Friday, December 25, 2015

Video Tengah Malam - Rapuh

Salam.

Hi there! Haha!

Malam tadi, dalam stress layan last minutes assignments yang nak kena settle sebelum berangkat pe Penang 2 minggu lagi, entah apa saka aku layan Smule Magic Piano Apps, rekod sekali video ni guna phone biasa-biasa je....hihihi!

Serabut sikit lah...sambil-sambil layan sakit tekak sebab dah dua hari selsema.
Nah...layan ni sambil mencarut...Hahahaha!

Rapuh - Agnes Monica.



P/s : Chord dia guna numbering chord.


OK Bye.

Monday, December 21, 2015

Jatuh Cinta Lagi, Love Again (또 다시 사랑) - Lim Chang Jung (임창정)

Salam.

Hik hik hik (tersipu-sipu!)

Ini semua salah cikgu kacak Cikgu Hailmi!
Hahaha!

Macam ni, aku susah sikit nak absorb muzik Korea or Japan selepas di Kpop Jpop kan lima enam tahun kebelakangan ni. Pada aku, sekarang mereka lebih komersialkan seksis, feminism, tarian ghairah tak kena tempat walaupun lagu kelakar...dan yang paling kelakar semua muka baik lelaki dan lebih-lebih lagi perempuan 'sepesen' je...satu cetak plastic surgery! Susah nak kenal! Opsss!


Jangan kecam aku!
Sebetulnya aku pun pernah once upon a time jadi peminat pop muzik dari Jepun dan Korea masa zaman 'baru nak up' dulu, Glay, Utada Hikaru, Ayumi Hamasaki, Kiss, Morning Musume, Rain, dan beberapa lagi artis ngetop negara berkenaan. 
Siap kenal sorang-sorang, hafal lirik, pronounciation & tahu translation lagi faham!!! Hahaha!

Cuma bila dah sibuk bekerja, dah masuk usia 'tak kisah' ni..nak dengar muzik pun yang relaks-relaks je, yang soothing, yang tak terkinja-kinja...dan yang ada makna... ececececey!


Dan hari ni, aku rasa, selepas lagu "Kiss - Because I'm A Girl", aku rasa aku dah jatuh cinta balik dekat muzik dan lagu-lagu ballad Korea.

Ini semua punca dari Cikgu Hailmi yang baru balik dari Korea tu, dia post lagu ni dekat FB beliau;

임창정 (Lim Chang Jung) - 또 다시 사랑 (Love Again)


Ok. Melting. Layan je la.
Nah Lirik, Translation & Hangul Pronouciation!

Love Again (또 다시 사랑) – Hangul Pronunciation / Romanization (가사 발음 / 로마자)

a-p’ŭm-i jom dŏ ja-ga-jil-kka
ŭi-mi ŏm-nŭn man-nam-ŭl ha-da-ga
ŏ-nŭ nal gŭ-dae-ga hŭl-lin nun-mul
waen-ji na-wa gat-ta nŭ-kkyŏ-sŏ

i-rŏ-k’e gŭ-dae-rŭl chi-k’i-nŭn-‘ga bwa-yo
haeng-bo-k’a-go shi-p’ŏt-tŏn ‘gŭ-dae-rŭl
mol-lat-tŏn nu-gun-‘gal tto a-ra-ga-myŏn-sŏ
pun-myŏng haeng-bo-k’al gŏl ral-get-chi-man

nae-ga gŭ-dae-rŭl man-nat-ta-nŭn ‘gŏn
ŏ-tchŏ-myŏn hŭl-lŏ-ga-nŭn hŭn-han in-nyŏn-i-ran ‘gŏt nil-chi mo-rŭ-ji-man
o-nŭl-to da-shi tto da-shi sa-rang-hae-yo
sa-rang ŏn-je-na i-bŏn-i ma-ji-ma-gi-ra-myŏ
ch’ŏ-ŭm-in dŭt ch’a-ja-o-ni-kka

