Wednesday, November 16, 2016

[ISU SEMASA] Kenaikan Kadar Caj Rawatan Hospital Kerajaan 2016

Salam,

"Caj Hospital Kerajaan Naik 50 Peratus!"
 

Itu adalah antara tajuk berita yang panas dari laman pojok dan akhbar tabloid semasa yang membuatkan ramai rakyat Malaysia, khususnya netizen meroyan-royan meratap pilu dan marah-marah sejak hujung minggu lepas. Haha!

Relaks. Aku faham. Siapa tak marah dan terasa kan? Sebagai rakyat marhaen macam korang semua, sedikit sebanyak confirm panas gila kan dengan isu ni. Kira macam berturut-turut, setiap bulan ada saja isu kenaikan kos kehidupan, ini pula kos yang paling penting iaitu kos perubatan dan kesihatan kita, kan?

Tapi, rasanya ramai yang masih keliru dan perlu faham betul-betul kadar kenaikan yang dimaksudkan itu, so aku nak share penjelasan dan rasional kenaikan caj rawatan perubatan tersebut. Kena fair-and-square lah kan? Kalau semua benda kita nak hentam, siapa yang betul, kan?


"Saya tertarik untuk memberi sedikit pandangan mengenai isu pengemaskinian cas rawatan hospital di KKM, dan kami dapat lihat pelbagai reaksi dari isu tersebut. Sebelum itu, mari kita berlapang fikiran dan fahami semula mengenai isu ini. Jelas diterangkan bahawa perubahan caj adalah pada kelas 1 dan 2. Kelas 3 tetap tidak berubah. Ini perlu difahami dulu. Dan pesakit yang menggunakan fasiliti ini hanyalah sebanyak 1.6%, selebihnya menggunakan fasiliti kelas 3.
Memang benar, jika kita bercakap mengenai kenaikan, tak ada siapa yang akan suka. Orang memanglah marah, kenapa semuanya kena naik, tapi sebenarnya tak semua pesakit akan merasa kenaikan ini. Mereka yang menggunakan fasiliti kelas 3, golongan OKU, penerima bantuan kewangan, pelajar sekolah, penderma darah dan penderma organ semuanya akan diberikan pengecualian."

Menurut Dr Khairul Hafidz Alkhair bin Khairul Amin, salah seorang pegawai dari Kementerian Kesihatan Malaysia ini juga, sebenarnya rakyat Malaysia sangat beruntung, dari sudut kesihatan kerajaan dah bantu banyak.

"Saya belajar di Indonesia, dan saya rasa sendiri bagaimana sistem kesihatan di sana. Mereka tidak ada sistem bersubsidi seperti di Malaysia. Nak masuk ke emergency kena bayar deposit Rp200,000-500,000 (rm100-200), dah bayar baru boleh masuk, tak bayar ada hospital kerajaan tak benarkan pun masuk. Di sini, bayaran tolak tepi, nyawa kami utamakan dulu."

Setiap ubat-ubatan mereka perlu bayar sendiri. Doktor akan berikan perskripsi ubat dalam wad dan mereka akan bawa perskripsi ubat tu ke farmasi dan beli ubat-ubatan tu, baru ubat diberikan di dalam wad. Sampai IV drip Normal Saline tu pun mereka kena beli dulu, baru akan diberikan kepada pesakit. Di sini, ubat-ubatan adalah PERCUMA atau bayarannya adalah minimal.

