Monday, September 26, 2016

ezbuy Malaysia - Platform Shopping Online Yang Mudah

ezbuy MALAYSIA – REVIEW PLATFORM SHOPPING ONLINE TERBAHARU

https://ezbuy.my/
http://invl.co/szo

Salam,

Bila cerita pasal shopping online ni, aku rasa aku adalah antara online shopper yang agak tegar juga kot? Haha. Ialah, sekarang semuanya dihujung jari saja (cliché) tapi seriously sejak aku mula pandai shopping online ni, kita boleh jimat banyak sangat!

Tak perlu bersiap lawa-lawa, keluar isi minyak, cari parking, bayar parking, penat jalan-jalan cari barang. Yang penting bila shopping online ni kita mesti pandai cari dan dah tahu platform mana yang kita ada pengalaman, percaya, ada online banking (atau sesetengahnya boleh COD, Cuma sediakan duit cash siap-siap), dan yang paling penting, mula-mula sekali decide barang apa yang kita nak cari…kalau tidak memang sekejap je duit gaji kau mengalir bak air sungai sebab shopping online ni syaitan dia lain sikit pangkat dia! Haha!

https://ezbuy.my/

ezbuy Malaysia
Kalau korang semua adalah regular online shopper macam aku, mesti dah familiar dengan beberapa platform membeli-belah dalam talian yang dah sedia ada banyak kan? Dan baru-baru ni salah satu rangkaian laman web online shopping ezbuy Malaysia yang berpusat di China, semakin dikenali kerana menyediakan bukan sahaja platform untuk korang shopping secara runcit barangan terus dari Malaysia, China, Taiwan, USA dan negara serantau, tetapi juga ada juga menawarkan jualan secara pukal atau borong dengan Prime Membership, di mana korang boleh membeli secara borong, dan hanya membayar RM8.80 nett, regardless of the parcel size and weight!

https://ezbuy.my/

Shopping Macam Biasa
Di ezbuy Malaysia ni, memang mudah dan sama sahaja proses untuk korang shopping secara online,

https://ezbuy.my/

* ‘Register & Log in’ – Boleh daftar melalui email atau ID Facebook 

* Isi Butiran – Sebelum shopping isi butiran yang penting-penting dahulu, seperti alamat, nombor telefon, tetapan notifikasi order item, etc. 

* Tekan butang HOME – dan mulakan shopping macam biasa. 

* ‘Shopping Cart’ – Yang mana berkenan masukkan dalam ‘Shopping Cart’

* Masukkan special instruction (jika ada)

https://ezbuy.my/Prime

* ‘Shopping Cart’ – sebelum ‘Check Out’ korang boleh lihat estimated time/anggaran masa dan tarikh untuk terima item dari warehouse. 

* Pilih ‘Shipping Method’ - ada beberapa shipping method yang ditawarkan seperti DHL Express, Priority Air, Economy Air dan juga By Sea. 

* ‘Check Out’ dan buat bayaran 

* ‘Payment Method’ – Ada beberapa cara bayaran untuk korang pilih bagi tambah ‘Top Up’ yang diperlukan semasa payment check out, iaitu E-Banking (Local), Online Internet Banking macam biasa, ATM Transfer, dan juga melalui Kad Kredit.
https://ezbuy.my/

Mudah kan?
Yang penting, semasa browsing, pastikan harga setiap item dengan betul, semak sama ada item diimport dari mana, harga shipping yang ditawarkanboleh cuba filter untuk tawaran diskaun sehingga 70%, pastikan kuantiti barang dengan betul, dan selepas puas hati dengan tempoh masa dan tarikh penghantaran, tentukan shipment dan payment method yang sesuai dan memudahkan korang semasa proses check out.

https://ezbuy.my/Prime

Ezbuy Malaysia Prime Membership
Seperti yang aku mention mula-mula tadi, antara kelebihan laman ezbuy Malaysia ni ialah, korang boleh cuba pembelian secara borong ‘bulk purchases’ dan hanya membayar harga penghantaran flat rate RM8.80/nett, tidak kira berat atau saiz parcel tersebut. Dengan bayaran yuran tahunan sebanyak RM188, perkhidmatan ini akan aktif selama 1 tahun dan akan aktif setiap kali korang shopping, tidak kira berapa banyak pun kuantitinya.

https://ezbuy.my/Prime

Buat masa ni ada juga tawaran 1 month ‘Trial Period’ dengan harga RM18.80 bagi setiap kali penghantaran.
http://invl.co/tzo

Untuk pembaca blog ini, ada special treats untuk korang semua,

1 – Daftar dan dapatkan Voucher RM15 dalam akaun ezbuy korang di sini - http://bit.ly/2cTr6r9

