Monday, November 30, 2015

Jelajah Penulis Inspirasi Agama Dan Tunas Super Ke Pantai Timur

Salam.

Siapa orang Pantai Timur disini angkat tangan!

Beruntungnya negeri Kelantan dan Terengganu kerana akan menerima dua rombongan penulis PTS yang menghasilkan karya inspirasi agama dan juga novel kanak-kanak!
 

Bagi peminat Dr. Khairul Nizam, Puan Mardiana Mat Ishak serta penulis cilik Tunas Super PTS, jangan lepaskan peluang untuk bertemu dengan mereka di kedai buku SMO sekitar anda. Jangan lupa simpan tarikh 5 dan 6 Disember ini dan bawa seluruh ahli keluarga anda bertemu mereka yang dibawakan khas dalam Siri Jelajah Penulis Terbaik PTS 2015/2016 ini!



 
Jika pada entry yang lalu kita telah berkenalan dengan Dr Khairul Nizam, ayuh mari kita berkenalan pula dengan Puan Mardiana Mat Ishak.


Mesti korang tak tahu kan yang Puan Mardiana Mat Ishak merupakan isteri kepada Dr.Khairul Nizam? Terkejut tak? Sweet kan mereka, pergi Road Tour bersama-sama, hehehe. Bekerja sebagai pensyarah, Puan Mardiana Mat Ishak telah menulis buku-buku tersebut bersama PTS;

- Dahsyatnya Doa Isteri
- Super Woman
- Bahagianya Menjadi Pengantin Sepanjang Masa

 

Dan seorang lagi penulis cilik dari siri Tunas Super, adik Azim Hakimi yang baru berumur 11 tahun, tapi telah menghasilkan novel pertamanya yang bertajuk Tunas Super: Misi Magika.


Selepas ini pasti kita nak lihat lebih banyak karya yang dihasilkan oleh adik Azim Hakimi. Adik Azim juga akan bersama-sama menyertai Road Tour Penulis Terbaik PTS 2015 di Pantai Timur!


Nantikan edisi roadtour akan datang! Terus ikuti perkembangan Siri Jelajah Penulis Terbaik PTS 2015/2016 di http://pts.com.my/roadtour

Friday, November 20, 2015

Penulis Cilik PTS dan Artis Komik-M Turun Ke Johor


Salam,


Selepas beberapa Siri Jelajah Penulis Terbaik PTS yang berlangsung di beberapa lokasi yang lepas, siri ini diteruskan lagi dengan turun ke negeri aku --- JOHOR!



Jelajah Ke Johor.
Alamak! Ni lagi gempak! Menangis air mata darah kalau tak dapat pergi jumpa mereka! Hahaha!
Negeri Johor akan menerima kedatangan penulis dan pelukis komik hebat pada 28 dan 29 November ini, iaitu minggu depan..gomen dh gaji wey! Ahahahaha!

Tunas Super.
Siapa yang nak datang ni? Mesti kalian tak percaya dan akan tenyeh mata banyak-banyak kali tengok poster kat bawah ni. Hujung minggu ini, barisan pelukis Komik-M seperti Ben Wong, Afiq dan Nazri Salam serta Froggypapa akan ke negeri-negeri utara, kali ni minggu depan pula mereka turun ke negeri pasukan bola sepak tersohor, JDT bersama penulis-penulis cilik PTS!
Dan ini bermaksud, selain berjumpa dapat belajar melukis komik, anda juga akan dapat berkongsi pengalaman dengan penulis muda PTS yang berumur 9 tahun. Kepada yang nak merisik cara bagaimana menghasilkan buku pada usia muda, apa kata cuba tanyakan pada penulis-penulis cilik ini.

Adik Wan Nurshafiqah - Tunas Super PTS

Penulis Cilik - Wan Nurshafiqah.
Haaa...Adik Wan Nurshafiqah yang baru berusia 12 tahun ni, adalah antara salah sorang penulis cilik dari PTS yang telah keluarkan buku beliau sendiri bertajuk - Allysia Fantasia. Hebat kan?

Novel Allysia Fantasia oleh Adik Wan Nurshafiqah
So, kalau korang nak jumpa Adik Wan Nurshafiqah dan ramai lagi penulis cilik Tunas Super dan abang-abang artis Komik-M, jangan lupa turun ke Johor minggu depan ye!