Untuk setiap pemeriksaan darah mereka kena bayar. Di Malaysia, kalau kita nak ambil apa-apa darah, ambil sahaja. Di sana, nak ambil Full Blood Cont (FBC) pun mereka akan tanya pesakit, kadang-kadang hanya ambil bacaan Hb sahaja, atau Platelet sahaja, sebab pesakit tak mampu bayar, bayangkan macam mana nak melihat keadaan pesakit denggi dari hari ke hari dengan parameter yang terhad begitu.
"Setiap kali nak xray kena bayar, apa lagi buat ultrasound dan MRI. Orang kita, akan diberikan percuma atau dikenakan bayaran minimal, cuma perlu menunggu sedikit lama untuk giliran mereka."
Bukan nak buat perbandingan, tetapi inilah perkara yang betul dan tak perlu kita nak pertikaikan lagi. Lihat saja kos-kos caj rawatan perubatan swasta, ada yang tak berapa munasabah pun kan? Tapi semua mampu ke? Selain jika ada insurans dan medical card, ramai ke dari kalangan kita sendiri yang betul-betul ada simpanan untuk rawatan berpuluh-ratus ribu itu? Aku sendiri pun belum mampu. Dan sebab itu aku pun cuba faham juga isu ni.
"Akan ada orang tanya, kenapa Indonesia? Bandinglah negara lain yang lebih maju, semua free! Betul, memang lah percuma, tapi janganlah ambil dari satu sudut sahaja, kena lihat sistem negara mereka secara keseluruhan juga, sistem percukaian dan sebagainya."

Dan mulai bulan ini, kerajaan terpaksa menaikkan caj rawatan, tapi bukan semua yang terasa, hanya kepada GOLONGAN YANG MAMPU sahaja (kelas 1 & 2), yang lain kekal dibantu.

Yang ini kita kena sama-sama faham, dan sepatutnya beruntung kalau kita hanya dapat masuk KELAS 3, yang orang kata tak selesa, terlalu ramai orang, sesak, serabut, rasa miskin...habis dah memang kita rakyat-rakyat sahaja kan?

Tahu tak, KELAS 3 ini, pemantauan dan penjagaan dari para perawat adalah lebih diutamakan di semua klinik dan hospital kerajaan, di samping berhampiran unit-unit kritikal yang lain? Because, they did care. Sebab, Kelas 1 dan 2, adalah sebetulnya untuk pesakit yang berkelayakan dan sudah stabil sahaja, yang mahukan lebih privasi dan mampu untuk bayar tambahan caj rawatan. Aku faham benda ini, sebab aku pun beberapa kali juga keluar-masuk hospital.

Ubat-ubatan yang kita dapat tu, memang seriously yang paling mahal-mahal dan berkualiti, ada kita kisah tak? Ada yang datang sebab nak minta MC sahaja, ubat-ubatnya ke mana?
 

Soal lambat, sesak, masa temujanji yang terlalu lama, kita kena faham dan bertolak ansur sedikitlah, jika betul-betul memang memerlukan rawatan yang segera, aku pasti pihak hospital tak akan sengaja melengah-lengahkan urusan dan rawatan kepada sesiapa sahaja kan? Mereka pun sangat tertekan bila sesak, kekurangan fasiliti. Yang tidak kritikal dan masih ada waktunya, (walaupun orang kata sakit dan mati kita tak tahu waktunya), kita pun kena banyak bersabar, dan kalau ada rezeki lebih, ikhtiar jalan lain, cara lain, tempat lain dan juga hospital swasta yang berbayar mengikut kehendak kita kan.

Aku cuba untuk berlapang dada, faham dan tidak selfish dalam isu ini, sebab aku pun duduk dalam line perkhidmatan awam, dan tahu akan segala isu yang berkaitan kenaikan caj seperti ini.

It is not just about our sucks politics' systems atau yang sebab orang tidak suka siapa-siapa ataupun apa-apa, it is about our benefits dan their rights (pihak terlibat). Dan yang aku perhatikan, yang beriya-iya marah-marah mengutuk-ngutuk staff kesihatan ini, mereka yang terlebih mampu, ada panel clinic, ada bisnes, insurans mahal-mahal, mereka yang lebih-lebih provoke kawan-kawan yang belum faham. Dah kenapa?

"Yes, this is not a popular decision, but it is the right thing to do..."

Sekian. Perghhh...panjang bebel. Kbai.

#journaljeeb