Friday, December 23, 2016

Peniaga Online Tak Ada Etika!

Salam, selamat pagi, salam Jumaat al-Barokah!
Barokah ke tak barokah uols?
Ada 'Assalamualaikum' tak semalam? Ahaha!



Peniaga online ni, aku cukup hormat.
Ramai kawan-kawan aku usahawan online.
Ramai sangat best friend aku yang berniaga online ni.

Mereka sangat rajin, dedicated dan kerja sangat keras.
Murah rezeki, semakin maju dan jenama pun makin viral, trending.

Serious respect. Sebab kita kenal dari dia berniaga kecil-kecil, sikit-sikit, terus boom!
Dan ada ramai juga jadi kawan selepas aku jadi customer mereka, atau bantu buat product review, paid campaign, etc.


Annoying sia!

Cuma, yang baru-baru mula nak berniaga online ni, sama ada betul keluar product jenama sendiri atau buat dropship, dan baru buat akaun-akaun media sosial, jangan perangai jelik sangat boleh tak?

---1. Ada musim segerombolan geng attack follow, like & komen c&p pada mana-mana posting kita, which is aku layankan je, support, follow semula, walaupun bukan main kita kena request pulak sebab akaun private, nak berniaga tapi private account. But, it's still okey. Jaga market, jaga harga katanya. Konon lah.

---2. Bila kita bantu atau sedang buat paid posting atau promosi product lain, ada yang c&p komen promo product mereka pula, iaitu jenama pesaing, ramai-ramai siap ada agen setiap kawasan sorang-sorang komen, which is sangat tak menghormati peniaga lain.

---3. Sama dengan point no.2, tapi ada tambahan memburukkan/merendahkan mempertikaikan product yang kita bantu review, paid job atau promosi, dan sempat tinggal link, contact, dan info product dia pula. Which is, perangai keji, phd, dan biadap!
 
---4. Jenis komen banyak-banyak, follow-to-follow, okey layankan je, kita follow dah, support like dan komen sikit, bagi posting naik balik, lepas dah batak follower, unfollow kita, kita pun tak batak nak follower, tak ada pasang unfollow apps, cuma yang kantoinya, selang dua tiga hari follow balik, dan komen random c&p yang sama. Kau dah kenapa syaiton? Kelakar ke rasa buat macam tu giler?!

 
---5. Berniaga, post product, nak tahu harga dan kos dan penghantaran, kena PM. Dah PM, seen, lepas dua tiga minggu, sebulan, baru reply. Alasan customer terlalu ramai. Kan kau dah pening sendiri, asal up kena PM, asal up kena PM. Tak bersedia mental & skill nak cover potential customer. Kita dah sempat singgah shopping mall, bazaar dan downtown dua kali beli barang tu, siap kawan kirim lagi sementara tunggu kau reply kak. Hye-hye bye-bye je lah.


---6. Paling membosankan. Modal sikit, tak mampu nak bayar paid campaign, just boleh bagi product untuk review. Ada yang bagi gambar resolusi zaman Nokia kamera 2mp, gambar brocher dalam selimut pun ada.

Okey, boleh saja, ikut keadaan lah, bantulah juga, esp sesama bangsa katanya. Dah selesai posting, orang tanya info detail, kita pass pada dia, tapi krik³ tak reply, barang customer tak dapat, customer marah kita juga, tanya tak reply, minta respond tak reply, barang bermasalah, lepas tangan. Kata busy, tapi update gambar sendiri selfie², gambar anak, gambar binatang, flora fauna, kat akaun sosial media untuk berniaga, lepas tu mengadu posting kita tempoh hati tak menjadi, tak viral, tak berjaya 'influence' customer, tak minat nak bayar kita next time.


Padahal, kau nak promo product sendiri pun menceceh je lebih, konon nak ikut trend copy writing teknik jual cerita masakini, tapi gambar pun malas nak snap lawa-lawa, selambak 10-20 items buat collage photogrid.


Wei keranda mayat..! Rezeki susah masuk sebab perangai kau lah pundek! Pemalas sangat, acah-acah usahawan saja. Orang jual perfume, gasak kau nak jual juga, minggu depan handbeg, minggu satu lagi jual krim kurus tinggi, customer baru nak tanya perfume, dah kata tak jual pulak. Kau skizo ke bipolar nak tukar-tukar ni



Perangai enam jahanam ni kalau kau tak buang, jangan harap kawan-kawan, sedara mara, nak tolong promote, support beli, blogger atau social media newbie² pun segan nak ambil job paid campaign, binatang pun tak sanggup nak layankan karenah kalau macam itu punya perangai.

Sekian! Haa..menangis? Pergi bucu katil sana!

*petir ganda²³

#journaljeeb