Nantikan edisi roadtour akan datang! Terus ikuti perkembangan Siri Jelajah Penulis Terbaik PTS 2015/2016 di http://pts.com.my/roadtour

PentaVoice di Karnival Damai Syria Care Malaysia

Salam,

Alhamdulillah, baru-baru ni aku dan geng PentaVoice dapat peluang untuk terlibat sama-sama menjayakan siri jelajah Karnival Damai anjuran Pertubuhan Kebajikan (NGO) Syria Care - Malaysia, yang akan bermula di lokasi pertama, Dataran Pahlawan, Melaka, 20 hingga 22 November 2015 (Jumaat - Ahad).


Karnival Damai.
Karnival ini diadakan supaya mereka dapat turun padang berjumpa orang ramai dan memberi peluang perniagaan kepada para peniaga juga.
Ada berbagai acara yang disediakan untuk para pengunjung jadi jangan ketinggalan!

Bagi yang selama ini ingin mengetahui keadaan di Syria anda boleh ke booth diorang dan berjumpa staf-staf dan sukarelawan Syria Care Malaysia. Juga andai yang ingin memberi sumbangan atau zakat secara terus kepada mereka pun, inilah masanya! Direct terus!

Syria Care Malaysia sedang berusaha untuk mencari dana bagi Bantuan Musim Sejuk di mana kita akan sama-sama membekalkan kepada mereka pek makanan dan juga tong gas yang boleh digunakan untuk memasak dan memanaskan badan.

Target mereka ialah untuk menghantar 100,000USD hujung bulan ini, setelah dana bantuan sumbangan sebanyak 10,000USD yang telah dihantar baru-baru ini ke Idlib, berjaya dikumpul.
Untuk kali kedua ini dana akan diagihkan ke 6 lokasi lain di dalam Syria.

JOM SUPPORT!



PentaVoice.
Kali ini group aku dan rakan-rakan, Irwan, Shairazzi dan Farid, dapat peluang bersama-sama artis yang dah establish seperti kumpulan nasyid U.N.I.C, After Shock Malaysia, Elji Kilauan Emas, Wans Ahmad dan lain-lain untuk membuat persembahan sepanjang Karnival berlangsung. Bermula di MElaka, dan seterusnya beberapa lagi lokasi siri jelajah ini.

Nervous siot! Ahahaha! Kiranya kali ini adalah pengalaman pertama kami membuat persembahan skala besar, tolak yang hari tu masa bulan puasa tu pertandingan nasyid di Menara Mara anjuran Telaga Biru...dengan persembahan amal di Unisel Batang Berjuntai bulan lepas...hahaha!

Nasyid? Actually genre muzik ni luas, and kami pun literally bukan kumpulan nasyid mainstream. Cuma InshaAllah, selagi terdaya, kami cuba untuk kekalkan konsep lagu berunsurkan ketuhanan, kasih sayang, dan bukan motif untuk tunjuk baik atau alim soleh, tapi sekadar belajar dan peringatan untuk kami sudah cukup memadai...gittewwww!



Projek yang asalnya eksperimental ni berbekalkan minat dalam seni vokal dan persembahan, and now we are getting serious into it akan cuba bawa genre yang rare sikit, Classical Operatic singing! Dibawah nasihat dan bimbingan dari bro Rosli Ahmad, komposer sohor dari RADC Records (Radical Records). Alhamdulillah, single pertama kami, "Rasa" dan kedua, "Moga Ketamui", akan dirakamkan dalam versi penuh dan keluar tidak lama lagi.
Hahaaaaa..mampu ke tidakkk? InshaAllah...kami cuba!


Keep supporting us ye! More to go!


Kami akan cuba update perkembangan PentaVoice di page rasmi Facebook : PentaVoice yang baru buat tu, tolong LIKE dan invite kawan-kawan korang sekali ye.. hehehe! Thanks!

Jumpa korang kat sana!

Tuesday, November 17, 2015

Pelukis Komik-M Tiada Peminat?

Salam,

Komik-M? Kalau Korea ada K-Pop, Malaysia pun ada, tapi bukan M-Pop (choi..! Teringat group ittewwww!)...tapi kita ada The Ultimate Komik-M!


Komik-M atau ringkasan dari Komik Malaysia ni bukan benda baru pun sebenarnya. Dah berzaman dah dik....dari zaman pakcik ni sekolah lagi! Cuma sekarang dijenamakan semula dan dikumpulkan dan bergabung-malatop di bawah satu bumbung - PTS POP, iaitu anak syarikat PTS Media Group.


