Friday, May 13, 2016

Big Daddy's Family Cafe - Cafe Hipster di Johor Bahru

Salam,

Hatrik dari beberapa entri lepas tak boleh move on dengan entri-entri makanan kan? Ahahaha!
Bertabahlah...tak boleh tak share dengan korang semua, dah nak masuk bulan Ramadhan nanti macam rasa bersalah pulak nak tulis entri makan-makan nanti, kan? Haha.

Lepak Cafe Hipster JB.
Hujung minggu lepas, lepas habis event di Stadium Larkin, dalam jam lebih kurang 12.00 tengah malam, macam biasalah, saka supper aku dah minta pengeras...haha! So, badan dah penat seharian cover event perfume Johor Southern Tigers dengan team Legacy Perfume, kitorang terus ke Bandar Baru Uda, area Tampoi, dalam JB jugak lah, lepak-lepak supper di satu cafe yang memang stylo gila - Big Daddy's Family Cafe.

Big Daddy's Family Cafe, Bandar Baru Uda.
Ingatkan tak ramai lepak-lepak waktu-waktu macam tu, tapi ternyata abang silap dik, full house sangat kat sini! Nasib baik dah kawtim awal-awal dengan tauke...hehehe!

Lapar lettuw!
Dari luar dah nampak cafe ni, lain, rare dan unik, atau bahasa modennya - #Hipster!
Dan masuk ke ruangan dalamannya, seriously lain dari yang lain, simple, tetapi unik dan yang paling penting, selesa untuk bersantai dan relaks tengah-tengah malam dengan family dan kawan-kawan.

Simple, Santai dan Selesa.
Cafe Yang Santai dan Selesa.
Menurut Jeaa, salah seorang pemilik dan pengurus cafe ni, restoran yang berkonsepkan 'family-cafe' ini diusahakan bersama-sama beberapa keluarga terdekat, dan baru sahaja mula beroperasi sekitar pertengahan 2015, dan usaha beliau juga mendapat sokongan kawan-kawan rapat beliau, dengan dekorasi dalamannya kebanyakannya adalah DIY, dan sebab itu suasana lebih relaks dan santai dengan family oriented. No wonderlah kan, nama pun 'family-cafe', best gila kan kalau semua orang terdekat kita support! Gerek lah Jeaa!


Menu Masakan Tempatan dan Moden.
Menu kat sini pun boleh tahan special jugak, ada menu masakan tempatan, macam nasi ayam penyet, daging penyet, ada Western Food, ada masakan goreng-gorengan ala-carte, ada dessertsnack kudap-kudapan, dan juga minuman yang semuanya homemade specialty created! Sentuhan dan gabungan idea mengikut citarasa moden dan fusion...gitu! Tulis pasal cafe hipster ni kena guna term-term yang bombastik sikit kan...hahaha!


Dan yang paling mencuri perhatian aku ibarat Ayda Jebat menjadi Pencuri Hatiku itu, ialah tiga menu paling sodap aku makan malam tu, Penang Kueh Teow, Creamy Meatballs, dan juga Pisang Cheese dia...seriously meleleh beb! Kueh Teow dia ngam-ngam soy, tak kering sangat, tak basah sangat, dan sangat sedap okey! Creamy Meatballs tu, juicy, lembut, cukup masak, dan kalau nak compare dengan meatballs kedai perabot terkenal tu, aku lebih jatuh cinta dengan BDFC punya meatballs kot! Hahaha!

Penang Kueh Teow
Creamy Meatballs
Pisang Cheese
Dan over the top punya satisfaction malam tu ialah, malam-malam buta dapat makan pisang goreng, dengan cheese, tabur-tabur Oreo, dengan ais krim vanilla....kau rasa? Gila tak tempting kan? Patutlah ramai gila lepak kat sini, menu pun ringkas-ringkas je, simple, walaupun ada menu main dishes yang berat-berat, masih ada lagi pilihan menu ringkas tetapi berbaloi-baloi!