ŏ-nŭ nal gŭ-dae-ga sum-gin nun-mul
waen-ji na-wa gat-ta nŭ-kkyŏ-sŏ
i-rŏ-k’e gŭ-dae-rŭl chi-k’i-nŭn ‘ga bwa-yo
haeng-bo-k’a-go shi-p’ŏt-tŏn ‘gŭ-dae-rŭl
mol-lat-tŏn nu-gun-‘gal tto a-ra-ga-nŭn ‘ge
hok-shi du-ryŏp-ki-do ha-get-chi-man

nae-ga gŭ-dae-rŭl man-nat-ta-nŭn ‘gŏn
ŏ-tchŏ-myŏn hŭl-lŏ-ga-nŭn hŭn-han in-nyŏn-i-ran ‘gŏt nil-chi mo-rŭ-ji-man
o-nŭl-to da-shi tto da-shi sa-rang-hae-yo
sa-rang ŏn-je-na i-bŏn-i ma-ji-ma-gi-ra-myŏ
ch’ŏ-ŭm-in dŭt ch’a-ja-o-ni-kka

chŏl-tae u-ri ja-gŭn da-t’um-jo-ch’a ha-ji ma-yo….
i-byŏl hu-en sŏ-un-ham-man
ka-sŭm-so-ge nam-ŭ-ni….
sa-so-han ‘gŭ p’yo-hyŏn-i gŭ mal-tŭ-ri
ŏn-je-na na-e-gen ch’am
ko-ma-ul gŏ-ye-yo

nae-ga gŭ-dae-rŭl man-nat-ta-nŭn ‘gŏn
ŏ-tchŏ-myŏn hŭl-lŏ-ga-nŭn hŭn-han in-nyŏn-i-ran ‘gŏt nil-chi mo-rŭ-ji-man

o-nŭl-to da-shi tto da-shi sa-rang-hae-yo
sa-rang ŏn-je-na i-bŏn-i ma-ji-ma-gi-ra-myŏ
ch’ŏ-ŭm-in dŭt ch’a-ja-o-ni-kka
sa-rang ŏn-je-na i-bŏn-i ma-ji-ma-gi-ra-myŏ

Love Again (또 다시 사랑) – English Translation Lyrics (가사 영어 번역)

I’m wodering if the pain is a little smaller
While a meaningless encounter
One day the tears that you have shed
Feeling somehow like me

That’s why I take care of you
You, wanted to be happy
You’re going to go out you didn’t know yet
I know you obviously be happy

The thing, I met with you
I don’t know it’s passing a common bond or not
Even today, I love you again
Love is always bring back like the first time
With saying this is the last time

The tears, one day you hidden
Feeling somehow like me
That’s why I take care of you
You, wanted to be happy
It may be afraid that go out with someone you didn’t know yet

The thing, I met with you
I don’t know it’s passing a common bond or not
Even today, I love you again
Love is always bring back like the first time
With saying this is the last time

Do not ever do fight even little thing
Only sadness will remind in our heart after farewell
The minor express and words
It’ll always truly grateful for me

The thing, I met with you
I don’t know it’s passing a common bond or not

Even today, I love you again
Love is always bring back like the first time
With saying this is the last time
With saying this is the last time
Dari pagi sampai bawa ke petang dok ulang-ulang, humming-humming...ehh! Angau pulak rasanya! Hahahaha! Kbai. (Malu --- blushing!)~~~


Friday, December 18, 2015

Momen2 Matluthfi - Lebih Matang

Salam,

Ahad lepas aku dan rakan blogger Razzwey, Sueizza, Yanty Lee dan Yaya Cendana telah mendapat peluang eksklusif dari Puteh Press, untuk bersama-sama Geng PTS dan rakan media lain menghadiri majlis pelancaran buku kedua dari Vlogger/Youtuber terkenal, iaitu Matluthfi, di MPH Bookstore, NU Sentral Mall, Kuala Lumpur.


"Momen2 Matluthfi" - adalah buku kedua terbitan Puteh Press dari Matluthfi selepas kejayaan buku pertama "Catatan Matluthfi" yang telah terjual sehingga lebih 125,599 naskah sehingga November 2015! Dan menurut wakil dari pengurusan Puteh Press, Encik Mohd Ikram Mohamad Noor Wazir, sasaran untuk buku kedua ini lebih tinggi dan meluas kerana kali ini, gaya dan idea penulisan Matluthfi lebih matang dan 'berisi'...bak rujukan kamus urban lebih #deep!
Sementara menunggu majlis bermula, aku sempat membaca sekali imbas momen-momen Matluthfi yang dikarang dengan lebih kemas, dan bagi aku, berbanding buku pertama, buku kedua ini menunjukkan sisi Matluthfi yang lebih matang dalam mengulas isu-isu terkini atau pun kisah-kisah personal beliau, tetapi dengan gaya yang lebih santai dan tak ada lah merapu sangat pun, and of course, loghat Utagha dia pun bawa sekali dalam buku! Hehe!