Tiada Peminat?
Kau gila? Memang tipu lah kalau kata Komik-M ni, pelukis-pelukis dia tak ada peminat.
Kalau tak silap aku, selain dari genre komik bukan-manga seperti Majalah Gila-Gila, Ujang, APO?, dan lain-lain genre lukisan, genre komik manga dah lama beratus-ribu peminat di Malaysia ni, dan mula mempunyai pengikut tersendiri bagi aliran ini. Kalau Jepun ada 'Manga', kita masih berbangga sebab ada Komik-M!

Legasi Manga Malaysia Ben Wong
Siapa yang bergelar "BBNU - Budak-budak Baru Nak Up" sekitar tahun 2000-2005 mesti pernah dan kenal dengan komik-komik lagend macam Le'Gardenie oleh Ben Wong ni, antara legasi pertama pelukis komik bergenrekan 'manga' ni....ala..manga..yang karakter dia kiut-kiut tu.


Dan, kali ini PTS Media Group di bawah label PTS POP, akan meneruskan Siri Jelajah Penulis Terbaik PTS 2015 dengan membawa gengsi-gengsi pelukis Komik-M menemui peminat-peminat komik sekalian alam...gitteww!



"Siapa kenal kerbau Atan, Aizad & Zahid serta Budak Kombo angkat tgn! Pelukis watak-watak komik terkenal ini akan berada di Kedai Buku Hasani Kedah dan Pulau Pinang untuk berjumpa dengan para peminat! Yippee! Selain dapat bergambar dan minta tandatangan mereka, siapa tahu ada rezeki untuk melihat mereka melukis secara live? Jangan fikir panjang lagi, simpan tarikh 21 dan 22 November ini dalam kalendar anda dan ajak geng-geng peminat komik yang lain!"

So, korang yang berdekatan tu jangan lepaskan peluang untuk bertemu Ben Wong, Nazry Salam, Afiq Salam, dan Froggypapa, dan melihat sendiri..emas ke tak emas jari-jemari diorg melukis secara live di sana nanti! Butirannya seperti dalam poster di bawah ye!



Arkib:
 
Untuk aktiviti terkini PTS Media Group Sdn. Bhd ni, boleh klik link ni > http://pts.com.my/aktiviti/

Tuesday, November 10, 2015

Chef Masakan Terkenal Serang Peminat

Alahai...kecoh wey...dah kecoh dah....
Apa kes Chef 'terkenal' tu serang peminat?
Dengar kata peminat dari Pantai Timur.
Siap bawa geng lagi...geng-geng semua chef-chef terkenal pulak tu...
Kawan baik CHE MAT GEBU ke?
Ish..ish..ish...



Hahahaha...Salam semua..relaks.
Macam biasa lah...propa sikit. Hahaha...

OK guys, adik, kakak, mokcik-pokcik semua yang minat memasak...mesti kenal dengan Chef Hanieliza, Chef Fazalina dan Chef Azian, kan?

Selepas dua siri jelajah, iaitu


Siri Jelajah Penulis Terbaik dari PTS kali ini diteruskan ke sebelah Pantai Timur pula, dan kali ini Chef-chef terkenal ni akan jumpa korang semua di sana! Boleh lah korek-korek rahsia diorang kan?


So, apa tunggu lagi sek-sek demo? Tak teringin ke nak jumpa Chef-chef hebat yang merupakan antata penulis terbaik dari PTS Media Group ni?

Chef Hanieliza, geng Che Mat Gebu juga ni...hehe~

Siapa tak kenal Chef Hanieliza ni kan? Chef Hanieliza yang berasal dari Kerteh, Kuala Terengganu ni dah menghasilkan beberapa buah buku masakan seperti 500 Kompilasi Resepi Chef Hanieliza, 101 Resepi Menggunakan Pemanggang, Senangnya Memasak Makanan Barat, dan Resepi Daun Limau Purut.


Berapa ratus resepi dah tu? Selain itu, beliau juga dah terlibat dengan pelbagai rancangan dan demo masak-memasak, dalam Wanita Hari Ini (TV3), Nasi Lemak Kopi O (TV9), dan juga demo di beberapa pesta buku terkenal. Hebakkkk Kak Hanieliza weyhh! Jom jumpa beliau dan rakan-rakan chef yang lain!


