Ahmad Ammar atau Dracula VS. Al-Fateh, dan mungkin juga ada di kalangan korang semua yang gemarkan kisah dengan watak kontrovesi seperti Mustafa Kamal Ataturk dan Hitler, dan pernah membaca karya berkenaan, jom bertemu dan beramah mesra sekali dengan penulis-penulis karya tersebut secara langsung!
http://pts.com.my/aktiviti/

Penerbit buku terkenal, PTS Media Group Sdn. Bhd. yang pernah menerbitkan buku-buku selebriti popular seperti Felixia Yeap, Mat Luthfi, Aiman Azlan, Chef Hanieliza, Ustaz Azhar Idrus, Linda Rafar, Heliza Helmi dan ramai lagi ini dalam rangka Siri Jelajah - Road Tour bersama barisan penulis-penulis terbaiknya ke seluruh Semenanjung Malaysia!

Dan yang paling terkini, pada minggu hadapan, siri jelajah ini akan menemui peminat di,
Kedai Buku Badan Cemerlang, Plaza Angsana, Johor Bharu; dan Kedai Buku Pustaka Arris, Kompleks Pusat Bandar, Pasir Gudang, pada 24 dan 25 Oktober (Sabtu dan Ahad) ini bersama antara tiga barisan penulis terbaik PTS iaitu:
Abdul Latip Talib (Pak Latip).
Pak Latip yang sudah menulis lebih daripada 30 buah buku ini adalah pemegang anugerah-anugerah kesusasteraan terkenal seperti Hadiah Sastera Negara, Sayembara Cerpen Berunsur Islam, dan Anugerah Sastera Negeri Sembilan 2005 & 2007. Penulis ini telah menulis buku tentang Ahmad Ammar, Salahudin Ayubi, dan juga Perang Badar.

Saudara Nur Iman Ramli.
Beliau adalah penulis buku becorak sejarah dan konspirasi seperti, Fail Sulit Presiden Amerika dan juga Dracula vs Al-Fateh. *ala...yang macam dalam movie Dracula Untold tu!
Saudara Al-Ghazali.
Penulis buku tokoh-tokoh sejarah terkenal seperti Syeikh Ahmad Yassin, Hayreddin Barbarossa, dan Umar Mukhtar ini juga aktif menghasilkan karya untuk media seperti majalah Dewan Bahasa dan akhbar Berita Minggu.
Jadi, bagi korang yang minat buku, minat membaca, minat dalam dunia penulisan sastera macam abang kau ni (minat, tapi virus M lebih sikit..hihihi!), apa tunggu lagi? Pergi serang lokasi tu minggu depan, dan InshaAllah pada minggu-minggu akan datang ada lagi Road Tour Penulis Terbaik PTS akan tiba di lokasi yang berdekatan dengan korang, boleh semak di http://pts.com.my/aktiviti/ untuk hebahan terkini.


P/S : Abang ni peminat rahsia Buku PTS, jangan bagitau diorang tau! Ahahahaha!