Monday, October 24, 2016

Khasiat Dan Kebaikan Susu Kurma

Salam,

Dah macam blog kakak-kakak sangat berkongsi khasiat makanan kan? Haha.


Actually, this lately aku ada satu menu kegemaran baru. Sebenarnya tak berapa baru sangat, kalau bulan Ramadhan selalu je buat --- SUSU KURMA atau Kurma Susu...ehh! Sama je lah.

Selalunya susu dan kurma ni memang 'menu malas' aku kalau bulan puasa. Haha. Kenapa malas? Sebab senang sangat nak buat. Dan serious kenyang sangat-sangat! Kalau malas keluar makan malam, belasah je susu dengan kurma, tambah oat atau Nestume sikit.

*Kurma + Susu + Ais + Oat (optional) + gula (optional), rendam semalaman, dan kisar waktu pagi atau bila nak minum ala-ala milkshake ke, ice blended ke..ikut suka anda.
Susu Kurma SegarFarm Fresh - RM8.50 --- beli di office, macam mahal je.

Sekarang ni pula dah ada eh orang menjual Susu Kurma Segar yang dah siap campur.
Senang hidup kan? Ada yang susu lembu, ada yang susu kambing, susu ibu je belum ada lagi. Haha!
Puncanya aku rajin buat entri ni, tadi aku singgah cafe di office, tengok ada lagi stok Susu Kurma Segar Farm Fresh yang tersohor tempoh hari. Ala, masa bulan-bulan puasa lepas, hai-lah kakak-makcik bawang gigih sangat kan menjual dan mempromote susu kurma ni. Siap ada delivery lagi. Lepas bulan puasa lesap semua agen, delivery semua krik-krik-krik. Lepas tu ada seorang staff tanya, minum susu kurma nak kulit cantik ke? Eh..motips? Abang dah memang cantik ye! Haha!

Siapa ada buat jual-jual boleh tinggal contacts dan kawasan menjaja di ruangan komen ye.

Rupanya, selain mengenyangkan, bagi tenaga dan sedap, rupanya banyak lagi KHASIAT DAN KEBAIKAN SUSU KURMA ni.
  • Dapat mengatasi insomnia atau susah tidur.
  • Mengobati lemah otot, pegal-pegal serta lesu.
  • Mengatasi batuk secara alami.
  • Menghilangkan gatal-gatal di dalam kerongkongan.
  • Mengurangi pengeluaran sel darah putih.
  • Mengatasi sakit usus besar.
  • Menambah nafsu makan seseorang.
  • Mampu mencerdaskan otak dengan memperkuat daya ingat.
  • Menambah tenaga seksual orang dewasa.
  • Mempercepat pertumbuhan anak.
  • Melancarkan peredaran darah didalam tubuh.
  • Membantu mengurangi pendarahan saat ibu melahirkan.
  • Membantu mengurangkan alahan kulit dan bagus untuk kesihatan dan kesegaran kulit. 

Patutlah dia kata nak cantikkan kulit kan?
Tenaga dan kesuburan ehem-ehem pun boleh. Hehe!
Susu yang aku beli jenama Farm Fresh ni memang sedap kot. Tapi kena alert dengan expired date dia, sebab Farm Fresh ni memang susu segar betul-betul segar, tak ada pengawet rasanya, memang kena habiskan cepat, cuma kalau nak beli banyak tu kena minum cepat-cepatlah. Aku ni beli asal rasa nak minum baru beli, tak reti nak borong simpan stok banyak-banyak.

Oklah. Itu saja nak share.

Sumber gambar sendiri dan aku Google, lupa amik kat site siapa tadi. Hehe. Kbai.

#JournalJeeb