2 – Diskaun 15% shipping fee – Gunakan kod ezfriend15

3 – Daftar Prime Trial (Terhad kepada 100 first register user)
KLIK SINI - https://goo.gl/7eXgQs

Sesuai Untuk Memulakan Perniagaan
Bagi pendapat aku, laman ezbuy Malaysia ni adalah salah satu platform yang sesuai untuk korang yang cuba untuk memulakan perniagaan kecil-kecilan dengan perkhidmatan borong barangan import secara pukal dengan harga yang sangat berpatutan. Kepada yang berminat, boleh cuba dan ikuti setiap langkah dnegan teliti jika melibatkan penbelian yang banyak, nak selamat, cuba beli sedikit dahulu dan bandingkan dengan yang lain.
https://ezbuy.my/

Dan tak mustahil kalau laman ezbuy Malaysia ini boleh menjadi antara laman membeli belah online yang sebaris dengan laman yang lain.

# Journal Jeeb.

Tuesday, September 20, 2016

The Blind Spot - Bukan Manusia Sempurna

Salam,

*"THE BLIND SPOT"*





Semua ahli sukan profesional memiliki JURULATIH.
Bahkan, petinju legenda sehebat MOHAMAD ALI (Allahyarham) sekali pun juga memiliki JURULATIH.
Yaitu ANGELO DUNDEE yang membantu ALI menjadi JUARA dunia sebanyak 3 kali.

Padahal jika mereka BERDUA BERADU BERTANDING, sangat JELAS Angelo Dundee tidak mungkin akan MENANG.

Mungkin kita tertanya tanya, mengapa org sehebat MOHAMAD ALI masih memerlukan JURULATIH kalau sudah JELAS dia pasti MENANG melawan jurulatihnya?

KETAHUILAH...
Bahawa MOHAMAD ALI perlukan JURULATIH bukan kerana jurulatihnya lebih HEBAT tapi kerana ia memerlukan seseorang untuk MELIHAT hal-hal yang "TIDAK DAPAT DIA LIHAT SENDIRI"

Hal yang tidak dapat kita LIHAT dengan MATA sendiri itu yang disebut : "BLIND SPOT" atau "TITIK BUTA".

Kita hanya boleh melihat "BLIND SPOT" dari bantuan orang lain.




Dalam hidup,  kita perlukan seseorang untuk mengawasi kehidupan kita, SEKALIGUS untuk MENGINGATKAN kita seandainya keutamaan hidup kita mulai keluar dari landasan.

Kita perlukan orang lain YANG :
×. MENASIHATI
×. MENGINGATKAN
×. MENEGUR

Jika kita MULAI melakukan SESUATU kesilapan yang MUNGKIN tidak kita sedari.

Kita perlukan KERENDAHAN HATI untuk :
×. Menerima KRITIKAN
×. Menerima NASIHAT
×. Menerima TEGURAN

Itulah yang  MENYELAMATKAN kita terpesong dari landasan matlamat..

Kita bukan manusia SEMPURNA. Jadi, biarkan orang lain menjadi "MATA" kita di area 'BLIND SPOT' kita, sehingga kita boleh MELIHAT apa yang tidak boleh kita LIHAT dengan 'PANDANGAN' kita SENDIRI.

Mari kita saling nasihat-menasihati dalam KEBAIKAN dan KESABARAN.


BELAJAR MENGHARGAI.
Aku banyak buat kesilapan, terutama dengan orang sekeliling aku.
Selalu juga lupa dan tak perasan siapa yang ada dengan aku bila aku betul-betul memerlukan selain dari keluarga darah daging aku --- SAHABAT.

Mereka-mereka ini yang selalu NAMPAK dan TEGUR walaupun kadangkala ikut perasaan dan perangai aku yang ON-OFF warasnya.

Mereka yang nampak POTENSI dan KELEBIHAN, dan juga pastinya KEKURANGAN aku walaupun di ruang lain aku dimaki-diherdik dan dimalukan oleh 'insan sempurna' yang lain.

Dan sekarang aku tak nak tersilap lagi untuk menghargai mereka-mereka ini.

Selain keluarga darah daging aku, aku akan HIDUP dan terus ambil risiko untuk hadap apa-apa juga cabaran untuk mereka semua.

TERGANTUNG.

Journal Jeeb.

Monday, September 19, 2016

Pengaruh Band dan Artis Popular Amerika Jepun Zaman 1990s-2000s

Salam,

Monolog.
Beberapa bulan lalu memang serious stress disebabkan oleh telefon aku yang rosak.
Motorola yang aku guna hang tak boleh switch-on terendam air dalam aktiviti lasak rapid-boat di Taman Negara Januari lepas. Nasib baik juga ada back-up dengan telefon Samsung Note 1 zaman batu smartphone tu. Tapi hanya sekadar lepas untuk SMS, Call sahaja. Apps lain hang juga kalau buka.


