Friday, December 23, 2016

Peniaga Online Tak Ada Etika!

Salam, selamat pagi, salam Jumaat al-Barokah!
Barokah ke tak barokah uols?
Ada 'Assalamualaikum' tak semalam? Ahaha!



Peniaga online ni, aku cukup hormat.
Ramai kawan-kawan aku usahawan online.
Ramai sangat best friend aku yang berniaga online ni.

Mereka sangat rajin, dedicated dan kerja sangat keras.
Murah rezeki, semakin maju dan jenama pun makin viral, trending.

Serious respect. Sebab kita kenal dari dia berniaga kecil-kecil, sikit-sikit, terus boom!
Dan ada ramai juga jadi kawan selepas aku jadi customer mereka, atau bantu buat product review, paid campaign, etc.


Annoying sia!

Cuma, yang baru-baru mula nak berniaga online ni, sama ada betul keluar product jenama sendiri atau buat dropship, dan baru buat akaun-akaun media sosial, jangan perangai jelik sangat boleh tak?

---1. Ada musim segerombolan geng attack follow, like & komen c&p pada mana-mana posting kita, which is aku layankan je, support, follow semula, walaupun bukan main kita kena request pulak sebab akaun private, nak berniaga tapi private account. But, it's still okey. Jaga market, jaga harga katanya. Konon lah.

---2. Bila kita bantu atau sedang buat paid posting atau promosi product lain, ada yang c&p komen promo product mereka pula, iaitu jenama pesaing, ramai-ramai siap ada agen setiap kawasan sorang-sorang komen, which is sangat tak menghormati peniaga lain.

---3. Sama dengan point no.2, tapi ada tambahan memburukkan/merendahkan mempertikaikan product yang kita bantu review, paid job atau promosi, dan sempat tinggal link, contact, dan info product dia pula. Which is, perangai keji, phd, dan biadap!
 
---4. Jenis komen banyak-banyak, follow-to-follow, okey layankan je, kita follow dah, support like dan komen sikit, bagi posting naik balik, lepas dah batak follower, unfollow kita, kita pun tak batak nak follower, tak ada pasang unfollow apps, cuma yang kantoinya, selang dua tiga hari follow balik, dan komen random c&p yang sama. Kau dah kenapa syaiton? Kelakar ke rasa buat macam tu giler?!

 
---5. Berniaga, post product, nak tahu harga dan kos dan penghantaran, kena PM. Dah PM, seen, lepas dua tiga minggu, sebulan, baru reply. Alasan customer terlalu ramai. Kan kau dah pening sendiri, asal up kena PM, asal up kena PM. Tak bersedia mental & skill nak cover potential customer. Kita dah sempat singgah shopping mall, bazaar dan downtown dua kali beli barang tu, siap kawan kirim lagi sementara tunggu kau reply kak. Hye-hye bye-bye je lah.


---6. Paling membosankan. Modal sikit, tak mampu nak bayar paid campaign, just boleh bagi product untuk review. Ada yang bagi gambar resolusi zaman Nokia kamera 2mp, gambar brocher dalam selimut pun ada.

Okey, boleh saja, ikut keadaan lah, bantulah juga, esp sesama bangsa katanya. Dah selesai posting, orang tanya info detail, kita pass pada dia, tapi krik³ tak reply, barang customer tak dapat, customer marah kita juga, tanya tak reply, minta respond tak reply, barang bermasalah, lepas tangan. Kata busy, tapi update gambar sendiri selfie², gambar anak, gambar binatang, flora fauna, kat akaun sosial media untuk berniaga, lepas tu mengadu posting kita tempoh hati tak menjadi, tak viral, tak berjaya 'influence' customer, tak minat nak bayar kita next time.


Padahal, kau nak promo product sendiri pun menceceh je lebih, konon nak ikut trend copy writing teknik jual cerita masakini, tapi gambar pun malas nak snap lawa-lawa, selambak 10-20 items buat collage photogrid.


Wei keranda mayat..! Rezeki susah masuk sebab perangai kau lah pundek! Pemalas sangat, acah-acah usahawan saja. Orang jual perfume, gasak kau nak jual juga, minggu depan handbeg, minggu satu lagi jual krim kurus tinggi, customer baru nak tanya perfume, dah kata tak jual pulak. Kau skizo ke bipolar nak tukar-tukar ni



Perangai enam jahanam ni kalau kau tak buang, jangan harap kawan-kawan, sedara mara, nak tolong promote, support beli, blogger atau social media newbie² pun segan nak ambil job paid campaign, binatang pun tak sanggup nak layankan karenah kalau macam itu punya perangai.

Sekian! Haa..menangis? Pergi bucu katil sana!

*petir ganda²³

#journaljeeb

Tuesday, December 13, 2016

Jaga Kesihatan Dengan Jus Tomato

Salam.

Sejak-semenjak-dua menjak dah berusia ni, dah terasa sangat dah kot kena jaga dan concern dengan kesihatan sendiri, cumanya virus 'M' memang sangat menular dalam minda. Haha.


Disebabkan aku jenis yang memang langsung tidak gemar makan sayur-sayuran, terutamanya yang hijau, yang dimasak, dalam nasi, mee, atau apa sahaja masakan sayur yang dimasak, maka banyak juga khasiat sayur yang aku kurang. Membesar bagai johan dengan seafood, daging, lelemak, tenusu dan buah-buahan je. Agak tak seimbang juga lah, Rasa macam karnivor pun ada. Haha!