Hotspot Budak JB.
Seronoknya lepak kat sini, cafe ni dibuka setiap hari bermula jam 12.00 tengahari, sehinggalah jam 2.00 pagi korang boleh mereput kat situ, tak ada hal punya...semua menu ready to cook tak kira waktu, dan kat sini juga jadi hotspot untuk lepak-lepak bagi generasi muda JB sebab ada macam-macam jenis perisa shisha --- memang best lah kan bro! 

Layan shisha dulu bro!
So, kalau korang singgah JB, tak tahu nak lepak mana dah malam-malam, boleh lah lepak kat Big Daddy's Family Cafe ni, yang terletak di Jalan Padi, Bandar Baru Uda. Landmark dia mudah je, kalau dah waze tak jumpa, cari saja Pusat Perodua BBU, dan berdekatan dengan kawasan hotspot lepak-lepak Kilang Bateri yang terkenal kat JB ni.

Ada Barber Shop.
Selain dari konsep dine-in, dan juga ada sebuah kedai gunting rambut (Big Daddy's Barber) dalam cafe ni, BDFC ini juga ada perancangan untuk menambah perkhidmatan delivery sekitar Johor Bahru, dan juga sedia menerima tempahan untuk majlis-majlis sambutan birthday ke, nak tepung tawar ke, nak sambut boifren baru ke...ikutlah, boleh nego dengan Jeaa... Hehehe!


Thanks Jeaa and the team atas layanan yang sempoi gila malam tu! Korang mesti singgah! Recommended!

All the best, and keep a good serve! 

Telefon : +6013 - 433 1204 (Jeaa)

Makan Tengahari Paling Best Di Restoran Sri Bayu Perdana Johor Bahru.

Salam...
Hey~ Orang Johor cuti kan hari ni? *tetiba*

Lapar!
Selalunya bab nak keluar makan tengahari ni yang paling leceh gila kan, sebab tekaknya orang kita ni selalu nak makan yang berat-berat, yang berlauk macam-macam sangat kan?

Macam tu juga lah kitorang masa travel ke Johor Bahru hari tu, dah sampai ngam-ngam waktu lunch, memang lah aku ni orang Johor, tapi selalu balik kampung makan kat rumah mak saja...hehe!

Restoran Sri Bayu Perdana, Larkin Perdana Johor Bahru.

Restoran Terkenal Di Johor Bahru.  
Nasib baik kebetulan dapat jemputan untuk makan tengahari di Restoran Sri Bayu Perdana, yang terletak di Larkin Perdana. Dengar nama restoran macam gah, tapi rupanya memang betul-betul dah terkenal di kalangan pelancong yang singgah di Johor Bahru ni, even dari Singapura, Batam dan juga penduduk tempatan, best sangat ke?


Lauk-pauk Masakan Melayu Ala-Kampung
Masuk sahaja ke Restoran Sri Bayu Perdana ni, dah terbau-bau masakan ala-kampung, seriously terus tak sabar nak rasa...membuak-buak nafsu makan kita wakkk! Hahaha!

Menurut Tuan Haji Wahab Muslim, pemilik restoran ini, Restoran Sri Bayu ni dah beroperasi sejak tahun 2000 lagi! Dah 16 tahun beb! Apakah rahsianya? Jeng3! 

Restoran yang beroperasi seawal jam 6.30 pagi ini bukan sahaja terkenal dengan sarapan Nasi Lemak Daun Pisangnya pada waktu pagi, tetapi ada Soto, Roti Canai dan pelbagai lagi menu sarapan tempatan.

Asam Pedas Johor.
Untuk makan tengahari, memang heaven gila sebab ada lebih kurang 70+ jenis lauk pauk masakan Melayu ala kampung, yang orang cakap 'masakan ibu-ibu, mak-mak kita' disediakan, boleh makan ikut pilihan masing-masing. Pergh! Meleleh siot! Antara yang istimewanya ialah Asam Pedas, Nasi Tomato, Ayam Masak Merah, Ikan Bakar, Ayam Ikan Percik...ehhh macam-macam lagi lah...konsepnya "..you name it!" gitu!

Ulam-ulaman dan rerojak.
Aku sendiri pun berbelah bahagi nak makan lauk apa...ahahaha..janji yang penting ada tempe goreng dengan sambal kicap...heaven wa cakap lu! Barulah #JOHO!

