Thursday, March 29, 2018

Lokasi 'Shooting Stars' atau 'Meteors Showers' Di Malaysia

Salam,


Sesekali teringat pula zaman-zaman gigih BBNU baru dapat memiliki DSLR camera dulu.
Antara mode / genre gambar paling best ialah Night Shooting, guna Slow Shutter, sampai ke Bulb mode.

Masa ni, best sangat ada geng shoot malam-malam, tengah malam, sampai ke pagi dengan diorang ni, Potia, Dikbee, Ummi Zarra @ Kakak Nora, dan Eddy Ahmad.

Dan kalau bertuah, dapat tembak gambar 'star-trail', dan shooting star / meteor, atau orang kita selalu sebut, tahi bintang.
Apakah tahi bintang atau 'meteor shower'? Hujan meteor terjadi apabila sisa hablur yang 'ditinggalkan' komet atau asteroid masuk ke ruang udara bumi. Sisa hablur ini lazimnya batu-batan angkasa lepas dikenali sebagai 'meteoroids'. Apabila ia jatuh ke arah bumi, haba terhasil menyebabkan ia panas. Cahaya terang yang kita lihat adalah disebabkan udara panas di belakang batu yang terbakar itu. Jika banyak 'tahi bintang', ia dikenali sebagai 'meteor shower'.
Cuma, masa tu main tembak saja, tak tahu nak Google musim bila, tempat yang paling sesuai, hujung-hujung balik rumah, alahai seketul dua je iras-iras tahi bintang, yang banyaknya noise je. Haha.
Hujan tahi bintang Perseid (salah satu 'jenis' yang hanya berlaku sekitar Ogos setiap tahun) atau 'Shooting Stars' boleh dilihat (dengan mata kasar) di mana saja di negara kita, asalkan tempatnya gelap.


Lokasi Tahi Bintang / Meteor Shower / Shooting Stars di Malaysia.

Pada 2017, antara 150-200 tahi bintang boleh dilihat dalam masa 1 jam. Pada tahun 2018 ini, tahi bintang dijangka paling banyak pada malam 12 Ogos sehingga subuh esoknya.

Ada 6 tempat yang menjadi tumpuan peminat 'bintang' dan misteri alam di Malaysia menurut The Star, antaranya: 


1) Tanjung Simpang Mengayau
Terletak di bahagian paling utara Kepulauan Borneo, di daerah Kudat, Sabah. Lokasinya sangat menakjubkan pada waktu malam kerana selalunya, langit tak berawan. Pantainya juga gelap dan sesuai untuk melihat tahi bintang.


2) Kampung Teluk Pelanduk, Port Dickson
Perkampungan nelayan ini terletak tak jauh dari resort Lexis Hibiscus. Peminat tahi bintang boleh 'menunggu' di jeti kayu atau jeti konkrit yang menganjur ke laut. Ia sentiasa penuh pada hujung minggu, namun sesuai dan selamat untuk mereka yang ingin menyaksikan bintang di langit.


3) Cameron Highlands
Lokasi sesuai untuk melihat tahi bintang kerana kurangnya pencemaran udara. Tempat paling strategik adalah jalan yang menghala ke Estet Boh Tea. Kalau nak tengok tahi bintang, boleh parkir kereta di tepi jalan dan melihat ke arah langit kawasan lembah.


4) Pantai Malindo, Penang
Perkampungan nelayan ini terletak di kuala Sungai Burong. Agak sukar untuk sampai ke sini (ikut jalan bertar), jadi pastikan dulu lokasinya dengan tepat. Di sebelah kiri Jalan Bharu adalah masjid Sungai Burong manakala klinik kerajaan di sebelah kanan. Sebaik melintasi masjid, masuk ke lorong sebelah kiri dan anda akan sampai ke pantai. 


5) Pulau Tioman, Mersing
Lokasi popular peminat tahi bintang. Banyak motel dan kafe penduduk tempatan di Kampung Lalang dan Kampung Genting. Malah, sewa penginapan dan makanan juga agak berpatutan. Bertumpulah ke pantai untuk menunggu dan melihat hujan tahi bintang.


6) Kuala Selangor, Selangor
Pantai Remis dan Pantai Redang Sekinchan yang berdekatan bandar Kuala Selangor merupakan dua lokasi berhampiran Lembah Klang. Dari Petaling Jaya menuju ke Pantai Remis memakan masa lebih kurang sejam sementara Pantai Redang sekitar 90 minit. Kedua-dua lokasi ini sunyi dan gelap pada waktu malam, dan boleh dijejaki dengan kereta.

'Best kan? Tenang, cantik, yang sebenarnya ada 'depan mata' kalau kita betul-betul lihat dengan akal...haa gitu!"

Mungkin anda boleh semak laman web Jabatan Meteorologi Malaysia , untuk lebih info berkenaan cuaca, dan juga ada info pasal bintang-bintang galaksi ni semua.
JournalJeeb : Rasa macam nak kena saving lagi buat 'Tabung DSLR' baru ni!
(Sumber : Explorasa Forum Cari / Portal The Star / Gambar : Google Images)