Jadi, beberapa bulan lepas, aku cuba start dengan konsisten cuba minum dan makan tomato. Actually aku memang rasa tomato ni buah, bukan sayur, so mind set memang boleh terima lah kan? Nasib baik merah. Haha tetiba!


Apa yang bagusnya amalkan tomato ni, selain kulit memang gebu-gebu?
"Fungsi jus tomato itu ialah ia mampu menurunkan kadar kolestrol dalam badan anda. Ini kerana tomato mengandungi niacin yang mampu menstabilkan kolestrol. Ia juga kaya dengan serat yang sekaligus menurunkan kadar kolestrol jahat dalam darah. Paling menarik, jika anda amalkan pengambilan jus tomato, ia mampu menurunkan berat badan! Ini kerana jus tomato rendah kalori dan mampu menyingkirkan toksin dari dalam badan."
Bab turun kolesterol tu Alhamdulillah, so far aku so good, belum lagi terlebih atau terkurang parasnya. Cuma bab menurunkan berat badan tu tak berapa perasan sangat, cuma bila kita dah biasa konsisten dalam seminggu tu ada buat jus tomato aku makan secara raw buah tomato ni, aku rasa macam lebih selesa, ringan, tak sebu, perut lebih selesa, lawas dan sebagainya. Kira berjaya lah jugak, kan? Serious beb.

Lagipun, untuk info, makanan buah yang berwarna merah memang baik untuk darah, saluran darah, semua tempat yang ada darah dan saraf. It's a fact. Bila darah okey, kulit dan mata pun Alhamdulillah lebih nampak segar dan elok.


Selain makan macam makan epal, banyak je resepi jus tomato yang korang boleh Google, senang sangat. Cara aku simple je, kau blend je semua benda ni sekali, tak payah tapis, teguk je dengan serat/fibre tu semua.
1 gelas air kosong / air mineral satu botol.
2 biji tomato - tomato aku suka yang keras, firm sikit, so ada tekstur.
1/2 biji lobak merah - (optional, ikut suka korang lah, aku suka letak, esp lobak merah yang comel tu)
1/2 biji epal hijau - (yang ini pun ikut korang lah)
Garam hujung sudu besar (bukit ke laut ke, mana yang ada lah, sama je)
Madu dua sudu
Aku campur jus pati delima pekat satu sudu (aku pakai yang jenama Gulsan tu)
*Ada yang suka letak seleri, tapi kalau aku memang taklah kot, seleri kan sayur. Haha!

Cubalah, konsisten, buat malam esok pagi minum terus segelas/sebotol. Mesti berak pun lega tersenyum je. Haha.

#dapurbujang
#JournalJeeb

Foto dari Google.

Kawah Api Biru Gunung Ijen, Jawa Timur Indonesia

Salam.

Beberapa hari lepas aku ada tonton 'The Amazing Race Asia Season 5' dan salah satu lokasi cabarannya ialah di Gunung Ijen, Jawa Timur, Indonesia.


Pergh! Memang cantik sangat-sangat tempat ni. Untung-untung ada rezeki nanti boleh plan ke sini.


Lokasi ini memang amat popular dengan gunung berapi yang aktif dan menyimpan pesona keindahan alam yang mampu membuat sesiapa pun yang datang akan terpukau. Serious lawa beb!


Antara bahagian paling menarik di sini ialah kawahnya yang terhasil akibat letusan gunung berapi. Walaupun dikategorikan sebagai gunung berapi aktif dan sebagaimana yang kita tahu, Indonesia yang masih mempunyai beberapa gunung yang masih aktif di Lingkaran Api Pasifik, namun Gunung Ijen memang selamat untuk dilawati dan masih diwartakan sebagai pusat wisata, atau perlancongan.


Fenomena sinar matahari pagi yang menyinari kawah akan dipantulkan sehingga membentuk warna 'Blue Sapphire' berkilauan dari permukaannya, dan mencetuskan permandangan 'Blue Fire' iaitu keadaan kawah yang seolah-olah bergelora dan berwarna kebiruan.


Cuaca yang sejuk dengan suhu 10 darjah celsius akan menambahkan lagi keasyikan di atas sana serta dapat ditemui juga tumbuhan-tumbuhan dan bunga cantik seperti Bunga Edelweis.


Walaupun bau sulfur / belerang memang confirm kuat gila, dan menyengat, tetapi bagi penggemar fotografi landskap macam aku memang tak kisah sangat lah kot. Kat sini juga masih lagi aktif dengan aktiviti perlombongan sulfur dikalangan penduduk tempatan.


Untuk menuju ke Gunung Ijen atau lebih dikenali dengan nama Kawah Ijen, ada dua jalan utama iaitu dari arah Bondowoso-Wonosari dan Banyuwangi-Licin dan digalakkan menaiki jip atau pacuan empat roda yang boleh disewa di situ untuk memastikan perjalanan ke sana berjalan lancar.

Harap-harap nanti ada peluang untuk ke sana!

#masukwanderlist
#journaljeeb

SUMBER : Facebook Destinasi Bajet