Okey, yang ini abang punya sorang! Tempe Goreng dan Sambal Kicap!
Restoran ini beroperasi pada hari Isnin-Jumaat, sehingga jam 6.30 petang, so lepas lunch boleh singgah lagi untuk minum petang pulak, ada pisang goreng, bubur kacang, bubur pulut hitam, cucur-cucur, rojak dan macam-macam!



Harga Yang Berpatutan.
Yang menarik dan tertariknya di sini, walaupun sini area JB, Larkin, yang lebih kurang kawasan bandar membangun macam area Lembah Klang, tapi harga makanan kat sini maintain berpatutan dan berbaloi. Nasi, lauk, sayur, plus air sekali, boleh dapat serendah RM5.00 lagi. Tuan Haji Wahab kata, mereka kena consider juga sini kawasan ramai pelajar, pekerja kilang, penduduk tempatan, tak perlu nak mahal-mahal sangat lah kan! Alhamdulillah...semoga murah rezeki Tuan Haji...Amin!

Ruang dalaman restoran yang luas dan selesa.
Bersama Tuan Haji Wahab dan isteri, berbaju kotak, bertudung hijau.

Istimewa Bulan Ramadhan.  
Memandangkan kita dah nak masuk musim berpuasa di bulan Ramadhan, restoran ini juga masih beroperasi seperti biasa, cuma bermula lewat sikit lah jam 2.30 petang macam tu, makanan dah disediakan macam biasa, konsepnya pun selain dari berbuka di sini, boleh cedok-cedok, bungkus-bungkus, dan take away bebeh! Tiada konsep buffet macam sesetengah restoran, iyalah, bukannya larat pun nak makan semua sekali ye dok? Elakkan pembaziran gitu. Menu bulan Ramadhan juga lebih pelbagai dengan kuih-muih tradisi tempatan, dan waktu operasi sehingga jam 9.00 malam untuk bagi peluang yang tak sempat berbuka semasa waktu Maghrib tu...haa--awesome kan?


Pelbagai jenis kuih-muih untuk berbuka puasa.
Perkhidmatan Katering.
Restoran Sri Bayu Perdana ini juga ada menyediakan perkhidmatan katering lauk-lauk masakan Melayu ala-kampung, dan kalau nak reserved, nak tempah katering boleh hubungi terus Tuan Haji Wahab (+6019 - 734 4646) atau boleh hubungi butiran di bawah!
 

Jadi, jika korang semua ada di sekitar Johor Bahru, kawasan Larkin Perdana, jangan lupa singgah sini sebab memang totally recommended!

Licin!

Thursday, May 12, 2016

Southern Tigers By Legacy - Haruman Untuk Peminat JDT

Salam... 

Yeehaa! Lama tak balik JB...Si Tanggang sangat kan? Ahahaha!


Baru-baru ni aku bersama beberapa blogger hebat dari social media team telah berkesempatan ke Johor Bahru untuk majlis pelancaran "Southern Tigers By Legacy", iaitu perfume yang dikeluarkan khas dan eksklusif untuk peminat pasukan bola sepak Johor Darul Takzim - JDT, di 'Home of Southern Tigers, iaitu Stadium Tan Sri Dato' Haji Hassan Yunos, Larkin. Perghh! JDT siap ada perfume siot!


Sidang Media Legacy Perfume.
Pelancaran yang bermula seawal jam 3.00 petang itu dimulakan dengan sesi Sidang Media dari pengeluar haruman rasmi ini, iaitu Legacy Perfume, jenama dari syarikat Richway International Sdn Bhd (RISB).