Stress memang gila stress lah sebab bila kita tengah sesak macam tu, tekanan waktu tu dengan nak fokus pada final exam tahun kedua, dengan nak sambut Ramadhan dan Syawal lagi, macam-macam benda jadi. Sebab telefon, sampai kena pulau dan dicaci hina maki bila kita tak dapat nak respond atau tak kuasa melayan isu-isu tak matang dalam kumpulan-kumpulan tertentu. Aku perhati dan senyum sahaja bila tak ada ruang untuk mempertahankan diri sendiri, sebenarnya tak terlintas langsung untuk ambil tahu dan membalas apa-apa isu yang bagi aku, enough is enough, been there, done that. I am old enough.


Seriously pelik sangat manusia hari ini. Komunikasi dan hubungan sosial terbatas dan hanya melingkup dalam ruang aplikasi smartphone canggih, up-to-date sahaja ke? Luar dari itu, kau orang jadi orang asing, awkward dan selfish, kecuali bila berkepentingan dan mengejar idola dan fame? Begitu?

Nasib baiklah masih ada lagi keluarga dan sahabat-sahabat yang masih 'old school' yang tahu fungsi SMS dan Call pada setiap telefon bimbit masing-masing yang canggih itu. Haha! 

Abang Aaron Tetap Dalam Hati

Masih 'Old-School'.
Cerita pasal 'old-school' ni, so, disebabkan oleh kes tersebut, ada lah dalam 5-6 bulan aku relaks tak layan smartphone, hanya balas sms dan jawab call sahaja, layan media sosial pun lepas waktu pejabat, tengah-tengah malam di PC atau iPad lama aku.
Jadi dua-tiga minggu lepas aku cuba repair dan re-setting telefon yang jahanam tu, dan luckily dan boleh ON semula.

Bila dah kena reset, maka semua akaun dan applikasi automatik log-out, dan perlu log-in semula untuk sync dengan akaun e-mail dan lain-lain, gila tak gelabah kan?
Mana tak 'gelabah-tetek'nya, hahaha faham tak 'gelabah-tetek'? Gelabah yang kau tergaru-garu kepala, termenung, kelam kabut dan rasa noob gila.

Tok Nenek Media Sosial

AKU LUPA PASSWORD!
Gila tak gelabah bila kau lupa password email-email lama yang kau guna zaman sekolah, zaman BBNU - Budak Baru Nak Up dulu kan? Haha! BBNU lah juga bila kau masih guna email, ID dan password zaman hujung 1990s dan awal 2000s.
Nak tak nak terpaksa mengingati dan log-in semula email alternative dan password zaman MSN, YM, MiRC, MySpace, Friendster dulu-dulu. Haha!

Dan terkekek-kekek lah aku gelak dalam hati terhenjut-henjut depan PC office bila ingat balik ID dan password akaun-akaun lama yang aku guna sejak zaman dulu lagi. Zaman kena dunia internet. Ada la dalam 10-15 tahun lepas. Masa tu aku dah sekolah menengah atas dan baru masuk zaman kolej dan hostel. Zaman remaja riang lagi! Haha!

Rasa nak terajang diri sendiri apabila gigih dan hanyut dengan pengaruh band-band dan artis Jepun dan Amerika zaman tu. mostly nama-nama ahli boy band, girl band, artis solo, dan lagu-lagu pada zaman tu.


Zaman populariti My Chemical Romance, Linkin' Park, Backstreetboys, Nsync, Westlife, Radiohead, Artic Monkeys, Avril Lavinge, Coldplay, dan aku juga obses gila dengan JPop sejati, Utada Hikaru, Ayumi Hamasaki, Morning Musume, Kumi Koda, Namie Amuro, Gackt, Hyde, Masaharu Fukuyama...perghhh!

Seriously automatik ter-throwback. Mengekek-ngekek aku gelak teringat betapa gigihnya daftar akaun email, media sosial, dan nickname unsur-unsur begitu.

What a shame!!! hahahaha!

Adalah selit-selit pengaruh Butterfingers, Siti Nurhaliza dan M.Nasir jugak..hahaha!


Kenangan Tetap Disimpan.
Walau macamana bangang dan kelakar diri kita yang lepas, tapi bangang itulah sebab kita lebih baik atau lebih menghargai diri kita yang sekarang ni. Pengalaman dan hubungan kita dengan rakan-rakan yang sama gila macam ni sampai ke tua jadi bahan cerita yang menarik. Rasanya kalau aku tak ada segala kenangan-kenangan macam ni, mesti hidup aku bosan gila kan? Mungkin akan cuba create cerita dongeng dan bangang untuk tarik perhatian orang supaya kita nampak cool dan menarik kan? LOL! At least i got something to remind and telling to, bukan lupa diri acah-acah tiba-tiba dah hidup dalam kelompok yang fun, famous, dan high-class society bila sedikit berduit dan bergadget canggih! EH!