Dan, seperti yang dijangka, ruang legar MPH Bookstore di NU Sentral Mall penuh dengan peminat-peminat Matluthfi, especially gegadis~Hahaha!
Mana tidaknya, selain majlis penyampaian hadiah pemenang komen terbaik di posting laman Facebook Puteh Press, dan juga acara utama iaitu pelancaran buku tersebut, for sure acara 'greet&meet' Matluthfi bersama-sama peminat dan juga sesi autograf bagi peminat-peminat yang dapatkan buku "Momen2 Matluthfi" on the spot, dan ada juga yang bawa sekali buku "Catatan Matluthfi" tu....sakan angpa noo! Meriah betul!


Dan, usai majlis, kami bersama rakan media yang lain telah dijemput untuk sesi sidang media secara santai bersama Matluthfi dan pihak pengurusan Puteh Press.

Apa yang menarik perhatian aku ialah, Matluthfi menjelaskan sebelum beliau membuat apa-apa posting melalui penulisan di status FB ataupun entri vlog beliau berkenaan sesuatu isu-isu semasa, yang mana mungkin sensitif pada pandangan beberapa pihak, beliau akan meneliti dan memastikan kandungan sesuatu isu itu benar, fakta atau auta, atau propaganda ataupun apa sahaja, dinilai dan beliau akan mengulas mengikut pandangan peribadi beliau sendiri apabila isu-isu tersebut dah mulai reda. Dalam santai, dan loqlaq, ada juga kematangan mamat ni eh? Haha! Good job bro!

Sebelum balik, autograf dan selfie dulu lah ye!
So, my suggestion : RECOMMENDED! Dan kalau korang yang ingin mendapatkan buku "Momen2 Matluthfi" ini, boleh dapatkan di MPH Bookstore yang berhampiran, atau beli online je di Bookcafe (KLIK SINI).

Terima kasih kepada pihak Puteh Press & Geng PTS!

OKbai, Salam!

El & Kate Magic Potion - Segarkan Muka Berkeladak

Salam...

Hahahaha! Apakah tajuk itu! Layan je lah!

Past few weeks ada yang introduce satu produk kosmetik, iya kosmetik ye, EL&KATE Magic Potion Rejuvate Water.




Magic Potion? Haha....mak esah sangat kan magic-magic ni.
Tapi yang ini serious ala-makesah juga, cuma takde unsur tahyul ye!



No filter.
No 360°.
No mak esah.

No dukun.
No susuk.




"Magic Potion Rejuvanate from EL&KATE its just a plain antioxidant water based rejuvenate spray."

Simple. Anytime, Anywhere...gitu!
Lelaki boleh guna ke? Boleh lah...takde kecut punya ehem tu...spray kat muka je pun!
Risikonya satu je, baca testimoni bawah ni;




Apa daa lelaki sibuk nak pakai produk-produk kecantikan ni semua kan?

Kesah pulak aku..? Haha! Tak adalah, daripada wajah nampak hazab, tak terurus, apa semua kan. Kita berusaha lah, nak pula macam aku banyak kerja berurusan dengan orang ramai...kena lah helok sikit kan.. Helok tak??

Selepas merempit seharian, minyak, asap, jerebu, habuk, sebelum tidur, lepas cuci muka...bila-bila rasa tak selesa, muka kering ke apa....spray je. Abang cantik ke tidak?

Sedikit info;

*MAGIC POTION dapat melindungi kulit dan mempertahan PH nya.
*MAGIC POTION mencegah kerosakan kulit dan sebagai pelindung kulit.
*MAGIC POTION bertindak sebagai pelembab yang mencegah kekeringan kulit wajah.
*MAGIC POTION dapat mencerah dan mengengencangkan kulit.
*MAGIC POTION juga dapat membantu kulit wajah kelihatan segar bermaya.
*Dan paling paling BEST ialah ANTI AGEING kerana dalam kandungan beauty water itu sendiri mengandungi anti oksida yang tinggi. 


So, kalau nak cantik boleh contact di page ini EL&KATE atau hubungi;

ORDER -  019 3843524
AGENT/STOCKIST - 010 5886588


Ahahahahaa...! Okbai!