Pengarah-pengarah Richway International SB, bersama teraju utama Johor Southern Tigers, Encik Rezal Bin Dato' Rahim.
"Southern Tigers by Legacy"
Menurut kata CEO dari RISB, Encik Badrul Aswani, Legacy Perfume yang telah dikenali dengan haruman eksklusif pasukan bola sepak Kedah iaitu "Hijau Kuning", dan juga mengeluarkan pelbagai jenama eksklusif lain telah mengambil inisiatif untuk bekerjasama pula dengan Johor Southern Tigers untuk mengeluarkan haruman rasmi pasukan JDT, bagi menghargai sokongan peminat-peminat pasukan bola sepak ini, dan juga pencapaian pasukan JDT yang semakin dikenali oleh peminat sukan bola sepak Malaysia.
Aidil Zafuan & Juan Martin Lucero - Duta Pilihan "Southern Tigers by Legacy"
Along Cham - hos pelancaran haruman "Southern Tigers by Legacy"
Pelancaran Haruman Eksklusif JDT.
Pelancaran haruman rasmi Southern Tigers By Legacy ini telah diadakan secara meriah sejurus sebelum perlawanan antara JDT vs Penang FC dengan kehadiran Pengarah Eksekutif Johor Southern Tigers, Encik Rezal Bin Dato' Rahim, yang dihoskan oleh Along Cham & Aliff Razali sebagai selebriti jemputan.

Siap ada acah-acah Kylo-Ren / Darth Vader lagi...meriah!
TMJ bersama-sama penonton dan peminat istimewa JDT, duduk sebelah 'The Bench' lagi!

~Haha...skemakan berita?! Asah bakat katanya~ dah jadi 'press' acah-acah masa ni...padahal excited nak bau perfume dan layan game dengan TMJ malam tu...hahaha!~

Dua Variant "Southern Tigers by Legacy".
OK, back to cerita perfume!
Seriously---syok gila. Ada dua variant EDP dengan pek 50ML diperkenalkan iaitu, 'Born To Rule' untuk abang gagah perkasa, dan 'Dangerously Sweet' untuk cik adik manis aumm aumm!
Pek EDP 50ML ini dijual dengan harga kasih sayang RM89.00 setiap satu.

Acah-acah Model dengan rakan blogger Dhia Vivadhia..ececey!
Dan secara peribadi, aku suka sangat dua-dua variant ni, bukan sebab i is berada di antara sifat abang gagah dan adik manis, bukan bukan...! Tapi dua-dua variant perfume ni seriously 'not too much', alahai macamana nak cakap eh, ngam-ngam, sedap-sedap dan nyaman je bau dia, dan kedua-dua haruman ini memang diadun eksklusif untuk jenama "Southern Tigers By Legacy" ini...kira memang tak sama langsung dengan mana-mana perfume tetapi dengan kualiti yang sama dengan perfume ratus-ratus ribu-ribu di luar sana lah! Berbaloi kan?

Awak pilih yang mana...manis atau yang gagah? Hehe!
Untuk 'Born to Rule', yang lebih kepada bauan Lemon, Bergamot, aroma Mediteranean sikit, woody sikit, memang fresh sangat dan rasa seperti abang-abang bergaya & berkarisma gitu!

Dan untuk "Dangerously Sweet" memang sangat sweet, tau kenapa? Sebab ada percikan Mandarin, Apricot, Floral, bau manis-manis madu, segala macam bunga yang sweet, vanilla dan woody musk yang seksi gila...aumm sikit
Kakak seksi tak?
Kualiti Jenama Antarabangsa.
Selalunya kalau paling cerewet nak beli perfume ialah soalan "..tahan lama ke?", dan salah satu sebab aku suka haruman eksklusif JDT ni ialah ianya EDP, bukan EDT ye, maksudnya betul-betul pati wangian yang agak tahan jugak lah dari petang aku sembur, sampai malam lepas game JDT vs Penang FC tu, masih bau elok lagi badan yang dah berlengas-lengas berpeluh-peluh tu. Kira boleh bangga juga lah ada perfume keluaran tempatan yang setanding perfume mahal-mahal! Packaging pun smart gila kan? Merah Biru Johorku - katanya!
Double Thumbs up!


Eksklusif di Legacy Perfume.
So, apa lagi, dah pung-pang-pung-pang banyak-banyak ni, yang mana memang die hard fans JDT, peminat-peminat perfumes dan juga yang mana memang exclusive items collectors tu, boleh dapatkan perfume "Southern Tigers by Legacy" ni di laman web Legacy Perfumes - www.legacyperfume.com atau hubungi butiran di bawah, nak nego jadi agen dan stokis pun boleh sangat lah sebab perfume ni hanya dikeluarkan terhad sebanyak 50,000 unit sahaja! Come on bebeh!

Whatsapp : +6012 - 784 8200