Kbai.

Thursday, September 15, 2016

Selesa Dengan Kanta Lekap Bausch+Lomb Lacelle Diamond Daily

Bausch+Lomb Lacelle Diamond Daily Lebih Selesa dan Menarik.


Salam,

Beberapa minggu lepas, Bausch + Lomb Malaysia telah memperkenalkan satu lagi produk inovatif; Lacelle Diamond Daily, kanta lekap harian berwarna. Ini berikutan kejayaan pelancaran Bausch + Lomb Lacelle Jewel pada tahun lepas.

Aku adalah antara pengguna tegar kanta lekap dari zaman sekolah, zaman kolej dan zaman dah kerja ni pun dah cuba macam-macam jenama dan jenis kanta lekap, sama ada yang biasa, yang ada warna dan corak, yang monthly dan juga pakai buang harian - daily.

Selalunya kalau yang biasa tanpa corak dan warna memang akan pakai kalau ada aktiviti yang memerlukan aku 'buang' cermin mata k-pop aku tu, dan yang berwarna selalunya kalau nak melaram pergi events atau kalau ada photoshoot ke apa..hehe! Sesekali!
Bagi aku, tak ada masalah pun lelaki nak over grooming, tukar imej dan penampilan, janji selesa kan. Kau kisah kenapa? Haha.


Bila dapat peluang untuk mencuba kanta lekap terbaru dari Bausch+Lomb dari siri Lacelle Diamond Daily, aku cuba pakai seharian dan seriously memang selesa sepanjang hari. Pakai ke office dengan air-cond, pakai ke kenduri kahwin tengahari terik, dan layan movie di panggung wayang, still selesa sampai ke malam. Lagipun siri ini adalah jenis pakai buang harian, jadi lepas pakai, terus buang je tak perlu fikir nak cuci dan bersihkan remeh dan leceh. Tapi sayang juga nak buang sebab corak dia cantik - berlian bling bling lagi! Haha!


Rekabentuk Potongan Berlian.
Bausch+Lomb Lacelle Diamond Daily ini direka dalam rekaan unik yang menyerupai aspek mencerminkan corak potongan berlian, si pemakai kanta lekap ini boleh menjangkakan corak berlian seperti ini untuk menyerikan rupa mereka.

Selain itu, diameter corak selebar 13mm dapat membuatkan iris mata pemakai lebih besar tanpa menggunakan mekap. Serious nampak macam besar dan sharp sikit mata aku yang agak sepet ni. Haha. Lebih confident nak simpan cermin mata aku!

Siri Warna Yang Menarik
Untuk kesesuaian dengan sebarang personaliti atau gaya, Lacelle Diamond Daily boleh didapati dalam 3 warna yang berbeza :


Aqua Glacier – Kilauan Aqua Glacier yang membayangkan keseronokan, mudah didekati dan personaliti yang menyegarkan.

Gold Champagne Brown – Menyalakan wajah serta merta dengan warna coklat yang mempesonakan. Memberi gaya semulajadi.

Pink Rose - Untuk mata tampak feminin dengan kilauan gemilang yang tersendiri. Pink Rose adalah simbol klasik bagi kelembutan


Lacelle Diamond - Gold Champange Brown

Aku pilih warna Gold Champange Brown sebab tak nak lah obvious sangat macam Ratu Drag kan? Hahaha! Warna ni blend dengan mata aku yang agak coklat gelap, tapi effect berlian tu masih ketara dan nampak besar dan lebih sharp sikit sebab ada diamond ring tu. Hehe!


Sokongan Blogger dan Selebriti Terkenal
Bausch + Lomb Lacelle Diamond Daily baru-baru ini telah dilancarkan di Hotel Royale Bintang, The Curve dengan program yang menyeronokkan dan inovatif. Sesi pelancaran ini dihadiri oleh selebriti penulis blog, Jane Chuck, pengaruh sosial media dan model popular Venice Min, Miss Universe Malaysia 2016 Cik Kiran Jassal, serta penulis blog Karen Kho. Fuhh..meletop!

Lacelle Diamond Daily boleh didapati di semua kedai-kedai optik utama di seluruh negara. Ia dijual pada harga RM42 sekotak untuk 10 keping (5 pasang) dan RM110 sekotak untuk 30 keping (15 pasang).

Bausch + Lomb (M) Sdn. Bhd.
Vivian Hoong, Brand Manager (Vision Care)
Email: Vivian.Hoong@bausch.com
Tel: 03-7680 8830