Untuk aktiviti terkini PTS Media Group Sdn. Bhd ni, boleh klik link ni > http://pts.com.my/aktiviti/

Monday, November 2, 2015

Samkkya Ayurveda : Bukan Sekadar Perubatan Herba

Salam...Namaste! Hahaha!
Hujung minggu lepas aku bersama Cikali (CK) mendapat jemputan dari seorang rakan, Nik Nabil, PR person dari Samkkya Ayurvedic Clinic (Health Care Centre), bertempat di Jalan Maarof, Bangsar, KL untuk sesi konsultasi dan merasai pengalaman berejuvenasi di sana.

Sedikit mengenai Samkkya, adalah sebuah pusat perubatan alternatif berasaskan rawatan 'Ayurveda' dengan pakar dan terapis yang sememangnya sangat terlatih dalam rawatan jenis ini. Terdapat tiga cawangan dalam Samkkya Health Care Group, iaitu Samkkya Ayuverdic Clinic di Bangsar, Samkkya Ishak Ayurvedic Hospital (Health Care Instituition) di Melaka, dan juga Samkkya Yoga School bertempat di TTDI, Kuala Lumpur.


Ekspetasi awal kami, Samkkya Ayurvedic Clinic hanya sekadar spa yang menawarkan perkhidmatan urutan rejuvenasi berasaskan herba sahaja, tapi sebenarnya lebih dari itu.
Eh…bukan urutan lebih-lebih! Hahaha!

Jom aku terangkan info dan penerangan yang lebih jelas tentang apa itu ayurveda.

Apa Itu Ayurveda?
Mungkin ada di antara korang semua sama macam aku yang pernah beranggapan bahawa ayurveda itu adalah sekadar perubatan yang berasaskan herba, berasal dari India, dan terhad kepada ubat-ubatan dan pemakanan sahaja. Tetapi sebenarnya ia lebih dari itu…seriously...amazing facts is coming!
Secara ringkasnya, ayurveda ini lebih kepada satu sistem penjagaan kesihatan semulajadi. Diolah dari perkataan Sanskrit iaitu ‘ayur’, yang bermaksud life-kehidupan, dan ‘veda’ bermaksud ‘science-kajian’.

Kesihatan yang optimum adalah yang seimbang dari segala unsur dalam diri manusia iaitu minda, fizikal, dan keseimbangan semulajadi (nature balance).
Dalam terma ayurveda, keseimbangan ini meliputi aspek pemakanan (diet), perkumuhan (detoxification), fizikal, keseimbangan mental, dan juga keseimbangan unsur alam yang ada dalam badan kita.

Perghh….dah macam tulis tesis beb! Hahaha…OK sambung..

Keseimbangan Asas Manusia.
Semasa tiba di Samkkya, aku dan CK telah disambut oleh GM Samkkya sendiri iaitu Miss Averyl dan terus ke sesi konsultasi kesihatan oleh Dr. Shiv Kumar Vats, atau Dr.Vats, Pengarah Perubatan Samkkya Group merangkap pakar dalam bidang perubatan dan konsultasi rawatan Ayurveda….sambil minum ginger tea…and ginger tea again...hahaha!

Kiri : Miss Averyl yang sweet!
Untuk memulakan sesi, kami diminta mengisi form yang akan menentukan Body Constitution, iaitu keadaan semasa diri kita…tak ada chance nak tipu tau! Sebab segala details kena buat dengan betul…tiada rahsia katanya.

'Dosha' form. Analisis keadaan semasa diri individu.
Form tersebut akan menganalis tentang kita punya ‘Dosha’ iaitu kecenderungan kita dari segi fizikal, emosi, diet, pencernaan, perkumuhan…untuk dikategorikan kepada 5 unsur yang mana lebih dominan.
Falsafah Keseimbangan Vatha,  Kappa, Pitha.
5 Unsur Dominan – 3 Falsafah Keseimbangan.
Menurut Dr.Vats, dalam falsafah rawatan ayurveda dalam setiap manusia terdapat 5 unsur utama iaitu, Ruang, Udara, Air, Tanah, dan Api, di mana setiap unsur ini yang mana lebih dominan akan menentukan 3 keseimbangan tubuh badan dari segi ‘Vatha’, iaitu dalam pergerakan dan fungsi badan, pernafasan, refleksi, blood circulation, kedua ‘Pitha’, iaitu unsur cahaya, yang mempengaruhi suhu, tenaga, metabolism, penyerapan nutrisi dan perkumuhan toksin, dan juga ‘Kapha’, iaitu keseimbangan struktur fizikal, cecair dalam badan. Semua unsur ini berkait rapat dengan pemakanan (diet) dan gaya hidup kita (lifestyle).

Dr. Shiv Kumar Vats, Pengarah Perubatan / Pakar Rawatan Ayurveda Samkkya Healthcare.
Punca Segala Penyakit.
Selepas mendapat penerangan dan dianalisis ‘Dosha’ oleh Dr.Vats, beliau menerangkan antara sebab dan punca pelbagai jenis penyakit yang dihidapi berpunca dari ketidakseimbangan ‘Dosha’ tersebut yang selalunya bermula dengan mental – stress, tidak focus, emosi tidak stabil, dan gaya hidup yang tidak sihat – dari segi pemakanan, dan penjagaan kesihatan, kurang bersenam dan banyak lagi. Punca-punca ini akan menyebabkan toxin dan perkumuhan tidak stabil, tekanan sekeliling, dan akhirnya tubuh badan tidak seimbang dengan umur semasa.

Amboi…take note betul kan? Hahaha…Yes, I am taking it seriously.

Konsultasi 'Dosha', dan tahap kesihatan oleh Dr.Vats.
Konsultasi 'Dosha', dan tahap kesihatan oleh Dr.Vats.
Jadi selepas sesi konsultasi ini, baru aku dapat pandangan jelas tentang ketidak-sihatan badan sendiri. Selama ni main sumbat makan apa saja. Senam ala kadar, gaya hidup dan emosi yang tak bagus.


Melalui sesi konsultasi dan analisis itu, baru Dr.Vats akan mencadangkan gaya hidup dan diet yang sesuai untuk aku dan CK, apa yang perlu dielakkan, dan apa yang perlu ditukar, apa kelebihan dan apa unsur yang dominan pada diri kita. Banyak juga seh…hahaha!
 

Jadi, berdasarkan pemahaman aku, ayurveda ini sebenarnya bukan semata-mata tentang herba-rawatan alternatif yang mengelakkan atau menafikan sebarang ubat-ubatan moden, tetapi juga lebih kepada penjagaan keseimbangan tubuh dan mental sendiri.
Melalui Ayurveda, setiap penyakit atau keadaan tubuh badan ada rawatan yang tersendiri, dan dengan preskripsi dan terapi dari pakar si Samkkya, setiap rawatan adalah khusus untuk seseorang individu itu, bermula dengan terapi detox, dan berakhir dengan terapi rejuvenasi yang super relaxing!


Sesi Rejuvenasi – Pengalaman Pertama Full Body Massage!

Hahaha…fuhhh…tempting!
Selesai diskusi dan consulting dengan Dr.Vats, aku dan CK diberi peluang untuk merasa dibelai-belai, dimanja-manja semasa sesi rejuvenating atau urutan seluruh badan oleh terapis yang berpengalaman.

Mula-mula memang kekok sikit lah sebab seumur hidup belum pernah diurut full body macam tu…ada fun – in a good way, relaks, awkward sikit…hahaha..! But overall memang sangat relax and refreshing!

Abhyanga - Pati Minyak Urut Tulen
Urutan menggunakan ‘Abhyanga’, iaitu minyak yang digunakan dalam proses urutan dalam rawatan ayurveda ini dikatakan ibu segala minyak urut okey! Gila tak power! Hehehe…
Rawatan urutan badan ini dikatakan mampu untuk memulihkan blood circulation, menguatkan otot,  mengurangkan sakit-sakit badan, lesu, awet muda, bagus untuk kulit dan rambut dan banyak lagi khasiat seperti urutan badan yang lain.

Urutan kepala ala-Ayurveda - seriously the best head massage i ever had!
Urutan beritma ini dimulakan dengan urutan kepala…sampai berpusing-pusing kepala gue…seluruh belakang dan seluruh anggota depan, top-to-toe!

Samkkya Ayurvedic Healthcare,
Seriously rated --- suggested & awesome!
Full body massage. (Gambar dari FB Samkkya Ayurvedic Bangsar)

Thanks to Nabil, Averyl, Dr.Vats, Mr.Boss & all the therapist there for the warm greets!

So, kalau korang baca sampai habis apa yang aku membebel tadi, no problem punya untuk korang semua faham apa itu rawatan alternative ayurveda secara ringkas, dan kalau nak maklumat lebih lanjut, boleh lawat laman web www.samkkya.com.my atau hubungi +603 – 2287 2111 untuk penerangan yang lebih terperinci.